sobota 13. září 2025

KARBANÁTKY Z CIZRNY S BYLINKAMI

 
    Voňavé karbanátky z vařené cizrny, obalené v strouhance.

Ingredience:

1 a 1/2 šálku vařené cizrny - může být z konzervy

1 malá cibule

1/2 šálku nasekané petržele

1/2 šálku nasekaného kopru

1-2 stroužky česneku

1 vejce

3-4 lžíce strouhanky

sůl a pepř podle chuti

olej na smažení

Způsob přípravy:

Příprava hmoty. Rozmixujte cizrnu a přidejte trochu vody, ve které se vařila, pokud se nerozmixuje. Nastrouhejte cibuli a rozmačkejte stroužek česneku. Smíchejte tyto ingredience s bylinkami, přidejte vejce a lžíci strouhanky a dochuťte solí a pepřem.

Smažení. Z hmoty vytvarujte kulaté karbanátky a obalte je ve zbývajících strouhankách. Vložte je na rozpálený olej a smažte 4-5 minut, a když se opečou, otočte je a smažte dalších 4-5 minut. Přebytečný tuk slijte na papírový ubrousek.

Lepší než maso, velmi jednoduché a hotové za 15 minut. Tyto karbanátky si zamilujete.

Z čeho připravit karbanátky?

Jejich základem mohou být i jiné luštěniny kromě cizrny. Velmi chutné jsou zelená a hnědá čočka. Díky tomu, že zrna mají slupku, se konzistence mletého masa výrazně zlepšuje. Lze také použít bílé nebo červené fazole, sóju nebo loupanou červenou čočku. Ta se však vaří do kašovitého stavu, proto je třeba do karbanátků přidat ingredience, které zlepšují strukturu. Ideální jsou nastrouhaná mrkev nebo řepa, nakrájená cibule, ohřátý a vymačkaný špenát nebo nasekané a osmažené hlívy ústřičné. Variant je mnoho, proto stojí za to experimentovat.

Jak připravit vegetariánské karbanátky v troubě?

Karbanátky lze zapékat, díky čemuž neabsorbují tolik tuku a jsou ještě lehčí. Upřednostňuji tuto metodu, protože je méně pracná. Stačí vložit plech do trouby a počkat. Vytvarovanou hmotu pokládám na pergamen potřený olejem a peču při teplotě 180 stupňů po dobu 20 minut. Pokud trouba nemá dobrý ohřev shora a zdola, je třeba kotlety v polovině pečení otočit na druhou stranu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

„Na začátku jsme byly zoufalé druhy. Potřebovali jsme věci, a když jsme je měli, byli jsme spokojení; byli jsme najezení a přežili jsme. Tyto věci nás zachránily, věci jako jídlo, zbraně, přístřeší. Ale po věcích bojů, které jsme vyhrávali, nás staří nebožtíci nechali samotné. Naši předkové zemřeli na zkažené zuby a hladovění a nemoci. Naši předkové se tlačili dozadu a vyhráli. Ale my pokračovali! Jedli jsme více, jako kdybychom se chystali hladovět! Nadále jsme bojovali, i když staří nepřátelé už byli pryč! Nepřestali jsme ničit životní prostředí, přestože jsme ničili především sebe. Stavěli jsme velká města, velké průmysly, velké systémy. Tyto systémy nás měly krmit, ale místo toho zabíjejí zvířata, půdu a nás. Tyto systémy nás měly chránit, ale místo toho ničí naše ovzduší a naši vodu. Tyto systémy nám měly sloužit, ale místo toho nás zabíjejí. A my stále jednáme jako jednali naši předkové; jsme chamtiví pro jídlo, ničíme přírodu, zabíjíme zvířata a sami sebe! Udržujeme systémy, které nefungovaly příliš dlouho. Tyto systémy nás zabíjejí. Tyto systémy zabíjejí vše. Tyto systémy selhávají. Nechte je selhat.“ - Moby (1965) americký hudebník, DJ a fotograf