neděle 23. února 2025

VAJEČNÉ SALÁTY

1) SALÁT Z MÍCHANÝCH VAJEC

 8 vajec, 30 g másla

špetka majoránky, mletý pepř sůl

1 - 2 mrkve, kousek cibule

petrželka, ředkvičky

malá rajčata, kousek salátové okurky

2 lžíce oleje, 2 lžíce octa

   Z vajec rozšlehaných se solí a pepřem připravíme na másle tuhá míchaná vejce, okořeníme je rozemnutou majoránkou a necháme vychladnout. Poté je pokrájíme na malé kousky, promícháme s jemně nastrouhanou mrkví, drobně pokrájenou cibulí, usekanou petrželkou a rozdělíme na talířky. Obložíme je kolečky ředkviček, okurek a dílky rajčat, vše pokapeme olejem a mírně zředěným octem a hned podáváme jako samostatný chod s chlebem.

----------------------------------------------------------

2.)OSTRÝ VAJEČNÝ SALÁT

5 vajec uvařených natvrdo

 100 g turistického salámu 

3 sterilované okurky  

100 g cibule  

3 lžíce oleje  

2 lžíce octa 

špetka krupicového cukru  

1 stroužek česneku  

koření chilli nebo pálivá paprika 

sůl

   Cibuli pokrájíme na tenká půlkolečka, delší kousky ještě na půlky, vsypeme do malého množství vařící osolené vody, necháme přejít varem. Scedíme a necháme odkapat. Salám a okurky nakrájíme na nudličky, přidáme cibuli, olej, ocet, cukr, rozetřený česnek, koření, sůl a promícháme. Potom přidáme vejce pokrájená na větší kousky a lehce promícháme. Salát necháme chvilku proležet , potom podáváme jako samostatný chod.

------------------------------------------------------

3.)VAJÍČKOVÝ SALÁT SE ZELENINOU

4 vejce uvařené natvrdo

150 g šunkového salámu

100 g sterilovaných okurek

1 čerstvá nebo sterilovaná kapie nebo paprika

1 malá mrkev

2 lžíce zmraženého nebo sterilovaného hrášku

150 g majonézy , 1 lžička hořčice 

ocet, krupicový cukr

mletý pepř , sůl

   Oškrábanou mrkev uvaříme do měkka v osolené vodě. Salám , okurky ,kapii(papriku) a mrkev nakrájíme na nudličky. Majonézu rozmícháme s hořčicí , octem , solí , cukrem a pepřem , přidáme pokrájené suroviny a promícháme . Potom přidáme vejce pokrájená na větší kousky  a lehce promícháme . Salát necháme chvíli proležet a podáváme . 

-------------------------------------------------

4.)VAJÍČKOVÝ SALÁT S HOUBAMI

5 vajec uvařených natvrdo

kousek salátové okurky

4 lžíce sterilovaných hub

100 g sterilovaných okurek

1 čerstvá nebo sterilovaná kapie

listy hlávkového salátu

ZÁLIVKA:

4 lžíce oleje

1 lžička hořčice

2 lžíce octa

mletý pepř, sůl

    Oloupanou salátovou okurku, sterilované okurky a kapii pokrájíme na kostičky, houby na malé kousky , promícháme a rozdělíme na talířky. Vše poklademe vejci pokrájenými na větší kostky , obložíme listy hlávkového salátu a pokropíme zálivkou . Hned podáváme jako studený předkrm nebo jako samostatný chod.

Příprava zálivky:

   Do oleje postupně vmícháme metličkou hořčici , ocet , pepř a sůl . 

---------------------------------------------------


Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

„Na začátku jsme byly zoufalé druhy. Potřebovali jsme věci, a když jsme je měli, byli jsme spokojení; byli jsme najezení a přežili jsme. Tyto věci nás zachránily, věci jako jídlo, zbraně, přístřeší. Ale po věcích bojů, které jsme vyhrávali, nás staří nebožtíci nechali samotné. Naši předkové zemřeli na zkažené zuby a hladovění a nemoci. Naši předkové se tlačili dozadu a vyhráli. Ale my pokračovali! Jedli jsme více, jako kdybychom se chystali hladovět! Nadále jsme bojovali, i když staří nepřátelé už byli pryč! Nepřestali jsme ničit životní prostředí, přestože jsme ničili především sebe. Stavěli jsme velká města, velké průmysly, velké systémy. Tyto systémy nás měly krmit, ale místo toho zabíjejí zvířata, půdu a nás. Tyto systémy nás měly chránit, ale místo toho ničí naše ovzduší a naši vodu. Tyto systémy nám měly sloužit, ale místo toho nás zabíjejí. A my stále jednáme jako jednali naši předkové; jsme chamtiví pro jídlo, ničíme přírodu, zabíjíme zvířata a sami sebe! Udržujeme systémy, které nefungovaly příliš dlouho. Tyto systémy nás zabíjejí. Tyto systémy zabíjejí vše. Tyto systémy selhávají. Nechte je selhat.“ - Moby (1965) americký hudebník, DJ a fotograf