Tato tradiční švédská specialita je symbolem domácího pohodlí a vynikající chuti.
Ingredience:
- 800 g brambor
Na kuličky:
- 600 g hovězího mletého masa
- 1 vejce
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 80 g strouhanky
- trochu mléka
- sůl a pepř
- 1 lžíce Balsamico crema Bzenecký ocet
Na omáčku:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 ml masového vývaru (ideálně hovězí)
- 2 lžíce Balsamico crema Bzenecký ocet
- 400 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička medové hořčice
- sůl a pepř podle chuti
Na okurkový salát:
- 2 salátové okurky
- 200 ml vody
- 120 g cukru krupice
- 70 ml bílého vinného octa Bzenecký ocet
- 1 lžička soli
Na opečení mrkve:
- 3 velké mrkve
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžíce Balsamico crema Bzenecký ocet
Příprava:
- Cibuli si najemno nakrájíme a česnek propasírujeme. Všechny suroviny na masové kuličky smícháme dohromady. Směs ručně zpracujeme, maso se tak krásně spojí.
- Vytvarujeme si kuličky, které naskládáme do pekáče, který velice lehce vymažeme olejem. Z masa vytvarujeme 10 větších kuliček.
- Pekáč nepřikryjeme, dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme cca 45 minut dozlatova.
- Mezitím, co se kuličky pečou, připravíme si zbytek receptu. Oloupeme brambory a dáme je vařit do vody, kterou si osolíme.
- Okurky nakrájíme na plátky. Vodu svaříme v hrnci s cukrem. Přivedeme k varu, odstavíme z plotny a přimícháme sůl a ocet. Necháme prochladnout a zalijeme okurky v misce nebo sklenici.
- V hrnci rozpustíme máslo a do něj vmícháme mouku. Uděláme tmavší jíšku, kterou zalijeme vývarem. Důkladně promícháme. Vmícháme balzamikový krém, hořčici a smetanu. Promícháme a 20 minut provaříme na střední nebo nižší teplotu.
- Mrkev si nakrájíme na plátky a opečeme na trošce másla. Opékáme, dokud nezačne tmavnout. Přelijeme balzamikovým krémem , lehce osolíme, zalijeme 1 dl vody a zprudka necháme tekutinu odvařit. Máme skoro hotovo.
- Uvařené brambory scedíme.
- Upečené kuličky přendáme do misky nebo jiného pekáče, který přiklopíme víkem. Do pekáče, ve kterém jsme je pekli, dáme uvařené brambory. Zvýšíme teplotu na 230 °C a upečeme brambory dozlatova.
- Kuličky můžeme dát ještě lehce ohřát do trouby, ke konci pečení brambor. Klidně je přidejme k bramborám do pekáče.
- Podáváme všechno společně – pečené brambory, masové kuličky, omáčku, mrkev a okurkový salát. Dobrou chuť!
- Zdroj:bzeneckyocet.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat