Studený restaurant z červené řepy.
Příprava 20 min - Hotovo za 30 min
Počet porcí - 4
5 středních čerstvých červených řep i s natí
750 ml studené vody
500 ml zeleninového vývaru
1 lžíce krystalového cukru
300 ml podmáslí
150 ml tučného bílého jogurtu
1 lžíce citronové šťávy
sůl a pepř
K nasycení:
4 vejce, vařená natvrdo, oloupaná, nakrájená na čtvrtky
kopr
4 ředkvičky, nakrájené na tenounké plátky
100 g balkánského sýra, rozdrobeného
1.Umyjte důkladně řepu, oloupejte ji a nastrouhejte.
2.Dejte ji do hrnce a zalijte 750 ml vody či takovým množstvím,
aby řepa byla potopená. Pomalu přiveďte k varu, pak snižte teplotu
a opravdu pomalu vařte tak 20 minut. Až řepa změkne, přilijte vývar
a přisypte lžíci cukru, promíchejte a nechte vychladnout odstavené nebo v ledničce.
Předtím můžete, ale nemusíte řepu trochu rozmixovat tyčovým mixérem.
3.Do studené polévky přidejte podmáslí a jogurt a promíchejte.
Polévku ochutnejte, a pokud se vám zdá sladká, přikápněte trochu citronové šťávy.
Ochuťte solí a pepřem.
4.Polévku nalijte do talířů a ozdobte vařeným vejcem, koprem, ředkvičkami
a balkánským sýrem.
Polévku můžete doplnit také tenkými kolečky salátové okurky.
zdroj:penny.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat