Počet kousků:30 Doba přípravy:2 hodiny
TĚSTO:
250g hladké mouky,150g polohrubé mouky,1 kostka droždí,100g krupicového cukru,200ml vlažného mléka,1 vanilkový cukr, špetka soli,2 vejce + na potření,90g rozpuštěného másla.
NÁPLN':
250g mletého máku,250ml mléka,1 vanilkový cukr,80g rozdrcených piškotů,1 lžíce rumu,1 vejce, loupané mandle na ozdobu.
Obě mouky promícháme a dáme do mísy. Uprostřed vytvoříme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme ho cukrem a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé mléko, vanilkový cukr, sůl, vejce, máslo a zpracujeme těsto, které necháme nakynout. Těsto vyválíme a pomocí sklenky vykrájíme kolečka a druhým koncem sklenky stlačíme střed. Koláčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Mák spaříme horkém mléce, do směsi vmícháme vanilkový cukr, piškoty, rum a vejce. Makovou nádivku naneseme na střed koláčků a do středu položíme mandli. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 180 C dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat