Máslová dýně patří do rodiny muškátových dýní a odlišuje se od ostatních svou vtipnou protáhlou formou, sladší chutí a také poměrně jednoduchým zpracováním – jde zlehka oloupat a obsahuje daleko méně semínek než ostatní dýně. Navíc je tahle pěkná dobrota velmi málo kalorická a obsahuje pěknou dávku vitamínu A a B6. Díky své nasládlé chuti se dobře pojí s batátem. Oranžové sladké brambory neboli batáty patří k nejvýživnějším druhům zeleniny – jsou totiž plné kvalitních sacharidů a betakarotenu.
Suroviny:
- 1 máslová dýně
- 1 batát (sladká brambora)
- 1 cibule
- 20 g másla
- 850 ml zeleninového bujonu
- Sůl, pepř dle chuti
- 2 lžičky skořice
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- 100 ml smetany na ozdobu
- 50 g dýňových semínek na ozdobu
Máslovou dýni oloupeme, rozkrojíme napůl, vydlabeme semínka a nakrájíme ji na kostičky.
Batát taktéž oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm zlehka cibuli do zezlátnutí. Přidáme kostky dýně a batátu, chvíli je restujeme a pak přilijeme vývar. Ochutíme solí a pepřem, skořicí a muškátovým oříškem a přivedeme k varu. Vaříme cca 15 minut než je dýně a batát měkký, poté stáhneme z plotny a rozmixujeme tyčovým mixérem na sametovou polévku.
Polévku servírujeme ozdobenou trochou smetany a dýňovými semínky.
Žádné komentáře:
Okomentovat