JAK PŘIPRAVIT CIZRNU,ABY BYLA DOBŘE STRAVITELNÁ A NENADÝMALA.
Když si objednáte v obchodě se zdravou výživou větší množství cizrny s vědomím, že ji budete skladovat delší čas, třeba celý kalendářní rok, nebude to problém, protože nemá tendenci při pokojové teplotě a běžné vlhkosti žluknout ani plesnivět. Mnohem náročnější, než skladování, je však její příprava. Co musíte podniknout, abyste z ní měli skutečný užitek?
- Namáčení – velkou chybu dělají ti, co cizrnu nasypou ze sáčku rovnou do vroucí vody a předpokládají, že ji lze vařit podobně, jako luštěniny. Za prvé ji nedovaříte, za druhé vás bude nadýmat a za třetí vám neposkytne všechny živiny. Cizrna namáčení je základní předpoklad k úspěchu, namočte ji do vlažné vody a nechte nabobtnat po dobu osmi až dvanácti hodin. V ideálním případě přes noc.
- Klíčení – u cizrny se někdy vyplatí ponechat ji namočenou ve vodě delší čas, než se objeví první klíčky. Musíte však vodu alespoň dvakrát vyměnit, aby se v ní netvořily plísně. Naklíčené luštěniny jsou lépe stravitelné, a pro cizrnu to platí rovněž. Nezapomeňte však vodu vždy vylít a vařit luštěniny ve vodě čerstvé.
- Vaření s mořskou řasou – luštěniny se lépe zbaví nežádoucích služek, které snižují vstřebatelnost a způsobují nadýmání, jestliže je vaříte s vhodným kořením, například s majoránkou. Můžete vyzkoušet i mořské řasy Kelp (Kombu), ty pokrmu mimo jiné dodají i mnoho minerálů a stopových prvků, z nichž některé schází v zemědělské půdě.
- Vaření v tlakovém hrnci – většina luštěnin se vaří velice dlouho, pro cizrnu například platí na mírném plameni časový úsek přibližně 70 minut. Mnohem lepším řešením je však příprava v tlakovém hrnci, kde po jeho „natlakování“ vystačíte s dobou varu 15 – 18 minut.
- Solit až po změknutí – žádnou luštěninu nesmíte solit před začátkem procesu vaření, anebo v jeho průběhu, protože by ztvrdla. Solit je přípustné až po skončení varu, kdy jsou plody dostatečně měkké.
Oblíbené příspěvky
-
Ingredience 2 hrnky čerstvých třešní 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek cukru krupice 1 sáček kypřicího prášku do pečiva 3 ks vejce 1 hrnek mlé...
-
-
Počet kousků:30 Doba přípravy:2 hodiny TĚSTO: 250g hladké mouky,150g polohrubé mouky,1 kostka droždí,100g krupicového c...
-
-
Ingredience mleté hovězí maso 1 kg mleté vepřové 500 g uzený bůček 10 plátky MAGGI Tekutý bujón Hovězí 2 lžíce mrkev 1 ks cibu...
-
Cuketa je zdravá a plná vody Díky vysokému obsahu vody řadí mezi potraviny, které pomáhají s odvodněním organismu. Také obsahuje provitamín ...
„Na začátku jsme byly zoufalé druhy. Potřebovali jsme věci, a když jsme je měli, byli jsme spokojení; byli jsme najezení a přežili jsme. Tyto věci nás zachránily, věci jako jídlo, zbraně, přístřeší. Ale po věcích bojů, které jsme vyhrávali, nás staří nebožtíci nechali samotné. Naši předkové zemřeli na zkažené zuby a hladovění a nemoci. Naši předkové se tlačili dozadu a vyhráli. Ale my pokračovali! Jedli jsme více, jako kdybychom se chystali hladovět! Nadále jsme bojovali, i když staří nepřátelé už byli pryč! Nepřestali jsme ničit životní prostředí, přestože jsme ničili především sebe. Stavěli jsme velká města, velké průmysly, velké systémy. Tyto systémy nás měly krmit, ale místo toho zabíjejí zvířata, půdu a nás. Tyto systémy nás měly chránit, ale místo toho ničí naše ovzduší a naši vodu. Tyto systémy nám měly sloužit, ale místo toho nás zabíjejí. A my stále jednáme jako jednali naši předkové; jsme chamtiví pro jídlo, ničíme přírodu, zabíjíme zvířata a sami sebe! Udržujeme systémy, které nefungovaly příliš dlouho. Tyto systémy nás zabíjejí. Tyto systémy zabíjejí vše. Tyto systémy selhávají. Nechte je selhat.“
- Moby (1965) americký hudebník, DJ a fotograf
Žádné komentáře:
Okomentovat