pátek 24. září 2021

Jablečný nepečený dort se zakysanou smetanou


         Jablečný dort je klasikou, která nikdy neomrzí. Pokud už jste na tento nepečený dort v záplavě různých módních receptů, exotických surovin a neobvyklých chuťových kombinací zapomněli, připomeňte si ho v následujícím receptu. Výhodou je, že s minimem surovin vykouzlíte snadno výtečný moučník a to nejen přímo v sezóně, jablka vydrží při správném skladování velmi dlouho. Navíc v tomto dortu zpracujete i ta jablka, která už pozbyla své původní krásy. Piškoty se postarají o korpus, jablečný pudink dort skvěle zpevní. Zakysaná smetana nakonec zase zajistí skvělý estetický ale i chuťový efekt.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg jablek 
  • 2 vanilkové pudinky
  • cca 3 dcl vody
  • 3 lžíce cukru
  • 1 balíček piškotů
  • 1 zakysanou smetanu
  •  1 lžíci (třtinového) moučkového cukru
  • kakao na poprášení
V prvním kroku je třeba si oloupat všechna jablka. Jádřinců je nezbavujeme, je to zbytečná práce. Dužinu pak jednoduše z celého jablka ostrouháme na hrubo do většího kastrolu. Podlijeme trochou vody, tak maximálně 2 deci, záleží i na šťavnatosti jablek, čím moučnatější, tím je samozřejmě třeba více vody přilít. Přiklopíme pokličkou, přivedeme k varu. Krátce asi do pěti minut jablka povaříme.
 

Mezitím si ve zbylé vodě rozmícháme pudinky s cukrem. Do vroucích jablek, nalijeme pudink a důkladně zamícháme. Jakmile směs začne houstnout, stáhneme z plamene. Necháme krátce chladnout.


Mezitím si dno dortové formy vyložíme piškoty. Poté na ně nalijeme asi polovinu jablečného pudinku, rozetřeme do roviny a přidáme další vrstvu piškotů. Na ně nalijeme zbylý pudink a opět uhladíme povrch. 


Necháme zchladnout a poté přesuneme do lednice, kde necháme dort zcela ztuhnout. Nakonec rozmícháme zakysanou smetanu s trochou moučkového cukru, pokud chcete použít třtinový a nemáte ho v moučkové variantě, nasypte trochu do mlýnku na kávu a rozemelte do požadované jemnosti. Ochucenou zakysanou smetanu rozetřeme na vrch dortu. Posypeme kakaem dle své fantazie a necháme ještě krátce tuhnout. Dort asi po dvou hodinách vyjmeme z lednice, odstraníme opatrně okraj formy, krájíme na řezy a podáváme.



Ať vám chutná!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

„Na začátku jsme byly zoufalé druhy. Potřebovali jsme věci, a když jsme je měli, byli jsme spokojení; byli jsme najezení a přežili jsme. Tyto věci nás zachránily, věci jako jídlo, zbraně, přístřeší. Ale po věcích bojů, které jsme vyhrávali, nás staří nebožtíci nechali samotné. Naši předkové zemřeli na zkažené zuby a hladovění a nemoci. Naši předkové se tlačili dozadu a vyhráli. Ale my pokračovali! Jedli jsme více, jako kdybychom se chystali hladovět! Nadále jsme bojovali, i když staří nepřátelé už byli pryč! Nepřestali jsme ničit životní prostředí, přestože jsme ničili především sebe. Stavěli jsme velká města, velké průmysly, velké systémy. Tyto systémy nás měly krmit, ale místo toho zabíjejí zvířata, půdu a nás. Tyto systémy nás měly chránit, ale místo toho ničí naše ovzduší a naši vodu. Tyto systémy nám měly sloužit, ale místo toho nás zabíjejí. A my stále jednáme jako jednali naši předkové; jsme chamtiví pro jídlo, ničíme přírodu, zabíjíme zvířata a sami sebe! Udržujeme systémy, které nefungovaly příliš dlouho. Tyto systémy nás zabíjejí. Tyto systémy zabíjejí vše. Tyto systémy selhávají. Nechte je selhat.“ - Moby (1965) americký hudebník, DJ a fotograf