úterý 16. září 2025

ŠVÉDSKÉ MASOVÉ KULIČKY S PEČENÝMI BRAMBORY,MRKVÍ A OKURKOVÝM SALÁTEM.

 
Tato tradiční švédská specialita je symbolem domácího pohodlí a vynikající chuti. 

Ingredience:

  • 800 g brambor

Na kuličky:

  • 600 g hovězího mletého masa
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 80 g strouhanky
  • trochu mléka
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce Balsamico crema Bzenecký ocet

  • Na omáčku:

    • 2 lžíce másla
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 400 ml masového vývaru (ideálně hovězí)
    • 2 lžíce Balsamico crema Bzenecký ocet
    • 400 ml smetany ke šlehání
    • 1 lžička medové hořčice
    • sůl a pepř podle chuti

    Na okurkový salát:

    • 2 salátové okurky
    • 200 ml vody
    • 120 g cukru krupice
    • 70 ml bílého vinného octa Bzenecký ocet
    • 1 lžička soli

    Na opečení mrkve:

    • 3 velké mrkve 
    • 1/4 lžičky soli
    • 1 lžíce Balsamico crema Bzenecký ocet
  •  Příprava:

    1. Cibuli si najemno nakrájíme a česnek propasírujeme. Všechny suroviny na masové kuličky smícháme dohromady. Směs ručně zpracujeme, maso se tak krásně spojí.
    2. Vytvarujeme si kuličky, které naskládáme do pekáče, který velice lehce vymažeme olejem. Z masa vytvarujeme 10 větších kuliček.
    3. Pekáč nepřikryjeme, dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme cca 45 minut dozlatova.
    4. Mezitím, co se kuličky pečou, připravíme si zbytek receptu. Oloupeme brambory a dáme je vařit do vody, kterou si osolíme.
    5. Okurky nakrájíme na plátky. Vodu svaříme v hrnci s cukrem. Přivedeme k varu, odstavíme z plotny a přimícháme sůl a ocet. Necháme prochladnout a zalijeme okurky v misce nebo sklenici.
    6. V hrnci rozpustíme máslo a do něj vmícháme mouku. Uděláme tmavší jíšku, kterou zalijeme vývarem. Důkladně promícháme. Vmícháme balzamikový krém, hořčici a smetanu. Promícháme a 20 minut provaříme na střední nebo nižší teplotu.
    7. Mrkev si nakrájíme na plátky a opečeme na trošce másla. Opékáme, dokud nezačne tmavnout. Přelijeme balzamikovým krémem , lehce osolíme, zalijeme 1 dl vody a zprudka necháme tekutinu odvařit. Máme skoro hotovo.
    8. Uvařené brambory scedíme.
    9. Upečené kuličky přendáme do misky nebo jiného pekáče, který přiklopíme víkem. Do pekáče, ve kterém jsme je pekli, dáme uvařené brambory. Zvýšíme teplotu na 230 °C a upečeme brambory dozlatova.
    10. Kuličky můžeme dát ještě lehce ohřát do trouby, ke konci pečení brambor. Klidně je přidejme k bramborám do pekáče.

    11. Podáváme všechno společně – pečené brambory, masové kuličky, omáčku, mrkev a okurkový salát.                                                             Dobrou chuť!
  • Zdroj:bzeneckyocet.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

„Na začátku jsme byly zoufalé druhy. Potřebovali jsme věci, a když jsme je měli, byli jsme spokojení; byli jsme najezení a přežili jsme. Tyto věci nás zachránily, věci jako jídlo, zbraně, přístřeší. Ale po věcích bojů, které jsme vyhrávali, nás staří nebožtíci nechali samotné. Naši předkové zemřeli na zkažené zuby a hladovění a nemoci. Naši předkové se tlačili dozadu a vyhráli. Ale my pokračovali! Jedli jsme více, jako kdybychom se chystali hladovět! Nadále jsme bojovali, i když staří nepřátelé už byli pryč! Nepřestali jsme ničit životní prostředí, přestože jsme ničili především sebe. Stavěli jsme velká města, velké průmysly, velké systémy. Tyto systémy nás měly krmit, ale místo toho zabíjejí zvířata, půdu a nás. Tyto systémy nás měly chránit, ale místo toho ničí naše ovzduší a naši vodu. Tyto systémy nám měly sloužit, ale místo toho nás zabíjejí. A my stále jednáme jako jednali naši předkové; jsme chamtiví pro jídlo, ničíme přírodu, zabíjíme zvířata a sami sebe! Udržujeme systémy, které nefungovaly příliš dlouho. Tyto systémy nás zabíjejí. Tyto systémy zabíjejí vše. Tyto systémy selhávají. Nechte je selhat.“ - Moby (1965) americký hudebník, DJ a fotograf