Autor článku: Jana Pippichova
Jakmile první svíčka na adventním věnci odstartuje vánoční čas, nastává kouzelná doba plná očekávání. Dětem ji hned na začátku zpestří příchod Mikuláše.
Návštěva Mikuláše s čertem a andělem může být pro malé děti traumatizujícím zážitkem. Využijte večer spíše tím, že si s dětmi popovídáte o tom, jak to chodilo dřív a vzpomínáním na své dětství. Nechte je něco pro tento tajemný večer vykonat. S vaší pomocí si mohou vyzdobit okenní parapet, zádveří, místo na zahrádce. Rozsviťte společně okno, aby Mikuláš nezabloudil ,a pak už jen společně čekejte...
Možná, že společně s cukrovím, sladkostmi a ovocem, dáte dětem i doma vytvořenou tabulku čokolády s veselými obrázky. Zkuste se letos místo gruntování také trochu bavit.
Příprava: 50 minut
Získáte: tabulku 24 × 17 cm, 4 porce
Čokoláda
- 170 g tmavé čokolády nad 50 %
- 2 lžíce čokoládových čoček nebo 40 g másla
- ¼ lžičky skořice
Na zdobení
- bílá fondánová nebo barevná marcipánová hmota (plastelína) na vykrajované tvary
- mandle
- cukrové máčky a zdobítka
- čokoládové perličky z tmavé a bílé čokolády
- lyofilizované maliny
- + kokos, lentilky, pomerančová kůra, domácí pusinky, co srdce ráčí
- + libovolná formička na vykrajování
1. Čokoládu rozlámejte, přidejte čokoládové čočky nebo kousek másla a skořici. Vše rozpusťte nad vodní lázní. Směs dokonale promíchejte a ještě teplou rozetřete na prkénko opatřené pečicím papírem.
2. Čokoláda vystačí na obdélník velký asi 24 × 17 cm, vysoký 0,5 cm. Stěrkou udělejte na povrchu čokolády vlnky. Vytvořenou tabulku nechte v pokojové teplotě asi 20 minut zaschnout.
3. Mezitím si rozmyslete zdobení. Na cukrem poprášené ploše rozválejte trochu fondánu nebo marcipánu a vykrojte zvířátka nebo vánoční symboly. Přeneste je na tabulku čokolády a okolní plochu libovolně dozdobte. Čokoládu nechte v lednici ztuhnout.
PÁR TIPŮ:
- Pokud nejste zvyklí rozpouštět čokoládu nad vodní lázní, využijte mikrovlnku. Přitom je třeba čokoládu často míchat.
- Skvělým pomocníkem při každém vaření a pečení je digitální váha. Mám ji neustále po ruce především pro měření malých množství surovin, protože je přesná a váží už od 1 gramu.
- Čokoládu nechte před zdobením zavadnout. Vykrájené těžší kousky se do ní tolik nezaboří.
- Čokoládu jsem dochutila skořicí. Můžete ji však zkombinovat s dalšími příchutěmi - například s vanilkou, nebo do ní přidejte 2 lžíce jemně mletých blanšírovaných mandlí, rozinky apod.
DALŠÍCH PÁR TIPŮ:
- Barvu vykrájených tvarů zvolte podle toho, jaký máte záměr. Pokud potřebuji barevný marcipán, kupuji marcipánovou plastelínu (momentálně ji mají v Kauflandu) - to jsou ty malé válečky vlevo nahoře. V balení naleznete několik různých odstínů. Nakonec jsem se ale rozhodla pro bílé medvědy :o)
- Mandle a oříšky, které v čokoládě utopíte, po čase příjemně změknou, protože přijmou tuk z čokolády. Výsledek je chuťově výborný, takže s nimi nešetřete. Dejte jim přednost před cukrátky.
- Mrazem sušené maliny jsou nakyslé a v kombinaci se sladkou čokoládou vynikající.
Vychlazenou tabulku čokolády rozdělte nožem na 4 díly. Každou část můžete zabalit do celofánu a přidat na poslední chvíli do mikulášské nadílky. Čokoláda snadno měkne, ale třeba za oknem jí bude dobře; beztak doma dlouho nevydrží.
Pokud čokoládu nechystáte k Mikuláši, pak si ji s dětmi udělejte během adventního času. Do veselé zábavy se moc rády zapojí. Samozřejmě generální úklid kuchyně vyhlaste až poté!
Zdroj:blog.decodoma.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat