POLÉVKA Z HLÁVKOVÉHO ZELÍ S KNEDLÍČKY
500 g bílého zelí, 1 cibule, 50 g másla, 1,51 vývaru (i z kostky), sůl, 5 kuliček pepře, 2 lžíce rajčatového protlaku
Knedlíčky: 200 g mletého masa, plátek žemlovky, malý stroužek česneku, 2-3 lžíce mléka, špetka kari, sůl
Zelí drobně nakrájíme na čtverečky, cibuli také nakrájí-me nadrobno a spolu osmahneme na másle. Zalijeme vývarem, přidáme sůl, pepř, protlak a uvaříme doměkka.
Mezitím zpracujeme přísady na knedlíčky. K masu při-dáme žemli rozhnětenou v mléce, utřený česnek, kari, sůl. Utvoříme malé knedlíčky a zaváříme je do hotové polévky asi pět minut.
MAĎARSKÁ POLÉVKA Z KYSANÉHO ZELÍ ZVANÁ,PIJÁCKÁ"
300 g zelí, 1l láku z kysaného zelí, 1l vody, 300 g klobásy, 50 g sádla, 50 g hladké mouky, cibule, sůl, česnek, mletá paprika, kmín, 2 lžíce kysané smetany
V 1l vody vaříme zelí. Mezitím připravíme sádlovou jíšku, do níž přidáme pokrájenou cibuli a mletou papriku. Jíškou zahustíme zelí, přidáme kmín, česnek, pokrájenou klobásu a lák ze zelí. Podle chuti osolíme, případně přidáme pálivou papriku. Pak zjemníme smetanou.
Žádné komentáře:
Okomentovat