Tato polévka je tradičním jídlem na Velký pátek.
INGREDIENCE PRO:5 porcí
NA POLÉVKU
- 4 brambory
- 1 cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- 250 g kysaného zelí
- 150 g sterilovaných červených fazolí
- 2 lžíce čerstvých bylinek
NA DOCHUCENÍ (NEMUSÍ BÝT)
- 150 g anglické slaniny
- 150 ml zakysané smetany
Do hrnce dejte na kousky nakrájené brambory, nahrubo nasekanou cibuli, a na drobnější plátky nakrájený řapíkatý celer a mrkev. Zalijte vývarem, osolte a opepřete podle chuti a uvařte skoro doměkka, trvá to asi 10 minut.
Přidejte prolisovaný česnek a pokrájené kysané zelí a uvařte zcela doměkka. Podle toho, jak chcete polévku kyselou, zelí propláchněte, nebo naopak přidejte i trochu nálevu ze zelí.
Úplně nakonec vmíchejte propláchnuté sterilované fazole, aby se prohřály, Podávejte posypané bylinkami (skvělá je vodnice, pažitka nebo třeba řeřicha). Podle chuti si můžete přidat opečené plátky slaniny nebo vmíchat trochu zakysané smetany.
Žádné komentáře:
Okomentovat