Už naše babičky a maminky vždycky říkávaly, že je polévka základ. Teplá polévka nám zahřeje žaludek, před samotným hlavním jídlem. U nás jsou polévky jako součást hlavního menu. Nicméně proč si nedát polévku i na večeři nebo jako odpolední svačinu? Zejména v sychravém počasí oceníte porci zeleninových vitamínů.
Pro nemocné je tato varianta také přijatelná, kdy si zklidníte podrážděné trávení. Možná jste si povšimli, že se polévky vyskytují v mnoha dietách. Při tukožroustské dietě pojídáte během dne zeleninovou polévku, kterou jíte minimálně 3x denně. Samozřejmě jíte hlavně ovoce a zeleninu a pijete vodu po sedm dnů. Jinak se na polévky dietologové dívají spíše skepticky. Pokud máte sedavé zaměstnání, tak se během redukce váhy vyhněte polévce, hlavně smetanovým, zahušťovaným i vývarům. Mají velký kalorický příjem.
Jak si teda připravit zdravou polévku, která vás zasytí a dodá tělu vše, co potřebuje? Určitě začněte zeleninovými polévkami, které se rozmixují. Zde je pár nápadů, jak si zpříjemnit hubnutí.
- Polévka z dýně Hokaido
Tato polévka je velmi jednoduchá a rychlá. Potřebujete na ni jen dýni Hokaido, cibuli, olivový olej, sůl a pepř. Jediné úskalí je oloupání a nakrájení. Budete muset být opatrní, jde to ztěžka. Kostičky dýně pak přidáte k cibulce a necháte povařit do změknutí. Poté rozmixujete a dochutíte. Je dobré přidat trochu kari koření nebo kurkumu, protože stimulují hubnutí. Pak si ji ještě můžete zpříjemnit kmínem nebo bazalkou.
- Hrášková polévka s mátou
Hrášek, pórek a cibuli lehce orestujeme na olivovém oleji, poté zalejeme vodou. Po změknutí vše rozmixujte a dochuťte solí, pepřem, česnekem a nasekanou čerstvou mátou. Polévka je hustá a nemusíte ji zahušťovat.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat