- 1 kuře,
- kořenová zelenina, cibule,
- 30 g másla,
- 1 dl bílého vína,
- hladká mouka,
- cukr, ocet, citron,
- 2 dl smetany,
- 1 žloutek,
- muškátový květ, sůl
Na másle osmahneme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Pak vložíme osolené kuře a pod pokličkou v troubě dusíme doměkka. Potom kuře vyjmeme, k zelenině přidáme řidší máslovou jíšku, víno, trochu octa, cukr, citronovou kůru, špetku muškátového květu a povaříme. Nakonec přidáme smetanu, ve které jsme rozšlehali žloutek. Omáčku propasírujeme přes husté síto, povaříme, vložíme do ní naporcované kuře a prohřejeme. Podáváme s knedlíkem nebo s bramborem.
----------------------------------------------------------------------------
SLEPICE V KROUPÁCH
Očištěnou slepici uvaříme v tlakovém hrnci, nejlépe den předem. Z měkké slepice obereme maso a na vývaru necháme ztuhnout tuk, který opatrně sebereme a usmažíme na něm dozlatova drobně nakrájenou cibuli. Předem namočené kroupy uvaříme do poloměkka, osolíme a na usmažené cibuli je spolu s mletou paprikou a slepičím masem dusíme doměkka za častého podlévání vývarem ze slepice.
Podáváme se zeleninovým salátem.


Žádné komentáře:
Okomentovat