JABLEČNÉ ŘEZY VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ
1 lžíce cukru na 1 kg jablek
Omytá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, stopek a zbytků okvětí. Vkládáme je do okyselené vody. Pak je rychle krouháme na plátky asi 3 mm silné. Promícháme je s malým množstvím cukru a natlačíme do sklenic. Do sklenice (0,7-0,91) dáme půl sklenky vody. Sterilujeme je 30 minut při 85 °C. Využijeme tak i padaná i méně kvalitní jablka na polotovar vhodný k přípravě závinů, žemlovky a jiných druhů moučníků.
KOŘENĚNÝ JABLEČNÝ PROTLAK
Padaná nebo planá jablka ,podle kyselosti na 1kg protlaku 500-750g cukru, 1/2 lžičky skořice, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, kůra z 1/3 citrónu
Vykrájená jablka bez stopek nakrájíme na hrubé kousky, podlijeme a dusíme doměkka. Pak je prolisujeme přes síto nebo na mlýnku na lisování ovoce. Získaný protlak odpařujeme za stálého míchání, až zhoustne, a postupně dodáváme cukr a koření. Horký plníme do skleniček, obrátíme dnem vzhůru nebo sterilujeme čtvrt hodiny při 95 °C. Podáváme jako přílohu k vařenému masu a k uzeninám.
SUŠENÁ JABLKA
Omytá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, stopek a okvětí, vložíme je do studené vody okyselené kyselinou citrónovou (1/2 lžičky na 1 l), aby nezhnědla. Pak je nakrájíme na kolečka a sušíme při mírném teple v troubě nebo navlečená na niti nad sporákem (nebo tělesem ústředního topení).
Žádné komentáře:
Okomentovat