čtvrtek 3. června 2021

Profiterolky s jahodami / PŘÍPRAVA ODPALOVANÉHO TĚSTA

https://www.stream.cz/cuketka-pece/doprejte-si-luxus-z-odpalovaneho-testa-profiterolky-s-jahodami-64160363

 

 Odpalované těsto má ojedinělou vlastnost - je neuvěřitelně "lehké" a nadýchané. Jeho příprava je trochu neobvyklá. Ale když se naučíte pár vychytávek a po pár pokusech pečení vytvoříte zákusky jako z cukrárny, dočkáte se obdivu. Navíc si můžete pohrát s tvary, náplněmi, ale i ozdobou v podobě barevných polev, sypání apod. 

 

Základní recept na odpalované těsto

Odpalované těsto připravujeme na fáze. Základem je přesné naměření surovin, aby se těsto opravdu povedlo a při pečení se zvedlo.

Do hrnce si odměříme 2,5dl vody, špetku soli, 100g másla nebo tuku na pečení a vše přivedeme za stálého míchání k varu. Když začne voda vřít, vsypeme hladkou mouku (250g), ihned snížíme teplotu a intenzivně mícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. 

Na mírném ohni těsto krátce spařujeme, stále mícháme, a to až do doby, kdy se nám těsto začne oddělovat ode dna i stěn nádoby. V tomto okamžiku je těsto "spařené" a mělo by být lesklé, pevné a husté. Pak těsto dáme do studené misky, mícháme a zpracováváme, až nám částečně vychladne.

Teď přichází na řadu přidání 4 vajec, které však přimícháváme po jednom. Každé vejce se s těstem před přidáním dalšího musí dobře spojit.

Pečení odpalovaného těsta

Plech vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme tukem. Cukrářským sáčkem tvoříme tvary věnečků, větrníků nebo banánků. Když nemáme po ruce zdobící sáček, pomůžeme si obyčejným mikrotenovým sáčkem, který těstem naplníme a ustřihneme rožek. Můžeme tvořit i obyčejné placičky nebo dělat lžičkou "pusinky". Zásadou je dodržet na jednom plechu stejně velké tvary, aby se odpalované těsto propeklo rovnoměrně.

Odpalované těsto vkládáme do hodně vyhřáté trouby (až na 220 °C) a takto zprudka pečeme asi 7 minut, těsto nám nabude a nafoukne se. Pak teplotu snížíme (asi na 160 °C) a dopékáme zvolna, až je povrch zlatavý. Pak troubu mírně pootevřeme a odpalované těsto necháme dosušit, bude stačit 10 minut.

Vychytávky pro přípravu odpalovaného těsta

  • Vejce přidáváme do těsta dostatečně dopředu vytažené z lednice, musí mít pokojovou teplotu. Jinak se nám může stát, že po přidání vejce těsto zřídne a špatně se spojí. To stejné platí o teplotě těsta, které musí být naopak před přidáním vajec dobře vychladlé. 
  • Do trouby před pečením vložíme hrnek s vodou, odpalované pečivo nám pěkně nabude.
  • Těsto po upečení rozkrajujeme ještě teplé, později by se nám lámalo. Plníme ho až vychladlé.
  • Pečivo po naplnění nenecháváme několik dnů stát, konzumujeme ho nejlépe tentýž den. Naplněné odpalované pečivo rychle ztrácí svou křehkost.

Plněné zákusky z odpalovaného těsta

Rozkrojené odpalované těsto čeká na plnění - žloutkovým krémem, čokoládovým nebo karamelovým krémem. Rychlou variantou plnění je ušlehaná smetana nebo pařížská šlehačka. Pokud chceme lehčí variantu, můžeme si připravit ovocný našlehaný tvaroh a zdobičkou tvarohovou náplň na pečivo nastříkáme.

I když spařování těsta zní hrůzostrašně, doporučuji jeho přípravu vyzkoušet. Při troše snahy jej zvládnou i začátečníci, o to větší radost bude z povedeného domácího zákusku.


švestkové knedlíky z odpalovaného těsta


větrníky z odpalovaného těsta
                                                  řezy z odpalovaného těsta 


mističky z odpalovaného těsta



karamelová poleva na větrníky z odpalovaného těsta

 

 

3 komentáře:

  1. Posílám pozdrav, tady jsou zajímavé receptíky ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní24/8/21 18:26

    ty švestkové knedlíky jsou prima, hned bych si dala 👍 😊

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky