Odpalované těsto má ojedinělou vlastnost - je neuvěřitelně "lehké" a nadýchané. Jeho příprava je trochu neobvyklá. Ale když se naučíte pár vychytávek a po pár pokusech pečení vytvoříte zákusky jako z cukrárny, dočkáte se obdivu. Navíc si můžete pohrát s tvary, náplněmi, ale i ozdobou v podobě barevných polev, sypání apod.
Základní recept na odpalované těsto
Odpalované těsto připravujeme na fáze. Základem je přesné naměření surovin, aby se těsto opravdu povedlo a při pečení se zvedlo.
Do hrnce si odměříme 2,5dl vody, špetku soli, 100g másla nebo tuku na pečení a vše přivedeme za stálého míchání k varu. Když začne voda vřít, vsypeme hladkou mouku (250g), ihned snížíme teplotu a intenzivně mícháme, aby se nám nevytvořily hrudky.
Na mírném ohni těsto krátce spařujeme, stále mícháme, a to až do
doby, kdy se nám těsto začne oddělovat ode dna i stěn nádoby. V tomto
okamžiku je těsto "spařené" a mělo by být lesklé, pevné a husté. Pak
těsto dáme do studené misky, mícháme a zpracováváme, až nám částečně
vychladne.
Teď přichází na řadu přidání 4 vajec, které však přimícháváme po jednom. Každé vejce se s těstem před přidáním dalšího musí dobře spojit.
Pečení odpalovaného těsta
Plech vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme tukem. Cukrářským sáčkem
tvoříme tvary věnečků, větrníků nebo banánků. Když nemáme po ruce
zdobící sáček, pomůžeme si obyčejným mikrotenovým sáčkem, který těstem
naplníme a ustřihneme rožek. Můžeme tvořit i obyčejné placičky nebo
dělat lžičkou "pusinky". Zásadou je dodržet na jednom plechu stejně
velké tvary, aby se odpalované těsto propeklo rovnoměrně.
Odpalované těsto vkládáme do hodně vyhřáté trouby (až na 220 °C) a takto zprudka pečeme asi 7 minut, těsto nám nabude a nafoukne se. Pak teplotu snížíme (asi na 160 °C) a dopékáme zvolna, až je povrch zlatavý. Pak troubu mírně pootevřeme a odpalované těsto necháme dosušit, bude stačit 10 minut.
Vychytávky pro přípravu odpalovaného těsta
- Vejce přidáváme do těsta dostatečně dopředu vytažené z lednice, musí mít pokojovou teplotu. Jinak se nám může stát, že po přidání vejce těsto zřídne a špatně se spojí. To stejné platí o teplotě těsta, které musí být naopak před přidáním vajec dobře vychladlé.
- Do trouby před pečením vložíme hrnek s vodou, odpalované pečivo nám pěkně nabude.
- Těsto po upečení rozkrajujeme ještě teplé, později by se nám lámalo. Plníme ho až vychladlé.
- Pečivo po naplnění nenecháváme několik dnů stát, konzumujeme ho nejlépe tentýž den. Naplněné odpalované pečivo rychle ztrácí svou křehkost.
Plněné zákusky z odpalovaného těsta
Rozkrojené odpalované těsto čeká na plnění - žloutkovým krémem,
čokoládovým nebo karamelovým krémem. Rychlou variantou plnění je
ušlehaná smetana nebo pařížská šlehačka. Pokud chceme lehčí variantu,
můžeme si připravit ovocný našlehaný tvaroh a zdobičkou tvarohovou náplň
na pečivo nastříkáme.
švestkové knedlíky z odpalovaného těsta
větrníky z odpalovaného těsta
mističky z odpalovaného těsta
karamelová poleva na větrníky z odpalovaného těsta
Posílám pozdrav, tady jsou zajímavé receptíky ⚛ ღ ♥
OdpovědětVymazatDíky!
Vymazatty švestkové knedlíky jsou prima, hned bych si dala 👍 😊
OdpovědětVymazat