neděle 20. října 2024

MIKULÁŠSKÁ ČOKOLÁDA S LEDNÍMI MEDVĚDY

  Autor článku: Jana Pippichova

Jakmile první svíčka na adventním věnci odstartuje vánoční čas, nastává kouzelná doba plná očekávání. Dětem ji hned na začátku zpestří příchod Mikuláše.

Návštěva Mikuláše s čertem a andělem může být pro malé děti traumatizujícím zážitkem. Využijte večer spíše tím, že si s dětmi popovídáte o tom, jak to chodilo dřív a vzpomínáním na své dětství. Nechte je něco pro tento tajemný večer vykonat. S vaší pomocí si mohou vyzdobit okenní parapet, zádveří, místo na zahrádce. Rozsviťte společně okno, aby Mikuláš nezabloudil ,a pak už jen společně čekejte... 

Možná, že společně s cukrovím, sladkostmi a ovocem, dáte dětem i doma vytvořenou tabulku čokolády s veselými obrázky. Zkuste se letos místo gruntování také trochu bavit.

Příprava: 50 minut  

Získáte: tabulku 24 × 17 cm, 4 porce

Čokoláda

  • 170 g tmavé čokolády nad 50 %
  • 2 lžíce čokoládových čoček nebo 40 g másla
  • ¼ lžičky skořice

Na zdobení

  • bílá fondánová nebo barevná marcipánová hmota (plastelína) na vykrajované tvary
  • mandle
  • cukrové máčky a zdobítka
  • čokoládové perličky z tmavé a bílé čokolády
  • lyofilizované maliny
  • + kokos, lentilky, pomerančová kůra, domácí pusinky, co srdce ráčí
  • + libovolná formička na vykrajování

1. Čokoládu rozlámejte, přidejte čokoládové čočky nebo kousek másla a skořici. Vše rozpusťte nad vodní lázní. Směs dokonale promíchejte a ještě teplou rozetřete na prkénko opatřené pečicím papírem. 

2. Čokoláda vystačí na obdélník velký asi 24 × 17 cm, vysoký 0,5 cm. Stěrkou udělejte na povrchu čokolády vlnky. Vytvořenou tabulku nechte v pokojové teplotě asi 20 minut zaschnout. 

3. Mezitím si rozmyslete zdobení. Na cukrem poprášené ploše rozválejte trochu fondánu nebo marcipánu a vykrojte zvířátka nebo vánoční symboly. Přeneste je na tabulku čokolády a okolní plochu libovolně dozdobte. Čokoládu nechte v lednici ztuhnout.


PÁR TIPŮ:

  • Pokud nejste zvyklí rozpouštět čokoládu nad vodní lázní, využijte mikrovlnku. Přitom je třeba čokoládu často míchat. 
  • Skvělým pomocníkem při každém vaření a pečení je digitální váha. Mám ji neustále po ruce především pro měření malých množství surovin, protože je přesná a váží už od 1 gramu.
  • Čokoládu nechte před zdobením zavadnout. Vykrájené těžší kousky se do ní tolik nezaboří.
  • Čokoládu jsem dochutila skořicí. Můžete ji však zkombinovat s dalšími příchutěmi - například s vanilkou, nebo do ní přidejte 2 lžíce jemně mletých blanšírovaných mandlí, rozinky apod.

DALŠÍCH PÁR TIPŮ:

  • Barvu vykrájených tvarů zvolte podle toho, jaký máte záměr. Pokud potřebuji barevný marcipán, kupuji marcipánovou plastelínu (momentálně ji mají v Kauflandu) - to jsou ty malé válečky vlevo nahoře. V balení naleznete několik různých odstínů. Nakonec jsem se ale rozhodla pro bílé medvědy :o)
  • Mandle a oříšky, které v čokoládě utopíte, po čase příjemně změknou, protože přijmou tuk z čokolády. Výsledek je chuťově výborný, takže s nimi nešetřete. Dejte jim přednost před cukrátky.
  • Mrazem sušené maliny jsou nakyslé a v kombinaci se sladkou čokoládou vynikající.

Vychlazenou tabulku čokolády rozdělte nožem na 4 díly. Každou část můžete zabalit do celofánu a přidat na poslední chvíli do mikulášské nadílky. Čokoláda snadno měkne, ale třeba za oknem jí bude dobře; beztak doma dlouho nevydrží.

Pokud čokoládu nechystáte k Mikuláši, pak si ji s dětmi udělejte během adventního času. Do veselé zábavy se moc rády zapojí. Samozřejmě generální úklid kuchyně vyhlaste až poté! 

                                                     Zdroj:blog.decodoma.cz

 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

„Na začátku jsme byly zoufalé druhy. Potřebovali jsme věci, a když jsme je měli, byli jsme spokojení; byli jsme najezení a přežili jsme. Tyto věci nás zachránily, věci jako jídlo, zbraně, přístřeší. Ale po věcích bojů, které jsme vyhrávali, nás staří nebožtíci nechali samotné. Naši předkové zemřeli na zkažené zuby a hladovění a nemoci. Naši předkové se tlačili dozadu a vyhráli. Ale my pokračovali! Jedli jsme více, jako kdybychom se chystali hladovět! Nadále jsme bojovali, i když staří nepřátelé už byli pryč! Nepřestali jsme ničit životní prostředí, přestože jsme ničili především sebe. Stavěli jsme velká města, velké průmysly, velké systémy. Tyto systémy nás měly krmit, ale místo toho zabíjejí zvířata, půdu a nás. Tyto systémy nás měly chránit, ale místo toho ničí naše ovzduší a naši vodu. Tyto systémy nám měly sloužit, ale místo toho nás zabíjejí. A my stále jednáme jako jednali naši předkové; jsme chamtiví pro jídlo, ničíme přírodu, zabíjíme zvířata a sami sebe! Udržujeme systémy, které nefungovaly příliš dlouho. Tyto systémy nás zabíjejí. Tyto systémy zabíjejí vše. Tyto systémy selhávají. Nechte je selhat.“ - Moby (1965) americký hudebník, DJ a fotograf