pondělí 3. listopadu 2025

BIGOS polské dušené zelí

200 g uzeného bůčku, 200 g hovězího masa, 100 g vepřového masa, 2 velké cibule, 300 g bílého zelí, 300 g kysaného zelí (možno použít pouze hlávkové zelí), malá konzerva rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku, špetka kmínu, koriandru, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, hrst sušených hub, hrst sušených švestek, 1 jablko, sůl, 100 g salámu nebo klobásy

    Uzený bůček, maso a cibuli drobně pokrájíme. V hrnci rozškvaříme bůček, přidáme cibuli, necháme zezlátnout a přidáme maso (možno použít i konzervu) a dusíme téměř doměkka. Pak přidáme pokrájené zelí, protlak, drcený česnek, koření, předem namočené houby, vypeckované švestky, oloupané a pokrájené jablko, sůl, podlijeme hrnkem vody a pomalu dusíme pod pokličkou. Podle potřeby podléváme. Dusíme hodně doměkka, až má pokrm kašovitou konzistenci. Do hotového pokrmu nakrájíme uzeninu a podáváme s chlebem či rohlíkem. (Použijeme-li konzervu, dáme část masa až nakonec, aby se všechno nerozvařilo.)

Bigos 

[bigos (nikoliv bigoš)] je tradiční polské, běloruské a litevské jídlo ze zelí a masa. Do Polska pravděpodobně přišel spolu s králem Vladislavem II. Jagellem, který toto jídlo podával na jím pořádaných lovech.

Existuje řada verzí a způsobů přípravy tohoto pokrmu. 

V receptech se tradičně objevuje čerstvé i kysané zelí, červené maso, klobása, uzený bůček, houby a koření (pepř, sůl, bobkový list). Podle staropolské tradice se ke konci vaření přidává i trochu medu. Další verze dodávají kmín, majoránka, nové koření, sušené švestky, červené víno a dokonce i rajský protlak. Bigos je podobně jako guláš lepší ohřívaný další dny. 

Obvykle se podává v chlebu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

„Na začátku jsme byly zoufalé druhy. Potřebovali jsme věci, a když jsme je měli, byli jsme spokojení; byli jsme najezení a přežili jsme. Tyto věci nás zachránily, věci jako jídlo, zbraně, přístřeší. Ale po věcích bojů, které jsme vyhrávali, nás staří nebožtíci nechali samotné. Naši předkové zemřeli na zkažené zuby a hladovění a nemoci. Naši předkové se tlačili dozadu a vyhráli. Ale my pokračovali! Jedli jsme více, jako kdybychom se chystali hladovět! Nadále jsme bojovali, i když staří nepřátelé už byli pryč! Nepřestali jsme ničit životní prostředí, přestože jsme ničili především sebe. Stavěli jsme velká města, velké průmysly, velké systémy. Tyto systémy nás měly krmit, ale místo toho zabíjejí zvířata, půdu a nás. Tyto systémy nás měly chránit, ale místo toho ničí naše ovzduší a naši vodu. Tyto systémy nám měly sloužit, ale místo toho nás zabíjejí. A my stále jednáme jako jednali naši předkové; jsme chamtiví pro jídlo, ničíme přírodu, zabíjíme zvířata a sami sebe! Udržujeme systémy, které nefungovaly příliš dlouho. Tyto systémy nás zabíjejí. Tyto systémy zabíjejí vše. Tyto systémy selhávají. Nechte je selhat.“ - Moby (1965) americký hudebník, DJ a fotograf