čtvrtek 7. prosince 2023

HOUBOVÁ POLÉVKA NAKYSELO.

 

Suroviny:
  • sušené houby 100 g směs
  • máslo 1 PL nebo olej
  • cibule 1 ks nakrájená nadrobno
  • vývar zeleninový 750 ml
  • klobása 1 ks lze vynechat
  • brambory 4 ks varný typ B, oloupané a nakrájené na zhruba 3cm kostky
  • bobkový list 2 ks
  • šťava z kyselého zelí 100 ml
  • zakysaná smetana 150 ml
  • smetana ke šlehání 150 ml 31%
  • sůl
  • pepř čerstvě mletý
  • petrželka čerstvá, na ozdobení
Postup:

Sušené houby zalijte v misce vroucí vodou a nechte chvíli bobtnat a měknout. Pak slijte, chcete-li. Část hub nakrájejte nadrobno.

V hrnci na másle či oleji opečte cibuli dosklovita, přidejte všechny houby (případně včetně vody z namáčení) a zalijte vývarem. Do hrnce vložte klobásu v celku, nakrájené brambory a bobkové listy. Přiveďte k varu a vařte do změknutí brambor, zhruba 15 minut. Pak vlijte šťávu z kysaného zelí podle chuti a ještě 5 minut povařte. Pak vylovte klobásu a odložte ji stranou.

Zakysanou smetanu smíchejte dohladka se smetanou ke šlehání. Přidejte trochu horké tekutiny z polévky, aby se smetany nesrazily, a přilijte je do hrnce. Promíchejte, prohřejte, ale už nevařte. Podle chuti osolte a opepřete. Vyjměte bobkové listy, polévku doplňte nakrájenou klobásou a ozdobte petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky