Na těsto si připravíme:
150 g hladké mouky, 75 g másla nebo rostlinného tuku, 30 g cukru, balíček vanilkového cukru, průsvitnou fólii (alobal)
Na náplň si připravíme:
20 lístků bílé želatiny, 2 plechovky (po 850 g) půlených broskví, 1 kelímek (500 g) kondenzovaného mléka, 150 g cukru, šťávu ze 2 citrónů, 2 kelímky (po 200 g) smetany ke šlehání, 2 lžíce brusinek, 2 lžíce sekaných pistácií
Příprava:
Do mísy dáme mouku, tuk, cukr, vanilkový cukr a polévkovou lžíci studené vody. Zpracujeme v hladké těsto, které zabalíme do průsvitné fólie (alobalu). Potom je vyválíme a upravíme do formy. V předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) pečeme 12-15 minut. Do vody namočíme 14 lístků želatiny. Mléko, cukr a citrónovou šťávu smícháme v míse. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a vmícháme do mléka. Chladíme tak dlouho, až hmota začne rosolovatět. Mezitím upevníme kolem pečeného korpusu kulatý okraj dortové formy. Povrch koláče poklademe okapanými půlkami broskvi (8 půlek zatím odložíme). Ušleháme pevnou šlehačku,1/3 šlehačky dáme stranou, zbytek vmícháme do mléka. Tuto směs navršíme na korpus uhladíme a dáme vychladit .Zbytek ovoce rozmixujeme. Přidáme k němu tolik šťávy z kompotu, aby celkový objem tvořil 1/2 litru. Pak opatrně vmícháme zbytek želatiny, kterou jsme předtím změkčili ve vodě. Směs nalijeme na povrch dortu. Nožem opatrně uvolníme okraj formy a sejmeme ji z dortu. Nahoru nastříkáme 8 hromádek šlehačky a do každé z nich vložíme vykrojenou hvězdičku z broskve. Ozdobíme brusinkami a posypeme pistáciemi.

Žádné komentáře:
Okomentovat