čtvrtek 13. února 2025

DOMÁCÍ ARAŠÍDOVÉ MÁSLO - snadný a rychlý recept.

 Arašídové máslo je nejběžnější, ale podobným způsobem si můžete připravit i máslo z mandlí, lískových nebo vlašských ořechů. 

Co budete potřebovat?

200 g arašídů

(volitelné): rostlinný olej, med, sůl, skořice

Jak na to?

Opražte arašídy na suché pánvi nebo v troubě, dokud nezezlátnou a nezačnou vonět.

Vsypte je do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká pasta.

Pokud chcete řidší konzistenci, přidejte trochu oleje (např. slunečnicového nebo řepkového) a znovu promixujte.

Dochucení: Můžete přidat špetku soli, med nebo skořici podle chuti.

Tip: Pro extra jemné máslo mixujte delší dobu - čím déle mixujete, tím bude krémovější!

-------------------------------------------------------

Vlašské máslo - bohatá a jemná chut'.

Máslo z vlašských ořechů má jemně máslovou, 

lehce nasládlou chut' a hodí se skvěle na tousty, 

do kaší nebo dezertu. 


Co budete potřebovat?

200 g vlašských ořechu

1 lžíci oleje

2 lžíce medu

Špetku skořice (volitelné)

Jak na to?

Rozložte ořechy na plech s pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horní a dolní ohřev). 

Pečte, dokud nezezlátnou. Po vychladnutí je promnete v utěrce, abyste odstranili horké slupky.

Vložte je do mixéru a rozmixujte dohladka. Přidejte med, olej a skořici, pokud ji máte rádi. 

Opět promixujte. Pokud je hmota příliš hustá, přidejte ještě trochu oleje.

Tip: Skvěle chutná s čerstvým pečivem nebo jako poleva na lívance!

------------------------------------------------------------------

Lískové máslo - zdravá alternativa plná vitamínu.

Lískové ořechy jsou bohaté na zdravé tuky, vitamín B, E, draslík a hořčík. 

Podporují činnost mozku, pamět a soustředění, takže se hodí nejen pro studenty, 

ale i pro ty, kdo pracují na počítači. 

Co budete potřebovat?

200 g lískových ořechu

Špetku soli

1 lžíci oleje (volitelné)

½ lžičky skořice, 1 lžičku vanilkové esence, 2 lžíce medu (volitelné)

Jak na to?

Opražte lískové ořechy na suché pánvi.

Po vychladnutí je promnete v útěrce, aby se odstranily slupky.

Vložte je do mixéru a mixujte, dokud nevznikne jemná pasta.

Přidejte sůl, skořici, vanilkovou esenci a med.

Pokud je máslo příliš husté, přidejte trochu oleje a znovu promixujte.

Tip: Lískové máslo je perfektní jako základ domácí Nutelly - stačí přidat kvalitní kakao a med!

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Proč si připravit domácí ořechové máslo?

Domácí máslo je nejen chutnější a zdravější, ale také mnohem levnější než kupované. 

Výhody domácího ořechového másla:

Dodává energii - skvělé pro aktivní lidi a sportovce.

Udrží vás déle syté - zabraňuje nechtěnému mlsání.

Obsahuje zdravé tuky, které zlepšují soustředění a pamět'.

Je bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály (vitamín E, hořčík, draslík).

Vyzkoušejte domácí ořechové máslo už dnes - uvidíte, že vám bude chutnat víc než to kupované!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

„Na začátku jsme byly zoufalé druhy. Potřebovali jsme věci, a když jsme je měli, byli jsme spokojení; byli jsme najezení a přežili jsme. Tyto věci nás zachránily, věci jako jídlo, zbraně, přístřeší. Ale po věcích bojů, které jsme vyhrávali, nás staří nebožtíci nechali samotné. Naši předkové zemřeli na zkažené zuby a hladovění a nemoci. Naši předkové se tlačili dozadu a vyhráli. Ale my pokračovali! Jedli jsme více, jako kdybychom se chystali hladovět! Nadále jsme bojovali, i když staří nepřátelé už byli pryč! Nepřestali jsme ničit životní prostředí, přestože jsme ničili především sebe. Stavěli jsme velká města, velké průmysly, velké systémy. Tyto systémy nás měly krmit, ale místo toho zabíjejí zvířata, půdu a nás. Tyto systémy nás měly chránit, ale místo toho ničí naše ovzduší a naši vodu. Tyto systémy nám měly sloužit, ale místo toho nás zabíjejí. A my stále jednáme jako jednali naši předkové; jsme chamtiví pro jídlo, ničíme přírodu, zabíjíme zvířata a sami sebe! Udržujeme systémy, které nefungovaly příliš dlouho. Tyto systémy nás zabíjejí. Tyto systémy zabíjejí vše. Tyto systémy selhávají. Nechte je selhat.“ - Moby (1965) americký hudebník, DJ a fotograf