neděle 20. října 2024

TRADIČNÍ PERNÍK S ČOKOLÁDOU A POMERANČOVOU KŮROU.

 


K českým Vánocům neodmyslitelně patří vůně perníku. Pokud nepečete drobné perníkové tvary zdobené cukrovými polevami, udělejte si alespoň litý perník na plech. Doma to bude vonět stejně, a neskutečně si pochutnáte.

Většina perníků z třeného těsta obsahuje kakao. Jsou více či méně nadýchané a řezy mají čokoládovou barvu i chuť. Perník, který peču, vychází ze staročeských zvyklostí – místo cukru obsahuje med a švestková povidla, a vedle nezaměnitelného perníkového koření také oříšky, a novodobě pomerančovou kůru. Navrch mu štědře nadělím čokoládovou polevu, takže souhrn obsahuje pořádnou porci lahodných chutí.

– HRNKOVÝ RECEPT

Příprava: 15 minut  + pečení a 20 min na zdobení 

Rozměr formy: 22/24-26/28 cm

  • 2 vejce
  • 4 hodně plné lžíce švestkových povidel
  • 3 plné lžíce medu
  • 2 1/2 šálku špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 šálek smetany
  • 1 šálek oleje
  • mletá skořice, badyán, hřebíček (příp. 2 lžičky koření do perníku)
  • 1/4 šálku nasekaných ořechů nebo umletých lískových oříšků
  • 1/4 šálku rozinek
  • 1/3 šálku kandované pomerančové kůry
  • rum

Na dozdobení

  • 60 g čokolády + 30 g másla
  • lískové ořechy a kousky kandované pomerančové kůry

1. Rozinky a pomerančovou kůru zalijte rumem, troubu vyhřejte na 160 °C.

2. Ve velké misce prošlehejte metličkou vejce, povidla a med do husté pěny.

3. Mouku s práškem do pečiva prosejte a postupně ji zašlehejte do základu střídavě se smetanou a olejem.

4. Když je těsto krásně vláčné, přidejte koření a ořechy, rozinky a kůru nasáklou rumem. Opět ručně dokonale promíchejte.

5. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte 50 minut.

6. Hotový perník nechte na mřížce lehce vychladnout a mezitím si dejte do vodní lázně misku s čokoládou a máslem. Miska se nesmí dotýkat vodní hladiny. Čokoládu dokonale rozmíchejte a pomocí hubičky ihned nalijte na perník. Povrch rozetřete čokoládu nechte mírně ztuhnout a pak stejným nástrojem vytvořte malé vlnky. Perník dozdobte rozsekanými ořechy a pomerančovou kůrou.


Odměrky na všechny hrnkové recepty vám vřele doporučuji. Řadu receptů klidně zvládnete od oka, nebo s přibližnými mírami – a je to ono… Ale občas to tak nevyjde. Poměry sypkých suchých směsí a tekutin někdy nelze přesně převádět. A může to být i důvod, proč těsto méně vyskočí nebo vznikne třeba řidší krém.


Při práci nad horkou vodou je třeba spousta opatrnosti. Vodu nenechte vřít, aby vás pára nespálila. Obsah misky neustále hlídejte a míchejte.

Tento perník  – je šťavnatý, nadýchaný a plný dobrých věcí. Návraty ze zimy za kamna vám jaksepatří osladí!


Zdroj:blog.decodoma.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

„Na začátku jsme byly zoufalé druhy. Potřebovali jsme věci, a když jsme je měli, byli jsme spokojení; byli jsme najezení a přežili jsme. Tyto věci nás zachránily, věci jako jídlo, zbraně, přístřeší. Ale po věcích bojů, které jsme vyhrávali, nás staří nebožtíci nechali samotné. Naši předkové zemřeli na zkažené zuby a hladovění a nemoci. Naši předkové se tlačili dozadu a vyhráli. Ale my pokračovali! Jedli jsme více, jako kdybychom se chystali hladovět! Nadále jsme bojovali, i když staří nepřátelé už byli pryč! Nepřestali jsme ničit životní prostředí, přestože jsme ničili především sebe. Stavěli jsme velká města, velké průmysly, velké systémy. Tyto systémy nás měly krmit, ale místo toho zabíjejí zvířata, půdu a nás. Tyto systémy nás měly chránit, ale místo toho ničí naše ovzduší a naši vodu. Tyto systémy nám měly sloužit, ale místo toho nás zabíjejí. A my stále jednáme jako jednali naši předkové; jsme chamtiví pro jídlo, ničíme přírodu, zabíjíme zvířata a sami sebe! Udržujeme systémy, které nefungovaly příliš dlouho. Tyto systémy nás zabíjejí. Tyto systémy zabíjejí vše. Tyto systémy selhávají. Nechte je selhat.“ - Moby (1965) americký hudebník, DJ a fotograf