úterý 3. srpna 2021

HONZOVY BUCHTY

 







Nedá se nic dělat, buchty už budou jednou provždy spojeny s touto milou postavou. To bychom nesměli číst pohádky...

 ... Nic naplat, buchty jsem se musela naučit péct. Jako malá jsem nechápala, jak se dostane náplň dovnitř, a jak se těsto dá vytvarovat do krychličky. I když už to vím pár desítek let, chuť těsta jsem mnohokrát obměnila.

 Kynuté těsto na buchty je vlastně obyčejné, málo sladké i málo tučné, stačí, když je pěkně nadýchané. Vždyť veškerou chuť mu dají náplně, a těch může být do tuctu! 

Vzpomínám, že buchty dokázaly docela rychle oschnout, a tak jsem je měla nejradši ještě teplé.

Těsto, které dělám, je mastné i sladké, dodržuji magickou přísadu lžíce sádla, a náplně si vymýšlím všelijaké. Vyzkoušejte to jakkoliv po svém. Nejlépe se mi peče v kameninovém pekáči. Je veliký a těžký, společně s víkem v něm připravíte skvělá masa.

Příprava: 90 minut * Získáte: 20 velkých buchet nebo 30 menších

Pokud budete dělat obě náplně, pak je třeba od každé jen poloviční množství

Těsto

   30 g droždí
   100 g moučkového cukru
   250 ml smetany
   500 g hladké mouky
   špetka soli
   vanilka nebo vanilkový cukr
   citronová kůra
   2 žloutky
   1 lžíce kvalitního sádla
   80 g másla + na potírání
   kapka rumu na potření hotových buchet
 
Maková náplň s višněmi
 
   200 g mletého máku
   100 g višňového džemu s kousky ovoce
   150 ml smetany nebo plnotučného mléka
   2 lžíce rumu
   - je-li třeba, doslaďte, záleží na chuti džemu
 
Tvarohová náplň s kokosem a rozinkami
 
   500 g tučného tvarohu v kostce
   1 žloutek
   70 g krupicového cukru
   hrst rozinek
   kůra z 1 citronu
   mletý kokos v množství potřebném pro zahuštění náplně

 
1. Udělejte kvásek - droždí rozdrobte do misky, posypte lžičkou cukru a rozetřete na kašičku. Přilijte asi 100 ml vlažné smetany a promíchejte. Zaprašte moukou, misku přikryjte utěrkou a kvásek nechte 10 minut vzejít.
 
2. Mouku prosejte, promíchejte se solí a zbylým cukrem, přidejte vanilku a citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek a přidejte vzešlý kvásek. Do zbylé vlažné smetany rozšlehejte žloutky a vše přidejte do mísy. Jako poslední vlijte rozpuštěné zchladlé máslo smíchané se sádlem. Pomocí robota (nebo ručně vařečkou) vypracujte vláčné těsto. Vložte ho do misky, pomoučněte a zakryté nechte 60 minut kynout na místě, kde není průvan.
 
3. Mezitím si připravte náplně a pekáč vymažte máslem. Troubu rozehřejte na 200 °C.
 
4. Těsto, které mezitím víc jak dvojnásobně zvětší svůj objem, přesuňte na pomoučněný vál, propracujte ho a vytvořte z něj válec. Rozdělte si ho na požadovaný počet stejných kousků (20-30), každý zploštěte, naplňte, zabalte a dobře uzavřete. Na pekáč klaďte buchty s rozestupy, protože budou stále kynout. Každou řádku ihned pomažte máslem, aby se buchty později neslepily. Hotový pekáč nechte ještě 15-20 minut odpočinout. Buchty se spojí a nakynou.


5. Pečte nejprve 10 minut zprudka, pak teplotu snižte na 150 °C a nechte buchty dojít 30 minut dozlatova. Před podáváním je pocukrujte.

2 komentáře:

  1. Anonymní24/8/21 18:21

    Ahoj Evi, děkuji za tvoji návštěvu u mně na blogu, odpovídám sice pozdě, ale přece, snad to nevadí. Blog máš krásný, plný dobrot a buchty miluju, tak se tady podepisuju. Přeji pohodové dny a hodně radosti v kuchyni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko děkuji za tvůj komentík,vážím si toho ... i Tobě přeji pohodové dny :-)

      Vymazat

Oblíbené příspěvky