Křupavé a svěží, přesně takové jsou tyto nakládané ředkvičky, které skvěle vyšperkují každé jídlo. Ideálně se hodí jako příloha ke grilovanému masu nebo jen tak na zobání.
Ingredience:
Na 1 sklenici:
cca 3 svazky ředkviček
2 stroužky česneku
Na nálev:
0,5 l vody
125 ml Bzeneckého kvasného lihového octu
polovinu čajové lžičky soli
1 polévková lžíce cukru
polovinu čajové lžičky celého pepře
polovinu čajové lžičky hořčičného semínka
1 bobkový list
Příprava:
Ředkvičky omyjeme, odkrojíme konce a překrojíme na poloviny, na čtvrtiny nebo klidně nakrájíme na tenké plátky (podle toho, jak je máme rádi).
Připravené ředkvičky vložíme do sklenice a proložíme česnekem a bobkovým listem.
Následně si připravíme nálev. Všechny ingredience si smícháme v menším kastrolu a necháme asi 5 minut povařit. Odstavíme a necháme zchladnout.
Na závěr zalijeme zchladlým nálevem. Dobře uzavřeme a necháme v lednici alespoň 5 dní. Čím déle je necháme uležet, tím více nasají chuť nálevu a budou chutnější.
Ředkvičky také můžeme sterilovat (20 minut na 80 stupňů). Jak u nakládaných, tak u sterilovaných ředkviček je ale potřeba počítat s tím, že pustí barvu a vyblednou. Na chuti to však nic nemění, budou vynikající!
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat