Příprava: 1 hodinu
Vyrobíte: 4–5 malých skleniček
- 5 velkých a sladkých pomerančů, vyloupaných z blanek
- 700 ml vody
- 200 g mrkve, jemně nastrouhané
- vymačkaná šťáva z 1 citronu
- 1600 g cukru krupice
- 2 plné lžíce whisky (nebo brandy)
1. Pomeranče rozdělte na dílky a pečlivě je zbavte všech semínek a blan. Právě ony způsobují charakteristickou hořkost džemu.
2. Nakrájené dílky dejte do nerezového hrnce, uhlaďte je lžící a zalijte studenou vodou. Přikryjte poklicí a nechte v chladu do druhého dne.
3. Druhý den přilijte 700 ml vody a směs přiveďte k varu. Pak vařte ještě 40 minut na mírném plameni, případně do chvíle, kdy se dílky rozpadnou a směs zhoustne.
4. Přidejte jemně nastrouhanou mrkev a citronovou šťávu a přisypejte první třetinu cukru. Za stálého míchání přiveďte směs k varu a přisypejte další třetiny cukru. Dokonale ho rozpusťte a nechte vařit asi 30 minut.
5. Když začne směs želírovat (kápněte si pár kapek na porcelánový talířek a pokud se kapky udrží, je vše v pořádku), hrnec odstavte a po chvíli vmíchejte alkohol. Zamíchejte a ihned plňte vypařené sklenice. Zavíčkujte je, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Pokud je v pomerančích hodně semínek, jsou to ty pravé. Znamená to, že plody obsahují velké množství pektinu a džem vám bude dobře želírovat. Alkohol můžete při přípravě džemu vynechat. Ale pak doporučuji skleničky s džemem krátce zavařit, aby se džem nekazil.
Ale nebojte se, že vám zůstane dlouho načatý v lednici!😋
* Pomeranče na džem kupte v okamžiku, kdy jste ochutnali odrůdu, která je sladká a jde snadno vyloupat z blanek. Jinak je to hrozně nepříjemná práce.
* Pozor – džem nepřevařte. Dlouhá doba varu se může projevit špatným tuhnutím.
* Džem můžete smíchat s medem a jemně nastrouhaným kouskem zázvoru. Vše prošlehejte metličkou a marinádou potřete kuřecí maso. Dejte péct do trouby a pochutnejte si na skvělé změně.
Žádné komentáře:
Okomentovat