pondělí 3. listopadu 2025

PLNĚNÉ ZELNÉ LISTY - SARMALE

1 větší hlávka zelí, 400 g mletého masa, 1-2 velké cibule, sůl, pepř, špetka tymiánu, 1 lžíce nasekané celerové natě, 1 lžíce petrželky, 1-2 vejce, šálek uvařené rýže, 100 g slaniny, 1-2 lžíce oleje, sklenka vína, sklenka vývaru, malá konzerva rajčatového protlaku (nebo 4 rajčata), 200 g klobásy, případně jogurt, kopr

 Mleté maso smícháme se lžící nasekané cibule, solí, pepřem, tymiánem, celerovou natí, petrželkou, vejci a rýží. Dobře prohněteme. Náplň zavineme do jednotlivých zelných listů (seřízneme nebo u nich naklepeme silná žebra) a vytvoříme malé balíčky. Pekáč vymažeme olejem, pokryjeme vrstvou drobně pokrájeného zelí, vrstvou závitků, trochou pokrájené klobásy, cibulky a čtverečky slaniny. Vrstvy opakujeme. Nakonec dáme čerstvá rajčata nebo zalijeme protlakem smíchaným s vínem a vývarem, pokryjeme několika celými zelnými listy a pomalu dusíme v troubě. Čtvrt hodiny před koncem zalijeme bílým jogurtem rozšlehaným se lžící kopru a prudce zapečeme. Vhodnou přílohou je bílý chléb nebo rýže.


Přehled od AI

Sarmale jsou rumunské závitky z mletého masa a rýže, zabalené v zelných listech, které pocházejí z Turecka. Jsou považovány za národní rumunské jídlo, často podávané během svátků a oslav, a nejčastěji se podávají se zakysanou smetanou a kukuřičnou polentou (mămăligou). 

Popis a původ

Původ: Pokrm pochází z Turecka, kde turecké slovo "sarmak" znamená "motat" nebo "kroutit".

Národní jídlo: Přestože původem není rumunské, stalo se nejtypičtějším rumunským jídlem a podává se na mnoha svátcích a oslavách.

Variace: Kromě zelných listů se mohou použít i vinné listy a existují i vegetariánské a veganské verze. 

Příprava

Náplň: Směs se obvykle skládá z mletého masa (nejčastěji vepřového), rýže, cibule a koření.

Zabalení: Směs se zabalí do jednotlivých zelných nebo vinných listů.

Vaření: Závitky se vaří v hrnci nebo pečou v troubě, často s rajčatovým protlakem.

Podávání: Tradičně se sarmale podávají s kukuřičnou kaší (polentou), zakysanou smetanou a někdy i s bílým chlebem. 

Tipy

Pro bohatší chuť se mohou do sarmale přidat kousky slaniny nebo uzených žeber.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

„Na začátku jsme byly zoufalé druhy. Potřebovali jsme věci, a když jsme je měli, byli jsme spokojení; byli jsme najezení a přežili jsme. Tyto věci nás zachránily, věci jako jídlo, zbraně, přístřeší. Ale po věcích bojů, které jsme vyhrávali, nás staří nebožtíci nechali samotné. Naši předkové zemřeli na zkažené zuby a hladovění a nemoci. Naši předkové se tlačili dozadu a vyhráli. Ale my pokračovali! Jedli jsme více, jako kdybychom se chystali hladovět! Nadále jsme bojovali, i když staří nepřátelé už byli pryč! Nepřestali jsme ničit životní prostředí, přestože jsme ničili především sebe. Stavěli jsme velká města, velké průmysly, velké systémy. Tyto systémy nás měly krmit, ale místo toho zabíjejí zvířata, půdu a nás. Tyto systémy nás měly chránit, ale místo toho ničí naše ovzduší a naši vodu. Tyto systémy nám měly sloužit, ale místo toho nás zabíjejí. A my stále jednáme jako jednali naši předkové; jsme chamtiví pro jídlo, ničíme přírodu, zabíjíme zvířata a sami sebe! Udržujeme systémy, které nefungovaly příliš dlouho. Tyto systémy nás zabíjejí. Tyto systémy zabíjejí vše. Tyto systémy selhávají. Nechte je selhat.“ - Moby (1965) americký hudebník, DJ a fotograf