sobota 4. října 2025

JABLEČNÉ LINECKÉ ŘEZY.

Patří mezi dezerty, které si získají srdce svou jednoduchostí i vyváženou chutí. Skvěle se hodí na slavnostní stůl, potěší jako domácí víkendové pečení a díky rozmanitým obměnám snadno získají nový šmrnc.  

Jak připravit jablečné linecké řezy krok za krokem.

Množství: 1 hlubší plech 30 x 30 cm
Čas a obtížnost: cca 75 min. + chlazení, snadná příprava

Ingredience na těsto: 400 g pšeničné hladké mouky + na podsypání, 100 g moučkového cukru + na poprášení, 1 špetka soli, 200 g studeného másla, 1 vejce, nastrouhaná citronová kůra z ½ bio citronu

Ingredience na náplň: 1 kg jablek, pár lžic krupicového cukru (podle chuti a kyselosti jablek), 1 balíček vanilkového cukru, mletá skořice (podle chuti), 1 hrst propláchnutých rozinek, trocha strouhanky, 1 hrst nasekaných vlašských ořechů

Postup:

  1. Suché přísady prosejte na pracovní plochu.
  2. Máslo nakrájejte na kostičky a prsty rychle zapracujte do mouky.
  3. Do středu udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce.
  4. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a těsto nejdřív zpracujte nožem, pak rukama. Pracujte rychle, jinak máslo příliš povolí a těsto nebude křehké.
  5. Vytvořte bochánek a rozdělte ho na dva stejné díly, zploštěte je do tvaru disku, zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit do lednice.
  6. Mezitím jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a promíchejte s oběma cukry, skořicí a rozinkami.
  7. Troubu vyhřejte na 180 °C.
  8. Vychlazené těsto vyndejte z lednice, vybalte z potravinářské folie a na mírně podsypané pracovní desce vyválejte z prvního dílu plát.
  9. Přeneste jej na menší hlubší plech či pekáček a prsty upravte rovnoměrně do krajů.
  10. Strouhanku opečte nasucho na pánvi a smíchejte ji s nasekanými ořechy. Směsí rovnoměrně posypte spodní díl těsta a na ni rozprostřete ochucená strouhaná jablka.
  11. Druhý díl těsta vyválejte a přeneste pomocí válečku na jablečnou náplň.
  12. Přiložte na jablka, zarovnejte ke krajům a povrch propíchejte sem tam vidličkou nebo špejlí, aby měla při pečení kudy unikat pára.
  13. Vložte do trouby a pečte 25–30 minut, dokud není těsto zlatavé.
  14. Po vychladnutí nakrájejte na kousky a poprašte moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

„Na začátku jsme byly zoufalé druhy. Potřebovali jsme věci, a když jsme je měli, byli jsme spokojení; byli jsme najezení a přežili jsme. Tyto věci nás zachránily, věci jako jídlo, zbraně, přístřeší. Ale po věcích bojů, které jsme vyhrávali, nás staří nebožtíci nechali samotné. Naši předkové zemřeli na zkažené zuby a hladovění a nemoci. Naši předkové se tlačili dozadu a vyhráli. Ale my pokračovali! Jedli jsme více, jako kdybychom se chystali hladovět! Nadále jsme bojovali, i když staří nepřátelé už byli pryč! Nepřestali jsme ničit životní prostředí, přestože jsme ničili především sebe. Stavěli jsme velká města, velké průmysly, velké systémy. Tyto systémy nás měly krmit, ale místo toho zabíjejí zvířata, půdu a nás. Tyto systémy nás měly chránit, ale místo toho ničí naše ovzduší a naši vodu. Tyto systémy nám měly sloužit, ale místo toho nás zabíjejí. A my stále jednáme jako jednali naši předkové; jsme chamtiví pro jídlo, ničíme přírodu, zabíjíme zvířata a sami sebe! Udržujeme systémy, které nefungovaly příliš dlouho. Tyto systémy nás zabíjejí. Tyto systémy zabíjejí vše. Tyto systémy selhávají. Nechte je selhat.“ - Moby (1965) americký hudebník, DJ a fotograf