Tepelně upravená mrkev, na rozdíl od většiny druhů zeleniny, má lepší výživovou hodnotu, než za syrova. Mrkev můžeme dusit, připravit z ní pyré k masitým pokrmům, je vhodná na krémové polévky, jako přísada do omáček, lze ji i sterilovat společně s další zeleninou. Mrkev je neodmyslitelnou součástí vývarů, tradiční svíčkové nebo zeleniny pod pečeného králíka. Využívá se i jako příloha, např. pečená, grilovaná nebo zapékaná. Syrová mrkev je vhodná do salátů, výborně chutná v kombinaci s jablkem, ořechy a citronovou šťávou.
Mrkev je výborná i nasladko v podobě mrkvových dortíků nebo dětských kašiček. Šťáva z mrkve skvěle dochutí zeleninové nebo ovocné smoothie.
Kuřecí kousky pečené na špalíčcích mrkve
Potřebujete
- kuřecí maso – naporcované celé kuře nebo jen stehna – 4 porce
- 500 g mrkve
- sůl a pepř
- celý kmín
- 100 g másla
Mrkev očistěte, kdo chce může i oloupat, záleží na tom jak mrkev vypadá. Nakrájejte na špalíčky a naskládejte do pekáče.
Kuřecí kousky omyjte, osušte a ze všech stran ochuťte solí, pepřem a kmínem. Naskládejte na mrkev do pekáčku.
Na každý kousek masa dejte kousek másla. Přiklopte druhou částí pekáče a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C. Záleží na tom, jak velké kuřecí kusy máte, přibližně asi 60 minut..
Občas sundejte vrchní část pekáče a maso přelijte výpekem.
Když je kuře upečené, odkryjte vrchní část pekáče, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte křupavou kůrčičku.
Maso s mrkví podávejte s opečenými noky, ale můžete použít i bramborovou kaši, brambory nebo rýži. A klidně i kus dobrého chleba.
Žádné komentáře:
Okomentovat