Suroviny:
- sušené houby 100 g směs
- máslo 1 PL nebo olej
- cibule 1 ks nakrájená nadrobno
- vývar zeleninový 750 ml
- klobása 1 ks lze vynechat
- brambory 4 ks varný typ B, oloupané a nakrájené na zhruba 3cm kostky
- bobkový list 2 ks
- šťava z kyselého zelí 100 ml
- zakysaná smetana 150 ml
- smetana ke šlehání 150 ml 31%
- sůl
- pepř čerstvě mletý
- petrželka čerstvá, na ozdobení
Postup:
Sušené houby zalijte v misce vroucí vodou a nechte chvíli bobtnat a měknout. Pak slijte, chcete-li. Část hub nakrájejte nadrobno.
V hrnci na másle či oleji opečte cibuli dosklovita, přidejte všechny houby (případně včetně vody z namáčení) a zalijte vývarem. Do hrnce vložte klobásu v celku, nakrájené brambory a bobkové listy. Přiveďte k varu a vařte do změknutí brambor, zhruba 15 minut. Pak vlijte šťávu z kysaného zelí podle chuti a ještě 5 minut povařte. Pak vylovte klobásu a odložte ji stranou.
Zakysanou smetanu smíchejte dohladka se smetanou ke šlehání. Přidejte trochu horké tekutiny z polévky, aby se smetany nesrazily, a přilijte je do hrnce. Promíchejte, prohřejte, ale už nevařte. Podle chuti osolte a opepřete. Vyjměte bobkové listy, polévku doplňte nakrájenou klobásou a ozdobte petrželkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat