neděle 22. prosince 2024

Recept na sváteční hrachovou polévku s klobásou.

... Je ideální volbou nejen na Vánoce, kdy hrachovka bývala stálicí na svátečním stole, ale i na chladné zimní večery. Pusťte se do přípravy této poctivé polévky, která zahřeje na těle i na duši.

Hrachová polévka: Historie a tradice

Hrachová polévka patří mezi nejstarší pokrmy, které se na území střední Evropy vařily. Již ve středověku byl hrách považován za výživný základ stravy, který dokázal zasytit i v nejtěžších časech. Na Štědrý den byla hrachová polévka běžným pokrmem, především v domácnostech, kde se nekonzumovala rybí polévka. Podle tradice měl hrách přinášet hojnost a zdraví do nadcházejícího roku.

Dnes se hrachovka těší velké oblibě nejen díky své historii, ale i pro své zdravotní benefity. Hrách je bohatý na bílkoviny, vlákninu a vitamíny skupiny B, což z něj činí ideální potravinu pro regeneraci a posílení organismu. Přidání klobásy a voňavého koření pak dává polévce moderní nádech, který osloví i ty největší gurmány.

Počet porcí: 4       Doba přípravy: 1 hodina

INGREDIENCE:

  • 3 hrsti žlutého hrachu
  • 1 ks cibule
  • 2 nožky klobásy
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrst majoránky
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře

POSTUP:

Suchý hrách namočte na minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc. Pokud používáte žlutý půlený hrách, není nutné ho namáčet, stačí ho přebrat a propláchnout pod tekoucí vodou.

Namočený hrách dejte vařit do hovězího vývaru. Vařte na mírném plamenu přibližně 30 minut, dokud hrách nezměkne.

Poté obsah hrnce rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém.

V jiném hrnci rozehřejte trochu oleje a orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte klobásu nakrájenou na kolečka a společně opékejte, dokud se klobása nerozvoní.

Orestovanou směs zalijte rozmixovaným hrachovým krémem. Polévku promíchejte a nechte na mírném plamenu probublávat dalších 20–30 minut.

Na závěr do polévky přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku, kterou předem rozmělněte v prstech, aby se lépe rozvoněla.

Hotovou polévku odstavte a podle chuti dozdobte čerstvými bylinkami.

TIP:

Zrychlení přípravy: Použijte žlutý půlený hrách, který není nutné předem namáčet.

Vegetariánská varianta: Místo klobásy použijte uzené tofu a vývar nahraďte zeleninovým.

Pro výraznější chuť: Přidejte do základu špetku uzené papriky.

Servírování: Polévku podávejte s opečeným chlebem nebo krutony.

Zdroj: Kupi.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky