středa 13. října 2021

Využití mrkve v kuchyni + Kuřecí kousky pečené na špalíčcích mrkve

       

Tepelně upravená mrkev, na rozdíl od většiny druhů zeleniny, má lepší výživovou hodnotu, než za syrova. Mrkev můžeme dusit, připravit z ní pyré k masitým pokrmům, je vhodná na krémové polévky, jako přísada do omáček, lze ji i sterilovat společně s další zeleninou. Mrkev je neodmyslitelnou součástí vývarů, tradiční svíčkové nebo zeleniny pod pečeného králíka. Využívá se i jako příloha, např. pečená, grilovaná nebo zapékaná. Syrová mrkev je vhodná do salátů, výborně chutná v kombinaci s jablkem, ořechy a citronovou šťávou. 

Mrkev je výborná i nasladko v podobě mrkvových dortíků nebo dětských kašiček. Šťáva z mrkve skvěle dochutí zeleninové nebo ovocné smoothie. 


RECEPT:

Kuřecí kousky pečené na špalíčcích mrkve


Potřebujete

  • kuřecí maso – naporcované celé kuře nebo jen stehna – 4 porce
  • 500 g mrkve
  • sůl a pepř
  • celý kmín
  • 100 g másla

Mrkev očistěte, kdo chce může i oloupat, záleží na tom jak mrkev vypadá. Nakrájejte na špalíčky a naskládejte do pekáče.


Kuřecí kousky omyjte, osušte a ze všech stran ochuťte solí, pepřem a kmínem. Naskládejte na mrkev do pekáčku.

Na každý kousek masa dejte kousek másla. Přiklopte druhou částí pekáče a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C. Záleží na tom, jak velké kuřecí kusy máte, přibližně asi 60 minut..


Občas sundejte vrchní část pekáče a maso přelijte výpekem.

Když je kuře upečené, odkryjte vrchní část pekáče, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte křupavou kůrčičku.

Maso s mrkví podávejte s opečenými noky, ale můžete použít i bramborovou kaši, brambory nebo rýži. A klidně i kus dobrého chleba. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

„Na začátku jsme byly zoufalé druhy. Potřebovali jsme věci, a když jsme je měli, byli jsme spokojení; byli jsme najezení a přežili jsme. Tyto věci nás zachránily, věci jako jídlo, zbraně, přístřeší. Ale po věcích bojů, které jsme vyhrávali, nás staří nebožtíci nechali samotné. Naši předkové zemřeli na zkažené zuby a hladovění a nemoci. Naši předkové se tlačili dozadu a vyhráli. Ale my pokračovali! Jedli jsme více, jako kdybychom se chystali hladovět! Nadále jsme bojovali, i když staří nepřátelé už byli pryč! Nepřestali jsme ničit životní prostředí, přestože jsme ničili především sebe. Stavěli jsme velká města, velké průmysly, velké systémy. Tyto systémy nás měly krmit, ale místo toho zabíjejí zvířata, půdu a nás. Tyto systémy nás měly chránit, ale místo toho ničí naše ovzduší a naši vodu. Tyto systémy nám měly sloužit, ale místo toho nás zabíjejí. A my stále jednáme jako jednali naši předkové; jsme chamtiví pro jídlo, ničíme přírodu, zabíjíme zvířata a sami sebe! Udržujeme systémy, které nefungovaly příliš dlouho. Tyto systémy nás zabíjejí. Tyto systémy zabíjejí vše. Tyto systémy selhávají. Nechte je selhat.“ - Moby (1965) americký hudebník, DJ a fotograf