Arašídové máslo je nejběžnější, ale podobným způsobem si můžete připravit i máslo z mandlí, lískových nebo vlašských ořechů.
Co budete potřebovat?
200 g arašídů
(volitelné): rostlinný olej, med, sůl, skořice
Jak na to?
Opražte arašídy na suché pánvi nebo v troubě, dokud nezezlátnou a nezačnou vonět.
Vsypte je do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká pasta.
Pokud chcete řidší konzistenci, přidejte trochu oleje (např. slunečnicového nebo řepkového) a znovu promixujte.
Dochucení: Můžete přidat špetku soli, med nebo skořici podle chuti.
Tip: Pro extra jemné máslo mixujte delší dobu - čím déle mixujete, tím bude krémovější!
-------------------------------------------------------
Vlašské máslo - bohatá a jemná chut'.
Máslo z vlašských ořechů má jemně máslovou,
lehce nasládlou chut' a hodí se skvěle na tousty,
do kaší nebo dezertu.
Co budete potřebovat?
200 g vlašských ořechu
1 lžíci oleje
2 lžíce medu
Špetku skořice (volitelné)
Jak na to?
Rozložte ořechy na plech s pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horní a dolní ohřev).
Pečte, dokud nezezlátnou. Po vychladnutí je promnete v utěrce, abyste odstranili horké slupky.
Vložte je do mixéru a rozmixujte dohladka. Přidejte med, olej a skořici, pokud ji máte rádi.
Opět promixujte. Pokud je hmota příliš hustá, přidejte ještě trochu oleje.
Tip: Skvěle chutná s čerstvým pečivem nebo jako poleva na lívance!
------------------------------------------------------------------
Lískové máslo - zdravá alternativa plná vitamínu.
Lískové ořechy jsou bohaté na zdravé tuky, vitamín B, E, draslík a hořčík.
Podporují činnost mozku, pamět a soustředění, takže se hodí nejen pro studenty,
ale i pro ty, kdo pracují na počítači.
Co budete potřebovat?
200 g lískových ořechu
Špetku soli
1 lžíci oleje (volitelné)
½ lžičky skořice, 1 lžičku vanilkové esence, 2 lžíce medu (volitelné)
Jak na to?
Opražte lískové ořechy na suché pánvi.
Po vychladnutí je promnete v útěrce, aby se odstranily slupky.
Vložte je do mixéru a mixujte, dokud nevznikne jemná pasta.
Přidejte sůl, skořici, vanilkovou esenci a med.
Pokud je máslo příliš husté, přidejte trochu oleje a znovu promixujte.
Tip: Lískové máslo je perfektní jako základ domácí Nutelly - stačí přidat kvalitní kakao a med!
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Proč si připravit domácí ořechové máslo?
Domácí máslo je nejen chutnější a zdravější, ale také mnohem levnější než kupované.
Výhody domácího ořechového másla:
Dodává energii - skvělé pro aktivní lidi a sportovce.
Udrží vás déle syté - zabraňuje nechtěnému mlsání.
Obsahuje zdravé tuky, které zlepšují soustředění a pamět'.
Je bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály (vitamín E, hořčík, draslík).
Vyzkoušejte domácí ořechové máslo už dnes - uvidíte, že vám bude chutnat víc než to kupované!
Žádné komentáře:
Okomentovat