- 1 hlávkový salát
- 30 ředkviček
- 2 vejce vařená natvrdo
- 1 malá majolka
- 1 malá cibule
- sůl,pepř
Proč jíst ředkvičky? Zlepšují trávení a mají málo kalorií.
Další výhodou proč jíst ředkvičky při redukci váhy je,že zvyšují produkci naší moči a tím pádem zmenšují zadržování vody v těle.Draslík obsažený v ředkvičkách nám pomáhá snižovat krevní tlak. Další výhodou konzumace ředkviček je jejich nízký glykemický index, který drží hladinu cukru v krvi na uzdě.
Ředkvičky obsahují takzvané Antokyany (flavonoidy), které mohou pomáhat při kardiovaskulárních onemocněních.
Ředkvičky mohou pomáhají také proti kvasinkám (Candida albicans) a to díky proteinu pod názvem RsAFP2. Ředkvičky tak mohou pomoci lidem, u kterých se vyskytuje přemnožení kvasinek. Často se můžeme setkat s přemnožením kvasinek v ústech, vagíně a na pokožce hlavy.
Díky obsahu vitamínu C, zinku a fosforu podporují ředkvičky zdravou pokožku. Díky antibakteriálním účinkům a velkému množství vody se často dělají z ředkviček pleťové masky. Další zajímavostí je, že jsou ředkvičky tvořeny z 95% z vody a tak pomáhají naši pokožku hydratovat.
Ředkvičky dle této studie mohou pomáhat při cukrovce a to díky nízkému glykemickému indexu. Dále pomáhají snižovat vstřebávání glukózy ve střevě. Pomáhají také snižovat oxidační stres, díky obsahu antioxidantů. Antioxidanty jsou pro naše tělo velice důležité, protože bojují proti volným radikálům. Nedostatek antioxidantů a velké množství volných radikálů může způsobit řadu nemocí a také předčasné stárnutí.
O ředkvičkách je známo, že díky obsahu glukosinolátů zlepšují zdraví jater. V medicíně Unani (řecko–arabská tradiční medicína) se používají ředkvičky k léčení žloutenky, žlučových kamenů, špatného trávení a onemocní jater.
Ředkvičky jsou také dobrým zdroje draslíku. Ve 100 g ředkviček je 233 mg draslíku. Draslík je minerál, který hraje klíčovou roli v trávicím ústrojí a v kardiovaskulárním systému našeho těla.
Ředkvičky a zajímavosti
- - historie pěstování ředkviček sahá až do doby 2700 př. n. l. na území Číny
- - v Evropě se objevily ředkvičky až kolem 15. století
- - ve starověkém Egyptě se používal olej z ředkviček, díky jeho pozitivním vlastnostem
- v tradiční medicíně se ředkvičky používají také k léčbě Leukodermy (chronický stav kůže)
- - šťáva z ředkviček může pomáhat proti štípání při močení a také může působit proti některým druhům bakterií
- - ředkvičky obsahují také důležitou složku a to isothiokyanát, který pomáhá jako prevence proti některým druhům rakoviny
Žádné komentáře:
Okomentovat