- 100 g rostlinného másla (např. Alfa)
- 120 g moučkového cukru
- 100 g čokolády
- 5 vajec
- 100 g hladké mouky
- 1 rovná lžička kypřícího prášku marmeláda
- 200 g kakaové polevy
Změklé máslo napěníme s polovinou dávky cukru a postupně vmícháme žloutky. Z bílků ušleháme sníh, přidáme zbytek cukru a ušleháme dohusta. Do žloutkové směsi vmícháme jemně nastrouhanou čokoládu, potom sníh a mouku prosátou s kypřícím práškem. Těsto nalijeme do vymaštěné, hrubou moukou vysypané dortové formy (o průměru 23 cm), povrch uhladíme a upečeme ve středně vyhřáté troubě (200 °C). Vychladlý dort rozkrojíme na tři kola, spojíme je marmeládou a dort polijeme. Můžeme jej ozdobit šlehačkou nebo posypat strouhaným kokosem nebo barevným máčkem.
POLEVA:asi250 g
- čokolády 80 g
- moučkový cukr 100 g
- vanilinový cukr 1 lžička
- voda 3 lžíce
- másla 20 g
Ve vodě rozpustíme moučkový a vanilinový cukr, přidáme rozlámanou čokoládu, máslo a za stálého míchání ohříváme na malém plaménku, až se suroviny spojí v hladkou polevu. Hned ji použijeme.
Pro slavnostní příležitosti může být i dvoupatrový.

Žádné komentáře:
Okomentovat