Jak připravit brambory s vejci v hořčičné omáčce.
Pro pět strávníků potřebujete:
500 g brambor,
4-5 vajec (uvařených natvrdo),
1 cibule,
2 lžíce másla,
2 lžíce hladké mouky (vrchovaté),
2 lžíce hrubozrnné hořčice,
1 lžičku pikantní hořčice,
500-600 ml zeleninového vývaru,
100 ml smetany,
sůl, mletý pepř a cukr.
Jak na to?
Umyté brambory uvařte ve slupce s plnou lžící soli doměkka.
Cibuli očistěte a nakrájejte ji nadrobno.
Nechte ji zesklovatět na másle. Přidejte mouku a po orestování za
stálého míchání přilijte vývar. Přidejte obě hořčice a sůl.
Omáčku vařte s občasným mícháním cca 20 minut.
Přidejte smetanu, a pokud je omáčka hustá, zřeďte ji vývarem nebo troškou mléka.
Dochuťte pepřem a cukrem.
Měkké brambory oloupejte a vidličkou rozdělte na větší kousky.
Na talíře rozdělte brambory, oloupaná a na větší kousky nakrájená vejce.
Zalijte je horkou omáčkou a můžete podávat.
Jak na hořčičnou omáčku:
Klíčem k lahodné chuti této omáčky je správný poměr ingrediencí a kvalitní hořčice.
Nejlepší je kombinace plnotučné a dijonské hořčice, která zajistí vyváženou chuť.
Zajímavou variantou je i hrubozrnná hořčice.
Omáčku můžeme připravit na základu z másla a mouky (klasická jíška) nebo volit odlehčenější verzi se smetanou.
Pro extra jemnost ji lze mírně rozmixovat.
Tipy na dochucení:
Trocha citronové šťávy zvýrazní chuť.
Bílé víno nebo jablečný ocet dodají jemnou kyselost.
Špetka cukru zjemní hořkost.
Kapary nebo nakládané okurky přidají zajímavý kontrast.
Jak servírovat brambory s vejci v omáčce:
Pokrmu sluší čerstvé bylinky, ať už je to petrželka, pažitka nebo kopr.
Chceme-li jídlo oživit, přidáme opečenou slaninu nebo restovanou cibulku.
Tip: Brambory si také můžete upéct s česnekovým máslem.
Žádné komentáře:
Okomentovat