pondělí 22. dubna 2024

CIZRNA BERANÍ: zdravá luštěnina pro celou rodinu / RECEPT - CIZRNA NA PAPRICE

 Cizrna - (římský hrách) patří mezi kvalitní luštěniny, které jsou velmi prospěšné. Na rozdíl od podobných bylin navíc nenadýmá,kromě toho se jedná o vhodnou potravinu pro osoby alergické na lepek (tzv. celiaky) a mohou si ji dopřát i těhotné a kojící ženy. Umožňuje tedy obohatit jídelníček v podstatě všem, a to i při různých dietách. což je její další vynikající vlastností a její obliba stále stoupá. Má velká kulatá semena a sladkou oříškovou chuť. Je velmi výživná, zdravá a dá se připravit na mnoho způsobů. Mimo jiné je zdrojem velmi kvalitních bílkovin, sacharidů a vlákniny. 

Tato bylinka z čeledi bobovitých dosahuje výšky až 1 metru a je pokryta chloupky. Má několik lodyh a lichozpeřené listy s délkou cca 5 cm. Květenství je hroznovité a v lusku se nacházejí 1 až 2 semena. Z účinných látek jmenujme polysacharidy, bílkoviny a vlákninu, dále minerální látky (železo, zinek či draslík), lysin, izoflavony, vitamín E, kyselinu listovou a kyselinu linolovou, což je důležitá esenciální mastná kyselina.

Jedním z nejdůležitějších pozitiv je, že cizrna dokáže snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu, čímž významně přispívá k prevenci ucpávání cév. Celkově pak pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám. Zároveň zvyšuje obranyschopnost organismu a podílí se také na jeho pročišťování. Máte-li tedy potíže s trávením, i v takovém případě vám doporučujeme pravidelně konzumovat cizrnu, neboť působí kladně na vyprazdňování či žaludeční potíže.

Tato stále oblíbenější luštěnina navíc podporuje metabolismus, pomáhá chránit před osteoporózou a snižuje hladinu cukru v krvi, takže je vhodná i pro diabetiky. Podílí se rovněž na zdravém růstu kostí a má pozitivní vliv na zrak.Cizrna je často dávána do souvislostí s protirakovinnými účinky, a to zejména díky vysokému obsahu izoflavonů. Chcete-li tedy rozšířit svůj osobní či rodinný jídelníček o zdravou potravinu, začněte třeba právě cizrnou.

Připravte cizrnu sobě i dětem

Díky jemné chuti si tuto luštěninu většinou oblíbí i děti, což je vynikající zpráva pro rodiče. V každém případě ji před přípravou raději namočte, aby byla lehce stravitelná. A jak si cizrnu udělat? Možností máte celou řadu. Lze ji samozřejmě klasicky uvařit, ale využívány jsou také další způsoby úpravy jako smažení, paření či pražení. Navíc je výborná i na sladko, což opět ocení zejména mladší ročníky. Z této luštěniny se vyrábí rovněž falafel, což jsou fritované placky, jež nabízejí i rychlá občerstvení s kebabem a mohou si je dát i vegetariáni.

Z cizrny se navíc vyrábí i další u nás oblíbený pokrm, tedy hummus. Ačkoli v našich podmínkách nezní tento název příliš lákavě, jedná se o výtečnou pomazánku ze Středního východu, která je levná, zdravá a snadno připravitelná. Stačí, když smícháte 4 hrnky uvařené cizrny, 2 stroužky česneku, půl lžíce sezamu či sezamového krému a půl hrnku citronové šťávy a přeměníte vše na kaši. Pak přidáte vodu a vytvoříte krémovou hmotu, kterou již následně stačí jen dosolit.

-----------------------------------------------------------------------

Máte rádi kuře na paprice? 

Zkuste verzi s cizrnou, je výborná a stojí pár korun.

Pokud máte rádi klasické kuře na paprice, určitě vyzkoušejte tuto bezmasou verzi s cizrnou. Nenechte se odradit počáteční nedůvěrou – chutná opravdu skvěle. 


    Recept na vegetariánské kuře na paprice s cizrnou je chutný, zdravý a ekonomický.

    Cizrna je bohatá na bílkoviny a vlákninu, příznivě působí na zdraví a je vhodná pro všechny včetně dětí a masožravců.

    Recept vyžaduje cibuli, olej, papriku, smetanu, a cizrnu, je snadný a rychlý, vhodný pro vegany i nevegany.


Co budete potřebovat?


Pro přípravu cizrny na paprice vám bude stačit jen několik ingrediencí. Použít můžete předem namočenou sušenou cizrnu nebo sáhnout po sterilované variantě, díky níž budete mít jídlo na stole během 20 minut. Do základu je potřeba cibule a rostlinný olej, případně máslo. Cibuli lze pro intenzivnější chuť doplnit nakrájeným pórkem, klidně se ale obejdete i bez něho.

Poslední dvě ingredience jsou jasné – mletá sladká paprika a smetana. Pokud chcete jídlo připravit v čistě veganské variantě, nahraďte klasickou smetanu některou z rostlinných alternativ. Hotové jídlo podávejte s oblíbenou přílohou – cizrna na paprice je výborná s rýží, těstovinami, knedlíky i bramborami. A pokud vám náhodou zbyde, můžete ji bez obav zamrazit.


CIZRNA NA PAPRICE


Čas přípravy: 20 minut


Ingredience:

500 g sterilované vařené cizrny

1 větší cibule

1 lžíce mleté sladké papriky

150-200 ml smetany

300 ml vody nebo vývaru

1 lžíce másla

1 lžíce rostlinného oleje

sůl


Příprava:

1) Cibuli nasekejte nahrubo.

2) V hrnci rozehřejte lžíci másla a lžíci oleje. Na mírném plameni cibuli pozvolna restujte, dokud nezačne zlátnout. Přidejte mletou papriku, krátce osmahněte a přidejte cizrnu i s nálevem.

3) Zalijte vodou a nechte 5 minut provařit. Pokud chcete mít v omáčce celou cizrnu, část odeberte stranou. Zbytek rozmixujte na hladké pyré, případně propasírujte přes sítko.

4) Do omáčky přidejte smetanu, vložte zpět odloženou cizrnu a krátce prohřejte – již nevařte. Podle chuti osolte a podávejte s vybranou přílohou.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky