... Je ideální volbou nejen na Vánoce, kdy hrachovka bývala stálicí na svátečním stole, ale i na chladné zimní večery. Pusťte se do přípravy této poctivé polévky, která zahřeje na těle i na duši.
Hrachová polévka: Historie a tradice
Hrachová polévka patří mezi nejstarší pokrmy, které se na území střední Evropy vařily. Již ve středověku byl hrách považován za výživný základ stravy, který dokázal zasytit i v nejtěžších časech. Na Štědrý den byla hrachová polévka běžným pokrmem, především v domácnostech, kde se nekonzumovala rybí polévka. Podle tradice měl hrách přinášet hojnost a zdraví do nadcházejícího roku.
Dnes se hrachovka těší velké oblibě nejen díky své historii, ale i pro své zdravotní benefity. Hrách je bohatý na bílkoviny, vlákninu a vitamíny skupiny B, což z něj činí ideální potravinu pro regeneraci a posílení organismu. Přidání klobásy a voňavého koření pak dává polévce moderní nádech, který osloví i ty největší gurmány.
Počet porcí: 4 Doba přípravy: 1 hodina
INGREDIENCE:
- 3 hrsti žlutého hrachu
- 1 ks cibule
- 2 nožky klobásy
- 1,5 l hovězího vývaru
- 4 stroužky česneku
- 1 hrst majoránky
- 1 hrst čerstvých bylinek
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
POSTUP:
Suchý hrách namočte na minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc. Pokud používáte žlutý půlený hrách, není nutné ho namáčet, stačí ho přebrat a propláchnout pod tekoucí vodou.
Namočený hrách dejte vařit do hovězího vývaru. Vařte na mírném plamenu přibližně 30 minut, dokud hrách nezměkne.
Poté obsah hrnce rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém.
V jiném hrnci rozehřejte trochu oleje a orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte klobásu nakrájenou na kolečka a společně opékejte, dokud se klobása nerozvoní.
Orestovanou směs zalijte rozmixovaným hrachovým krémem. Polévku promíchejte a nechte na mírném plamenu probublávat dalších 20–30 minut.
Na závěr do polévky přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku, kterou předem rozmělněte v prstech, aby se lépe rozvoněla.
Hotovou polévku odstavte a podle chuti dozdobte čerstvými bylinkami.
TIP:
Zrychlení přípravy: Použijte žlutý půlený hrách, který není nutné předem namáčet.
Vegetariánská varianta: Místo klobásy použijte uzené tofu a vývar nahraďte zeleninovým.
Pro výraznější chuť: Přidejte do základu špetku uzené papriky.
Servírování: Polévku podávejte s opečeným chlebem nebo krutony.
Zdroj: Kupi.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat