Patří mezi dezerty, které si získají srdce svou jednoduchostí i vyváženou chutí. Skvěle se hodí na slavnostní stůl, potěší jako domácí víkendové pečení a díky rozmanitým obměnám snadno získají nový šmrnc.
Jak připravit jablečné linecké řezy krok za krokem.
Množství: 1 hlubší plech 30 x 30 cm
Čas a obtížnost: cca 75 min. + chlazení, snadná příprava
Ingredience na těsto: 400 g pšeničné hladké mouky + na podsypání, 100 g moučkového cukru + na poprášení, 1 špetka soli, 200 g studeného másla, 1 vejce, nastrouhaná citronová kůra z ½ bio citronu
Ingredience na náplň: 1 kg jablek, pár lžic krupicového cukru (podle chuti a kyselosti jablek), 1 balíček vanilkového cukru, mletá skořice (podle chuti), 1 hrst propláchnutých rozinek, trocha strouhanky, 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
Postup:
- Suché přísady prosejte na pracovní plochu.
- Máslo nakrájejte na kostičky a prsty rychle zapracujte do mouky.
- Do středu udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce.
- Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a těsto nejdřív zpracujte nožem, pak rukama. Pracujte rychle, jinak máslo příliš povolí a těsto nebude křehké.
- Vytvořte bochánek a rozdělte ho na dva stejné díly, zploštěte je do tvaru disku, zabalte do potravinářské fólie a dejte vychladit do lednice.
- Mezitím jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a promíchejte s oběma cukry, skořicí a rozinkami.
- Troubu vyhřejte na 180 °C.
- Vychlazené těsto vyndejte z lednice, vybalte z potravinářské folie a na mírně podsypané pracovní desce vyválejte z prvního dílu plát.
- Přeneste jej na menší hlubší plech či pekáček a prsty upravte rovnoměrně do krajů.
- Strouhanku opečte nasucho na pánvi a smíchejte ji s nasekanými ořechy. Směsí rovnoměrně posypte spodní díl těsta a na ni rozprostřete ochucená strouhaná jablka.
- Druhý díl těsta vyválejte a přeneste pomocí válečku na jablečnou náplň.
- Přiložte na jablka, zarovnejte ke krajům a povrch propíchejte sem tam vidličkou nebo špejlí, aby měla při pečení kudy unikat pára.
- Vložte do trouby a pečte 25–30 minut, dokud není těsto zlatavé.
- Po vychladnutí nakrájejte na kousky a poprašte moučkovým cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat