středa 13. října 2021

POLÉVKA Z PEČENÉ MRKVE + Mrkev a její léčivé účinky

 

Ingredience: pro 6 osob
hovězí nebo zeleninový vývar: 1500 ml
velké mrkve: 9 ks 
cibule: 3 ks
česnek - stroužky: 3 ks
zakysaná smetana
cukr
pepř
sůl 

Mrkve dobře očistíme a rozpůlíme, cibuli nakrájíme na kolečka a s nakrájeným česnekem vyskládáme na plech s pečícím papírem. Vyskládanou zeleninu posypeme cukrem a dáme do předehřáté trouby na 20 minut péct při 200 °C. Do vývaru vložíme zapečenou zeleninu a 5 minut povaříme. Po uvaření polévku rozmixujeme, osolíme, opepříme, případně přidáme zakysanou smetanu.

Mrkev a její léčivé účinky


Pektiny a další látky obsažené v mrkvi mají tu vlastnost, že na sebe dokážou vázat toxiny a až 80 % těžkých kovů v našem těle a vylučovat je z organismu. Pektiny dále podporují látkovou výměnu v těle. Vysoký obsah minerálních látek má velmi dobrý účinek na trávení. Při překyselení žaludku je výborná mrkvová šťáva, ta působí také preventivně proti některým druhům rakoviny (tlustého střeva, plic, slinivky, močového měchýře, hrtanu a jícnu).

Pravidelnou konzumací mrkve snižujete hladinu cholesterolu v krvi přibližně o 10 %. Další léčivé účinky mrkve jsou podpora paměti, pomoc při chřipce a nachlazení, dá se využít i jako afrodiziakum a je vhodná i pro diabetiky.

A jak je to s tvrzením, že díky mrkvi se nám lepší zrak? Je to pravda jen z části. Mrkev obsahuje provitamin beta-karoten, který příznivě ovlivňuje zrak. Není to ale nijak zásadní, více ho může ovlivnit čerstvá zelenina a ovoce s tmavě zelenými listy, ta obsahuje více antioxidantů a ty jsou pro zdraví zraku o dost významnější než beta-karoten. Ani nejzdravější zelenina a ovoce nás nezachrání od krátkozrakosti nebo dalekozrakosti, antioxidanty ale mohou působit jako prevence proti šedému zákalu.

Víte, že…

...existuje mrkev černá, bílá, fialová a žlutá? První oranžovou mrkev se podařilo vypěstovat až v 18. století, a to v Holandsku. Oranžová mrkev se poté rozšířila do celého světa, ale například v Indii používají žlutou, v Číně zase černou odrůdu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky