Suroviny:
na plech 30x40cm, na asi 15 řezů
6 ks vajec - žloutky a bílky zvlášť
500 ml smetany ke šlehání 33%
400 g krupicového cukru
2 bal vanilkového cukru
500 g mouky pšeničné hladké
100 g mandle loupané, nasekané
1 bal kypřicího prášku do pečiva
6 PL mléka
900 g švestky vypeckované
Na makovou drobenku:
80 g másla
80 g strouhanky z bíleho pečiva
30 g máku mletého
150 g krupicového cukru
Postup přípravy:
Smetanu vyšlehejte do polotuha a za stálého míchání přisypte cukr i vanilkové cukry a pak jeden po druhém vmíchejte žloutky. Postupně zapracujte prosátou mouku s kypřicím práškem i mléko.Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zlehka ho spolu s mandlemi vmíchejte do těsta. Plech vyložte pečicím papírem (nebo vymažte a vysypte), rozetřete na něj těsto a velmi hustě poklaďte půlkami švestek (řezem nahoru). Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 15 minut.Mezitím prsty propracujte všechny suroviny na drobenku a posypte jí povrch koláče. Pečte zhruba dalších 10 minut a koláč vyjměte z trouby.
Nechte zchladnout na plechu a pak krájejte na řezy.
Žádné komentáře:
Okomentovat