Autor článku: Jana Pippichova
Nesmírně ráda peču vánoční cukroví. Jakmile nastanou sychravé podzimní dny, začínám plánovat. A trénovat. Není nic hezčího, než když se kuchyně rozvoní vanilkou. Tréninkový rozjezd patří pokaždé perníčkům. Tentokrát jsem začala opravdu včas, protože se mi dostal do rukou embosovací váleček.
Co se skrývá za tímto názvem poznáte na první pohled. Perníčky jsem potáhla cukrářskou hmotou, která jim dodala sladkost, ale především pěkný reliéfní dekor. Zjistila jsem, že není nic jednoduššího, než si pořídit speciální váleček a začít dělat zázraky…
Embossing je technologie, při níž pomocí lisu (nebo i manuálně) dochází k vytlačení dekoru, písma apod. do hloubky tvárného podkladu. V poslední době je ve velké oblibě scrapbook, kde se embosování využívá k reliéfnímu dekorování papíru. My však zůstaneme v kuchyni, protože se této techniky chopili i cukráři.
EMBOSOVACÍ VÁLEČEK
má šířku 23 cm, takže s ním lze dekorovat i fondán na potažení dortu. Na drobné cukroví postačí i užší váleček, ale s tím širším zpracujete větší kus potahovací hmoty a práce jde rychle od ruky. Cukroví připravené na zdobení nemusí být příliš sladké, protože fondán nebo marcipán veškerou sladkost doplní. Jako základ jsem si upekla perníčky (recept najdete zde) , ale určitě vyzkouším i máslové těsto nebo hodně aromatické zázvorky.
upečené perníčky * základní bílý fondán * práškovou nebo gelovou potravinářskou barvu (pokud si přejete zajímavé odstíny) * embosovací váleček se spirálkami * hladký váleček * misku práškového cukru, ale můžete vyzkoušet i škrob.
Fondán jsem nechala lehce změknout při pokojové teplotě, propracovala ho na pocukrovaném válu a obyčejným válečkem jsem vyválela placku vysokou asi 3 mm. (Potahujete-li dort, je dobré zvolit tloušťku až 5 mm, aby hmota šla navinout na váleček a přenést.) Do hladké plochy fondánového těsta jsem vmáčkla váleček hned na kraji a rovnoměrnou silou s ním přejela celou plochu. Váleček nesmíte protlačit až na vál. Formičkami, kterými jsem tvořila cukroví, jsem vykrájela shodné tvary.
Vykrájené tvary z fondánu je třeba na cukroví přilepit. Ideální je máslový čokoládový krém, který dodá zajímavou chuť, ale postačí i samotné máslo, pokud nechcete pečivu přidávat další sladkost. Záleží na vašich záměrech. Na tmavém pečivu je nejzajímavější bílý fondán, ale přejete-li si barevné cukroví, pak část hmoty obarvěte práškovou nebo gelovou potravinářskou barvou. Pracujete-li se sypkou barvou, rozpusťte ji nejprve v kapce vodky nebo slivovice. Destilát se rychle odpaří a barva se dokonale vpije do fondánu. V tomto případě pracujte v rukavicích. Barvičky jsem vyzkoušela, ale k perníkovému těstu mi připadala bílá nejhezčí. Výsledek je úhledný a zdobení jde rychleji, než očekáváte.
Protože mi ještě trochu fondánu zbylo (a přiznávám, že mě tvoření bavilo), hledala jsem, co bych kde zkrášlila. Vzniklo tak jednoduché pohoštění, které se vám může hodit při nedostatku času. Kupte jakékoli cukrářské trubičky, namočte je do čokolády a potáhněte je částečně nebo celé naparáděným fondánem. Úspěch je zaručen!
SEČTENO A PODTRŽENO
Dekorování je tak snadné a rychlé, že se ještě víc těším na Vánoce. Tenhle váleček si okamžitě vybojoval místo v mém přeplněném šuplíku.😊
Žádné komentáře:
Okomentovat