500 g jablek, 250 g cukru, citrónová kůra a šťáva,2 lžíce rumu
Oloupaná jablka rozkrájíme, zbavíme jádřinců a udusíme na troše vody doměkka. Pak prolisujeme (umixujeme nebo umeleme), do kaše přidáme cukr, citrónovou kůru a šťávu, rum a svaříme dohusta. Potom vytlačujeme kornoutkem na pomaštěný papír rozmanité tvary nebo pusinky, zdobíme mandlí nebo čokoládou a sypeme krystalovým cukrem. Usušíme. Vhodná jsou méně kvalitní, kyselá jablka.
Halva z jablek, rozinek a ořechů
Ovocná halva - hodí se dětem do školy jako zdravá sladkost, na výlety, jako zdravé malé pohoštění nebo jen tak na mlsání.
- 10 středně velkých jablek oloupaných a nakrájených na kousky,
- 3 polévkové lžíce másla
- 30 dkg cukru
- Pokud jsou jablka mdlá, tak asi 3 polévkové lžíce citronové šťávy.
- Můžeme přidat rozinky, nakrájené mandle, ořechy.
V hrnci rozpustíme máslo a smažíme na něm jablka tak 4–5 minut. Když kousky změknou a zhnědnou, přidáme 2–3 polévkové lžíce vody (nebo citronové šťávy) a na mírném plameni vaříme odkryté asi 15 minut. Jablka zkašovatí a zhoustnou. Případné kousky rozdrtíme vidličkou a stále mícháme, aby se směs nepřipálila.
Přidáme cukr (dávám napřed tak asi polovinu, ochutnám, a pokud se mi zdá směs kyselá, teprve přidám celou dávku). Pokračujeme ve vaření a stále mícháme. Směs začne tvořit jednolitou hmotu. Stále mícháme, a když začne od okrajů „zprůhledňovat“, odstavíme, vmícháme, co chceme (rozinky, ořechy…) a vyklopíme na mírně omaštěný talíř a urovnáme „koláč“ asi tak 2,5 cm vysoký. Když ztuhne, nakrájíme na kostičky.
Žádné komentáře:
Okomentovat