úterý 9. prosince 2025

BŮČEK V KYSELÉM ZELÍ

  • 600 g vepřového bůčku, 
  • 400 g kyselého zeli, 
  • 1 jablko, 
  • 1 cibule, 
  • 2 stroužky česneku, 
  • hladká mouka, 
  • cukr, masox, 
  • kmín, pepř, sůl

            Bůček nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Pak jej v kastrolu opečeme (vyškvaříme) a přebytečný tuk slijeme. Na části tuku zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme pokrájené kyselé zelí, nastrouhané jablko, osolíme, podle chuti trochu osladíme, okmínujeme, přidáme půl kostky masoxu a dusíme pod poklicí asi 20 minut. Pak zelí zaprášíme hladkou moukou, vmícháme maso a dusíme dalších 10 minut.

                      Podáváme s bramborem nebo s knedlíkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

„Na začátku jsme byly zoufalé druhy. Potřebovali jsme věci, a když jsme je měli, byli jsme spokojení; byli jsme najezení a přežili jsme. Tyto věci nás zachránily, věci jako jídlo, zbraně, přístřeší. Ale po věcích bojů, které jsme vyhrávali, nás staří nebožtíci nechali samotné. Naši předkové zemřeli na zkažené zuby a hladovění a nemoci. Naši předkové se tlačili dozadu a vyhráli. Ale my pokračovali! Jedli jsme více, jako kdybychom se chystali hladovět! Nadále jsme bojovali, i když staří nepřátelé už byli pryč! Nepřestali jsme ničit životní prostředí, přestože jsme ničili především sebe. Stavěli jsme velká města, velké průmysly, velké systémy. Tyto systémy nás měly krmit, ale místo toho zabíjejí zvířata, půdu a nás. Tyto systémy nás měly chránit, ale místo toho ničí naše ovzduší a naši vodu. Tyto systémy nám měly sloužit, ale místo toho nás zabíjejí. A my stále jednáme jako jednali naši předkové; jsme chamtiví pro jídlo, ničíme přírodu, zabíjíme zvířata a sami sebe! Udržujeme systémy, které nefungovaly příliš dlouho. Tyto systémy nás zabíjejí. Tyto systémy zabíjejí vše. Tyto systémy selhávají. Nechte je selhat.“ - Moby (1965) americký hudebník, DJ a fotograf