KVĚTÁKOVÉ ŘÍZKY
- 1 větší květák, 2 rohlíky,
- 1 dl mléka, 1 vejce,
- 2 lžíce hladké mouky,
- pepř, sůl,
- olej na smažení
Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, necháme mírně vychladnout a pokrájíme nadrobno. Rohlíky nakrájíme na plátky, přelijeme mlékem a necháme dobře nasáknout. Pak přidáme celé vejce, hladkou mouku, osolíme, opepříme a vmícháme květák. Z hmoty tvoříme placičky, které opečeme dozlatova v rozpáleném oleji.
KVĚTÁKOVÉ KARBANÁTKY
- 1 květák, 300 g brambor,
- 100 g šunky nebo uzeného masa,
- 2 vejce, 100 g oleje,
- 1 žemle, mléko,
- hladká mouka, strouhanka,
- vejce na obalení, saturejka nebo tymián,
- pepř, sůl
Květák uvaříme v osolené vodě do-měkka, brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Potom květák a brambory umeleme na masovém strojku přes desku s většími otvory společně se žemlí namočenou v mléce. Mletou směs osolíme, opepříme, přidáme špetku saturejky nebo tymiánu, vmícháme vejce a na drobné kostičky nakrájenou šunku nebo vařené uzené maso. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Pak tvoříme namočenou rukou karbanátky, které obalíme moukou, namočíme v rozšlehaném vejci, obalíme strouhankou a smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova. Můžeme také smažit ve fritovacím hrnci.
Podáváme s bramborem, původní předpis doporučuje tyto karbanátky podávat se špenátem.
Žádné komentáře:
Okomentovat