Voňavé karbanátky z vařené cizrny, obalené v strouhance.
Ingredience:
1 a 1/2 šálku vařené cizrny - může být z konzervy
1 malá cibule
1/2 šálku nasekané petržele
1/2 šálku nasekaného kopru
1-2 stroužky česneku
1 vejce
3-4 lžíce strouhanky
sůl a pepř podle chuti
olej na smažení
Způsob přípravy:
Příprava hmoty. Rozmixujte cizrnu a přidejte trochu vody, ve které se vařila, pokud se nerozmixuje. Nastrouhejte cibuli a rozmačkejte stroužek česneku. Smíchejte tyto ingredience s bylinkami, přidejte vejce a lžíci strouhanky a dochuťte solí a pepřem.
Smažení. Z hmoty vytvarujte kulaté karbanátky a obalte je ve zbývajících strouhankách. Vložte je na rozpálený olej a smažte 4-5 minut, a když se opečou, otočte je a smažte dalších 4-5 minut. Přebytečný tuk slijte na papírový ubrousek.
Lepší než maso, velmi jednoduché a hotové za 15 minut. Tyto karbanátky si zamilujete.
Z čeho připravit karbanátky?
Jejich základem mohou být i jiné luštěniny kromě cizrny. Velmi chutné jsou zelená a hnědá čočka. Díky tomu, že zrna mají slupku, se konzistence mletého masa výrazně zlepšuje. Lze také použít bílé nebo červené fazole, sóju nebo loupanou červenou čočku. Ta se však vaří do kašovitého stavu, proto je třeba do karbanátků přidat ingredience, které zlepšují strukturu. Ideální jsou nastrouhaná mrkev nebo řepa, nakrájená cibule, ohřátý a vymačkaný špenát nebo nasekané a osmažené hlívy ústřičné. Variant je mnoho, proto stojí za to experimentovat.
Jak připravit vegetariánské karbanátky v troubě?
Karbanátky lze zapékat, díky čemuž neabsorbují tolik tuku a jsou ještě lehčí. Upřednostňuji tuto metodu, protože je méně pracná. Stačí vložit plech do trouby a počkat. Vytvarovanou hmotu pokládám na pergamen potřený olejem a peču při teplotě 180 stupňů po dobu 20 minut. Pokud trouba nemá dobrý ohřev shora a zdola, je třeba kotlety v polovině pečení otočit na druhou stranu.
Žádné komentáře:
Okomentovat