Uzený bůček, maso a cibuli drobně pokrájíme. V hrnci rozškvaříme bůček, přidáme cibuli, necháme zezlátnout a přidáme maso (možno použít i konzervu) a dusíme téměř doměkka. Pak přidáme pokrájené zelí, protlak, drcený česnek, koření, předem namočené houby, vypeckované švestky, oloupané a pokrájené jablko, sůl, podlijeme hrnkem vody a pomalu dusíme pod pokličkou. Podle potřeby podléváme. Dusíme hodně doměkka, až má pokrm kašovitou konzistenci. Do hotového pokrmu nakrájíme uzeninu a podáváme s chlebem či rohlíkem. (Použijeme-li konzervu, dáme část masa až nakonec, aby se všechno nerozvařilo.)
Bigos
[bigos (nikoliv bigoš)] je tradiční polské, běloruské a litevské jídlo ze zelí a masa. Do Polska pravděpodobně přišel spolu s králem Vladislavem II. Jagellem, který toto jídlo podával na jím pořádaných lovech.
Existuje řada verzí a způsobů přípravy tohoto pokrmu.
V receptech se tradičně objevuje čerstvé i kysané zelí, červené maso, klobása, uzený bůček, houby a koření (pepř, sůl, bobkový list). Podle staropolské tradice se ke konci vaření přidává i trochu medu. Další verze dodávají kmín, majoránka, nové koření, sušené švestky, červené víno a dokonce i rajský protlak. Bigos je podobně jako guláš lepší ohřívaný další dny.
Obvykle se podává v chlebu.
.jpg)
Žádné komentáře:
Okomentovat