Nedá se nic dělat, buchty už budou jednou provždy spojeny s touto milou postavou. To bychom nesměli číst pohádky... ... Nic naplat, buchty jsem se musela naučit péct. Jako malá jsem nechápala,
jak se dostane náplň dovnitř, a jak se těsto dá vytvarovat do
krychličky. I když už to vím pár desítek let, chuť těsta jsem mnohokrát
obměnila.
Kynuté těsto na buchty je vlastně obyčejné, málo sladké i málo
tučné, stačí, když je pěkně nadýchané. Vždyť veškerou chuť mu dají
náplně, a těch může být do tuctu!
Vzpomínám, že buchty dokázaly docela
rychle oschnout, a tak jsem je měla nejradši ještě teplé.
Těsto, které dělám, je mastné i sladké, dodržuji magickou přísadu lžíce
sádla, a náplně si vymýšlím všelijaké. Vyzkoušejte to jakkoliv po svém.
Nejlépe se mi peče v kameninovém pekáči. Je veliký a těžký, společně s
víkem v něm připravíte skvělá masa.
Příprava: 90 minut * Získáte: 20 velkých buchet nebo 30 menších
Pokud budete dělat obě náplně, pak je třeba od každé jen poloviční množství
Těsto
30 g droždí
100 g moučkového cukru
250 ml smetany
500 g hladké mouky
špetka soli
vanilka nebo vanilkový cukr
citronová kůra
2 žloutky
1 lžíce kvalitního sádla
80 g másla + na potírání
kapka rumu na potření hotových buchet
Maková náplň s višněmi
200 g mletého máku
100 g višňového džemu s kousky ovoce
150 ml smetany nebo plnotučného mléka
2 lžíce rumu
- je-li třeba, doslaďte, záleží na chuti džemu
Tvarohová náplň s kokosem a rozinkami
500 g tučného tvarohu v kostce
1 žloutek
70 g krupicového cukru
hrst rozinek
kůra z 1 citronu
mletý kokos v množství potřebném pro zahuštění náplně
1. Udělejte kvásek - droždí rozdrobte do misky, posypte lžičkou
cukru a rozetřete na kašičku. Přilijte asi 100 ml vlažné smetany a
promíchejte. Zaprašte moukou, misku přikryjte utěrkou a kvásek nechte 10
minut vzejít.
2. Mouku prosejte, promíchejte se solí a zbylým cukrem, přidejte
vanilku a citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek a přidejte vzešlý
kvásek. Do zbylé vlažné smetany rozšlehejte žloutky a vše přidejte do
mísy. Jako poslední vlijte rozpuštěné zchladlé máslo smíchané se sádlem.
Pomocí robota (nebo ručně vařečkou) vypracujte vláčné těsto. Vložte ho
do misky, pomoučněte a zakryté nechte 60 minut kynout na místě, kde není
průvan.
3. Mezitím si připravte náplně a pekáč vymažte máslem. Troubu rozehřejte na 200 °C.
4. Těsto, které mezitím víc jak dvojnásobně zvětší svůj objem,
přesuňte na pomoučněný vál, propracujte ho a vytvořte z něj válec.
Rozdělte si ho na požadovaný počet stejných kousků (20-30), každý
zploštěte, naplňte, zabalte a dobře uzavřete. Na pekáč klaďte buchty s
rozestupy, protože budou stále kynout. Každou řádku ihned pomažte
máslem, aby se buchty později neslepily. Hotový pekáč nechte ještě 15-20
minut odpočinout. Buchty se spojí a nakynou.
5. Pečte nejprve 10 minut zprudka, pak teplotu snižte na 150 °C a
nechte buchty dojít 30 minut dozlatova. Před podáváním je pocukrujte.
Ahoj Evi, děkuji za tvoji návštěvu u mně na blogu, odpovídám sice pozdě, ale přece, snad to nevadí. Blog máš krásný, plný dobrot a buchty miluju, tak se tady podepisuju. Přeji pohodové dny a hodně radosti v kuchyni.
OdpovědětVymazatAničko děkuji za tvůj komentík,vážím si toho ... i Tobě přeji pohodové dny :-)
Vymazat