neděle 20. října 2024

TRADIČNÍ PERNÍK S ČOKOLÁDOU A POMERANČOVOU KŮROU.

 


K českým Vánocům neodmyslitelně patří vůně perníku. Pokud nepečete drobné perníkové tvary zdobené cukrovými polevami, udělejte si alespoň litý perník na plech. Doma to bude vonět stejně, a neskutečně si pochutnáte.

Většina perníků z třeného těsta obsahuje kakao. Jsou více či méně nadýchané a řezy mají čokoládovou barvu i chuť. Perník, který peču, vychází ze staročeských zvyklostí – místo cukru obsahuje med a švestková povidla, a vedle nezaměnitelného perníkového koření také oříšky, a novodobě pomerančovou kůru. Navrch mu štědře nadělím čokoládovou polevu, takže souhrn obsahuje pořádnou porci lahodných chutí.

– HRNKOVÝ RECEPT

Příprava: 15 minut  + pečení a 20 min na zdobení 

Rozměr formy: 22/24-26/28 cm

  • 2 vejce
  • 4 hodně plné lžíce švestkových povidel
  • 3 plné lžíce medu
  • 2 1/2 šálku špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 šálek smetany
  • 1 šálek oleje
  • mletá skořice, badyán, hřebíček (příp. 2 lžičky koření do perníku)
  • 1/4 šálku nasekaných ořechů nebo umletých lískových oříšků
  • 1/4 šálku rozinek
  • 1/3 šálku kandované pomerančové kůry
  • rum

Na dozdobení

  • 60 g čokolády + 30 g másla
  • lískové ořechy a kousky kandované pomerančové kůry

1. Rozinky a pomerančovou kůru zalijte rumem, troubu vyhřejte na 160 °C.

2. Ve velké misce prošlehejte metličkou vejce, povidla a med do husté pěny.

3. Mouku s práškem do pečiva prosejte a postupně ji zašlehejte do základu střídavě se smetanou a olejem.

4. Když je těsto krásně vláčné, přidejte koření a ořechy, rozinky a kůru nasáklou rumem. Opět ručně dokonale promíchejte.

5. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte 50 minut.

6. Hotový perník nechte na mřížce lehce vychladnout a mezitím si dejte do vodní lázně misku s čokoládou a máslem. Miska se nesmí dotýkat vodní hladiny. Čokoládu dokonale rozmíchejte a pomocí hubičky ihned nalijte na perník. Povrch rozetřete čokoládu nechte mírně ztuhnout a pak stejným nástrojem vytvořte malé vlnky. Perník dozdobte rozsekanými ořechy a pomerančovou kůrou.


Odměrky na všechny hrnkové recepty vám vřele doporučuji. Řadu receptů klidně zvládnete od oka, nebo s přibližnými mírami – a je to ono… Ale občas to tak nevyjde. Poměry sypkých suchých směsí a tekutin někdy nelze přesně převádět. A může to být i důvod, proč těsto méně vyskočí nebo vznikne třeba řidší krém.


Při práci nad horkou vodou je třeba spousta opatrnosti. Vodu nenechte vřít, aby vás pára nespálila. Obsah misky neustále hlídejte a míchejte.

Tento perník  – je šťavnatý, nadýchaný a plný dobrých věcí. Návraty ze zimy za kamna vám jaksepatří osladí!


Zdroj:blog.decodoma.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky