středa 6. dubna 2022

Velikonoční nádivka - NÁDIVKA Z UZENÉHO MASA / VEGETARIÁNSKÁ NÁDIVKA

  ... Velikonoční nádivka se peče vždy pro celou rodinu, a tak, aby se dala jíst několik dnů. Druhý a třetí bývá totiž nejlepší. Podává se teplá s brambory, případně s masem, nebo studená s pečivem a kyselou okurkou. Tuto dobrotu upečete bez trouby i v remosce.

Nádivka z uzeného masa

Suroviny:

4 hrsti mladých kopřiv, 1 hrst čerstvé pažitky, 1,5 kg uzeného masa (krkovice), 1 veka, hrneček mléka, 2 lžíce másla (na vymaštění) 6 vajec, sůl, pepř, muškátový květ

Postup:   

Doměkka uvaříme uzené maso, které necháme vcelku vychladnout. Na kostičky nakrájíme veku, na kterou nalijeme mléko, přidáme na jemno nasekané kopřivy a pažitku i nadrobno pokrájené maso. Přidáme 6 žloutků, sůl, pepř a muškátový květ a vše promícháme. Šlehačem důkladně našleháme bílky z vajec a pomalu a jemně vmícháme do směsi. Správná směs je trochu tekutá. Vymastíme pekáč, nebo zapékací mísu a směs do ní přelijeme. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 150 °C cca 1 hodinu, povrch nádivky musí být zlatohnědý a nádivka i vespod tuhá.




Vegetariánská nádivka

Suroviny:

2 hrsti mladých kopřiv, 1 hrst mladých pampelišek, 1 hrst pažitky, 1 veka (případně 5 rohlíků) 1 balení sójového granulátu - drtě, 1/2 l vody, 6 vajec, 2 lžíce másla na vymaštění, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

Sójovou drť vysypeme z obalu do hrnce, přidáme pepř, sůl a nastrouháme 1/2 muškátového oříšku, zalijeme studenou vodou a necháme 1 hod odležet. Poté vaříme na mírném ohni bez pokličky zhruba půl hodiny, necháme vychladnout. Většina vody se vařením vypaří, nebo vsákne do granulátu, ta co zbude, namočí pečivo. Přidáme na kostičky nakrájenou veku, nebo rohlíky, na jemno nasekanou zeleň a žloutky z vajec. Bílky šlehačem našleháme a do tekuté směsi přidáváme jako poslední, vše opatrně promícháme a přesuneme do máslem vymaštěné zapékací nádoby. Ve vyhřáté troubě pečeme při střední teplotě zhruba hodinu, nádivka musí být dostatečně propečená.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

„Na začátku jsme byly zoufalé druhy. Potřebovali jsme věci, a když jsme je měli, byli jsme spokojení; byli jsme najezení a přežili jsme. Tyto věci nás zachránily, věci jako jídlo, zbraně, přístřeší. Ale po věcích bojů, které jsme vyhrávali, nás staří nebožtíci nechali samotné. Naši předkové zemřeli na zkažené zuby a hladovění a nemoci. Naši předkové se tlačili dozadu a vyhráli. Ale my pokračovali! Jedli jsme více, jako kdybychom se chystali hladovět! Nadále jsme bojovali, i když staří nepřátelé už byli pryč! Nepřestali jsme ničit životní prostředí, přestože jsme ničili především sebe. Stavěli jsme velká města, velké průmysly, velké systémy. Tyto systémy nás měly krmit, ale místo toho zabíjejí zvířata, půdu a nás. Tyto systémy nás měly chránit, ale místo toho ničí naše ovzduší a naši vodu. Tyto systémy nám měly sloužit, ale místo toho nás zabíjejí. A my stále jednáme jako jednali naši předkové; jsme chamtiví pro jídlo, ničíme přírodu, zabíjíme zvířata a sami sebe! Udržujeme systémy, které nefungovaly příliš dlouho. Tyto systémy nás zabíjejí. Tyto systémy zabíjejí vše. Tyto systémy selhávají. Nechte je selhat.“ - Moby (1965) americký hudebník, DJ a fotograf