1) SALÁT Z MÍCHANÝCH VAJEC
8 vajec, 30 g másla
špetka majoránky, mletý pepř sůl
1 - 2 mrkve, kousek cibule
petrželka, ředkvičky
malá rajčata, kousek salátové okurky
2 lžíce oleje, 2 lžíce octa
Z vajec rozšlehaných se solí a pepřem připravíme na másle tuhá míchaná vejce, okořeníme je rozemnutou majoránkou a necháme vychladnout. Poté je pokrájíme na malé kousky, promícháme s jemně nastrouhanou mrkví, drobně pokrájenou cibulí, usekanou petrželkou a rozdělíme na talířky. Obložíme je kolečky ředkviček, okurek a dílky rajčat, vše pokapeme olejem a mírně zředěným octem a hned podáváme jako samostatný chod s chlebem.
----------------------------------------------------------
2.)OSTRÝ VAJEČNÝ SALÁT
5 vajec uvařených natvrdo
100 g turistického salámu
3 sterilované okurky
100 g cibule
3 lžíce oleje
2 lžíce octa
špetka krupicového cukru
1 stroužek česneku
koření chilli nebo pálivá paprika
sůl
Cibuli pokrájíme na tenká půlkolečka, delší kousky ještě na půlky, vsypeme do malého množství vařící osolené vody, necháme přejít varem. Scedíme a necháme odkapat. Salám a okurky nakrájíme na nudličky, přidáme cibuli, olej, ocet, cukr, rozetřený česnek, koření, sůl a promícháme. Potom přidáme vejce pokrájená na větší kousky a lehce promícháme. Salát necháme chvilku proležet , potom podáváme jako samostatný chod.
------------------------------------------------------
3.)VAJÍČKOVÝ SALÁT SE ZELENINOU
4 vejce uvařené natvrdo
150 g šunkového salámu
100 g sterilovaných okurek
1 čerstvá nebo sterilovaná kapie nebo paprika
1 malá mrkev
2 lžíce zmraženého nebo sterilovaného hrášku
150 g majonézy , 1 lžička hořčice
ocet, krupicový cukr
mletý pepř , sůl
Oškrábanou mrkev uvaříme do měkka v osolené vodě. Salám , okurky ,kapii(papriku) a mrkev nakrájíme na nudličky. Majonézu rozmícháme s hořčicí , octem , solí , cukrem a pepřem , přidáme pokrájené suroviny a promícháme . Potom přidáme vejce pokrájená na větší kousky a lehce promícháme . Salát necháme chvíli proležet a podáváme .
-------------------------------------------------
4.)VAJÍČKOVÝ SALÁT S HOUBAMI
5 vajec uvařených natvrdo
kousek salátové okurky
4 lžíce sterilovaných hub
100 g sterilovaných okurek
1 čerstvá nebo sterilovaná kapie
listy hlávkového salátu
ZÁLIVKA:
4 lžíce oleje
1 lžička hořčice
2 lžíce octa
mletý pepř, sůl
Oloupanou salátovou okurku, sterilované okurky a kapii pokrájíme na kostičky, houby na malé kousky , promícháme a rozdělíme na talířky. Vše poklademe vejci pokrájenými na větší kostky , obložíme listy hlávkového salátu a pokropíme zálivkou . Hned podáváme jako studený předkrm nebo jako samostatný chod.
Příprava zálivky:
Do oleje postupně vmícháme metličkou hořčici , ocet , pepř a sůl .
---------------------------------------------------
Žádné komentáře:
Okomentovat