čtvrtek 13. února 2025

DOMÁCÍ ARAŠÍDOVÉ MÁSLO - snadný a rychlý recept.

 Arašídové máslo je nejběžnější, ale podobným způsobem si můžete připravit i máslo z mandlí, lískových nebo vlašských ořechů. 

Co budete potřebovat?

200 g arašídů

(volitelné): rostlinný olej, med, sůl, skořice

Jak na to?

Opražte arašídy na suché pánvi nebo v troubě, dokud nezezlátnou a nezačnou vonět.

Vsypte je do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká pasta.

Pokud chcete řidší konzistenci, přidejte trochu oleje (např. slunečnicového nebo řepkového) a znovu promixujte.

Dochucení: Můžete přidat špetku soli, med nebo skořici podle chuti.

Tip: Pro extra jemné máslo mixujte delší dobu - čím déle mixujete, tím bude krémovější!

-------------------------------------------------------

Vlašské máslo - bohatá a jemná chut'.

Máslo z vlašských ořechů má jemně máslovou, 

lehce nasládlou chut' a hodí se skvěle na tousty, 

do kaší nebo dezertu. 


Co budete potřebovat?

200 g vlašských ořechu

1 lžíci oleje

2 lžíce medu

Špetku skořice (volitelné)

Jak na to?

Rozložte ořechy na plech s pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horní a dolní ohřev). 

Pečte, dokud nezezlátnou. Po vychladnutí je promnete v utěrce, abyste odstranili horké slupky.

Vložte je do mixéru a rozmixujte dohladka. Přidejte med, olej a skořici, pokud ji máte rádi. 

Opět promixujte. Pokud je hmota příliš hustá, přidejte ještě trochu oleje.

Tip: Skvěle chutná s čerstvým pečivem nebo jako poleva na lívance!

------------------------------------------------------------------

Lískové máslo - zdravá alternativa plná vitamínu.

Lískové ořechy jsou bohaté na zdravé tuky, vitamín B, E, draslík a hořčík. 

Podporují činnost mozku, pamět a soustředění, takže se hodí nejen pro studenty, 

ale i pro ty, kdo pracují na počítači. 

Co budete potřebovat?

200 g lískových ořechu

Špetku soli

1 lžíci oleje (volitelné)

½ lžičky skořice, 1 lžičku vanilkové esence, 2 lžíce medu (volitelné)

Jak na to?

Opražte lískové ořechy na suché pánvi.

Po vychladnutí je promnete v útěrce, aby se odstranily slupky.

Vložte je do mixéru a mixujte, dokud nevznikne jemná pasta.

Přidejte sůl, skořici, vanilkovou esenci a med.

Pokud je máslo příliš husté, přidejte trochu oleje a znovu promixujte.

Tip: Lískové máslo je perfektní jako základ domácí Nutelly - stačí přidat kvalitní kakao a med!

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Proč si připravit domácí ořechové máslo?

Domácí máslo je nejen chutnější a zdravější, ale také mnohem levnější než kupované. 

Výhody domácího ořechového másla:

Dodává energii - skvělé pro aktivní lidi a sportovce.

Udrží vás déle syté - zabraňuje nechtěnému mlsání.

Obsahuje zdravé tuky, které zlepšují soustředění a pamět'.

Je bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály (vitamín E, hořčík, draslík).

Vyzkoušejte domácí ořechové máslo už dnes - uvidíte, že vám bude chutnat víc než to kupované!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky