čtvrtek 13. února 2025

BRAMBORY S VEJCI V HOŘČIČNÉ OMÁČCE

                              Jak připravit brambory s vejci v hořčičné omáčce.

Pro pět strávníků potřebujete:  

500 g brambor, 

4-5 vajec (uvařených natvrdo), 

1 cibule, 

2 lžíce másla, 

2 lžíce hladké mouky (vrchovaté), 

2 lžíce hrubozrnné hořčice, 

1 lžičku pikantní hořčice, 

500-600 ml zeleninového vývaru, 

100 ml smetany, 

sůl, mletý pepř a cukr.

Jak na to? 

Umyté brambory uvařte ve slupce s plnou lžící soli doměkka. 

Cibuli očistěte a nakrájejte ji nadrobno. 

Nechte ji zesklovatět na másle. Přidejte mouku a po orestování za 

stálého míchání přilijte vývar. Přidejte obě hořčice a sůl. 

Omáčku vařte s občasným mícháním cca 20 minut. 

Přidejte smetanu, a pokud je omáčka hustá, zřeďte ji vývarem nebo troškou mléka. 

Dochuťte pepřem a cukrem. 

Měkké brambory oloupejte a vidličkou rozdělte na větší kousky. 

Na talíře rozdělte brambory, oloupaná a na větší kousky nakrájená vejce. 

Zalijte je horkou omáčkou a můžete podávat.


Jak na hořčičnou omáčku:

Klíčem k lahodné chuti této omáčky je správný poměr ingrediencí a kvalitní hořčice. 

Nejlepší je kombinace plnotučné a dijonské hořčice, která zajistí vyváženou chuť. 

Zajímavou variantou je i hrubozrnná hořčice. 

Omáčku můžeme připravit na základu z másla a mouky (klasická jíška) nebo volit odlehčenější verzi se smetanou. 

Pro extra jemnost ji lze mírně rozmixovat.


Tipy na dochucení:

Trocha citronové šťávy zvýrazní chuť.

Bílé víno nebo jablečný ocet dodají jemnou kyselost.

Špetka cukru zjemní hořkost.

Kapary nebo nakládané okurky přidají zajímavý kontrast.


Jak servírovat brambory s vejci v omáčce:

Pokrmu sluší čerstvé bylinky, ať už je to petrželka, pažitka nebo kopr. 

Chceme-li jídlo oživit, přidáme opečenou slaninu nebo restovanou cibulku.

Tip: Brambory si také můžete upéct s česnekovým máslem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky