neděle 22. prosince 2024

Recept na sváteční hrachovou polévku s klobásou.

... Je ideální volbou nejen na Vánoce, kdy hrachovka bývala stálicí na svátečním stole, ale i na chladné zimní večery. Pusťte se do přípravy této poctivé polévky, která zahřeje na těle i na duši.

Hrachová polévka: Historie a tradice

Hrachová polévka patří mezi nejstarší pokrmy, které se na území střední Evropy vařily. Již ve středověku byl hrách považován za výživný základ stravy, který dokázal zasytit i v nejtěžších časech. Na Štědrý den byla hrachová polévka běžným pokrmem, především v domácnostech, kde se nekonzumovala rybí polévka. Podle tradice měl hrách přinášet hojnost a zdraví do nadcházejícího roku.

Dnes se hrachovka těší velké oblibě nejen díky své historii, ale i pro své zdravotní benefity. Hrách je bohatý na bílkoviny, vlákninu a vitamíny skupiny B, což z něj činí ideální potravinu pro regeneraci a posílení organismu. Přidání klobásy a voňavého koření pak dává polévce moderní nádech, který osloví i ty největší gurmány.

Počet porcí: 4       Doba přípravy: 1 hodina

INGREDIENCE:

  • 3 hrsti žlutého hrachu
  • 1 ks cibule
  • 2 nožky klobásy
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrst majoránky
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře

POSTUP:

Suchý hrách namočte na minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc. Pokud používáte žlutý půlený hrách, není nutné ho namáčet, stačí ho přebrat a propláchnout pod tekoucí vodou.

Namočený hrách dejte vařit do hovězího vývaru. Vařte na mírném plamenu přibližně 30 minut, dokud hrách nezměkne.

Poté obsah hrnce rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém.

V jiném hrnci rozehřejte trochu oleje a orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte klobásu nakrájenou na kolečka a společně opékejte, dokud se klobása nerozvoní.

Orestovanou směs zalijte rozmixovaným hrachovým krémem. Polévku promíchejte a nechte na mírném plamenu probublávat dalších 20–30 minut.

Na závěr do polévky přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku, kterou předem rozmělněte v prstech, aby se lépe rozvoněla.

Hotovou polévku odstavte a podle chuti dozdobte čerstvými bylinkami.

TIP:

Zrychlení přípravy: Použijte žlutý půlený hrách, který není nutné předem namáčet.

Vegetariánská varianta: Místo klobásy použijte uzené tofu a vývar nahraďte zeleninovým.

Pro výraznější chuť: Přidejte do základu špetku uzené papriky.

Servírování: Polévku podávejte s opečeným chlebem nebo krutony.

Zdroj: Kupi.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

„Na začátku jsme byly zoufalé druhy. Potřebovali jsme věci, a když jsme je měli, byli jsme spokojení; byli jsme najezení a přežili jsme. Tyto věci nás zachránily, věci jako jídlo, zbraně, přístřeší. Ale po věcích bojů, které jsme vyhrávali, nás staří nebožtíci nechali samotné. Naši předkové zemřeli na zkažené zuby a hladovění a nemoci. Naši předkové se tlačili dozadu a vyhráli. Ale my pokračovali! Jedli jsme více, jako kdybychom se chystali hladovět! Nadále jsme bojovali, i když staří nepřátelé už byli pryč! Nepřestali jsme ničit životní prostředí, přestože jsme ničili především sebe. Stavěli jsme velká města, velké průmysly, velké systémy. Tyto systémy nás měly krmit, ale místo toho zabíjejí zvířata, půdu a nás. Tyto systémy nás měly chránit, ale místo toho ničí naše ovzduší a naši vodu. Tyto systémy nám měly sloužit, ale místo toho nás zabíjejí. A my stále jednáme jako jednali naši předkové; jsme chamtiví pro jídlo, ničíme přírodu, zabíjíme zvířata a sami sebe! Udržujeme systémy, které nefungovaly příliš dlouho. Tyto systémy nás zabíjejí. Tyto systémy zabíjejí vše. Tyto systémy selhávají. Nechte je selhat.“ - Moby (1965) americký hudebník, DJ a fotograf