neděle 23. února 2025

VAJEČNÉ SALÁTY

1) SALÁT Z MÍCHANÝCH VAJEC

 8 vajec, 30 g másla

špetka majoránky, mletý pepř sůl

1 - 2 mrkve, kousek cibule

petrželka, ředkvičky

malá rajčata, kousek salátové okurky

2 lžíce oleje, 2 lžíce octa

   Z vajec rozšlehaných se solí a pepřem připravíme na másle tuhá míchaná vejce, okořeníme je rozemnutou majoránkou a necháme vychladnout. Poté je pokrájíme na malé kousky, promícháme s jemně nastrouhanou mrkví, drobně pokrájenou cibulí, usekanou petrželkou a rozdělíme na talířky. Obložíme je kolečky ředkviček, okurek a dílky rajčat, vše pokapeme olejem a mírně zředěným octem a hned podáváme jako samostatný chod s chlebem.

----------------------------------------------------------

2.)OSTRÝ VAJEČNÝ SALÁT

5 vajec uvařených natvrdo

 100 g turistického salámu 

3 sterilované okurky  

100 g cibule  

3 lžíce oleje  

2 lžíce octa 

špetka krupicového cukru  

1 stroužek česneku  

koření chilli nebo pálivá paprika 

sůl

   Cibuli pokrájíme na tenká půlkolečka, delší kousky ještě na půlky, vsypeme do malého množství vařící osolené vody, necháme přejít varem. Scedíme a necháme odkapat. Salám a okurky nakrájíme na nudličky, přidáme cibuli, olej, ocet, cukr, rozetřený česnek, koření, sůl a promícháme. Potom přidáme vejce pokrájená na větší kousky a lehce promícháme. Salát necháme chvilku proležet , potom podáváme jako samostatný chod.

------------------------------------------------------

3.)VAJÍČKOVÝ SALÁT SE ZELENINOU

4 vejce uvařené natvrdo

150 g šunkového salámu

100 g sterilovaných okurek

1 čerstvá nebo sterilovaná kapie nebo paprika

1 malá mrkev

2 lžíce zmraženého nebo sterilovaného hrášku

150 g majonézy , 1 lžička hořčice 

ocet, krupicový cukr

mletý pepř , sůl

   Oškrábanou mrkev uvaříme do měkka v osolené vodě. Salám , okurky ,kapii(papriku) a mrkev nakrájíme na nudličky. Majonézu rozmícháme s hořčicí , octem , solí , cukrem a pepřem , přidáme pokrájené suroviny a promícháme . Potom přidáme vejce pokrájená na větší kousky  a lehce promícháme . Salát necháme chvíli proležet a podáváme . 

-------------------------------------------------

4.)VAJÍČKOVÝ SALÁT S HOUBAMI

5 vajec uvařených natvrdo

kousek salátové okurky

4 lžíce sterilovaných hub

100 g sterilovaných okurek

1 čerstvá nebo sterilovaná kapie

listy hlávkového salátu

ZÁLIVKA:

4 lžíce oleje

1 lžička hořčice

2 lžíce octa

mletý pepř, sůl

    Oloupanou salátovou okurku, sterilované okurky a kapii pokrájíme na kostičky, houby na malé kousky , promícháme a rozdělíme na talířky. Vše poklademe vejci pokrájenými na větší kostky , obložíme listy hlávkového salátu a pokropíme zálivkou . Hned podáváme jako studený předkrm nebo jako samostatný chod.

Příprava zálivky:

   Do oleje postupně vmícháme metličkou hořčici , ocet , pepř a sůl . 

---------------------------------------------------


Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky