750 g | brambor |
200 g | polohrubé mouky |
3 lžíce | sádla |
sůl |
Brambory ve slupce uvaříme v dostatečném množství osolené vody. Hotové jsou za 20 až 25 minut. Ihned je scedíme, necháme vychladnout a oloupeme. Na sporáku si připravíme těžkou litinovou pánev nebo plotnu, kterou si postupně rozpálíme
Studené brambory nastrouháme na struhadle nebo je protlačíme skrze lis na brambory. Vmícháme mouku a sůl podle chuti. Množství mouky upravíme tak, abychom získali nelepivé těsto, které lze vyválet. U každého typu brambor je konečné množství mouky jiné. Pracujeme rychle, protože bramborové těsto rychle řídne a nutilo by nás tak přidávat další mouku.
Těsto si vyválíme do jedné delší šišky, kterou krájíme na plátky. Plátky si na pomoučeném vále vyvalujeme na tenké placky, které ihned pečeme na rozpálené plotně.
Hotové placky pomažeme teplým sádlem, vrstvíme je na sebe a do doby podávání je udržujeme zakryté.
Zdravím Evo, bramborové plscky miluji ⚛ ღ ♥
OdpovědětVymazat