pondělí 19. prosince 2022

Perníčkové linecké s povidly.

 

INGREDIENCE PRO 2 PLECHY 

  • 210 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 špetka kypřicího prášku do pečiva
  • 140 g másla
  • 2 žloutky
  • povidla
  • hladká mouka na podsypávání

 V míse smíchejte sypké ingredience – mouku, cukr, koření a kypřicí prášek. Přidejte máslo nakrájené na malé kostičky a žloutky a zpracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici alespoň 2 hodiny uležet.

Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tenký plát silný asi 2 mm. Vykrajujte z těsta libovolné tvary, které budete moct po upečení slepovat k sobě, a přendávejte je na plech vyložený pečícím papírem.

Tip: Pokud vykrajujete polovinu tvarů s otvorem uprostřed, dávejte tyto kousky na jiný plech, než jsou plné, protože se pečou o něco kratší dobu.


Vykrájené tvary pečte při 180 °C asi 8 minut. Po upečení nechte vychladnout.


Linecké slepujte povidly a nechte v chladu na tácu zatuhnout. Ideální je promazávat linecké  tak týden před Vánoci, kdy se stačí hezky proležet, ale přitom nevysychají.


Tip: Můžete ozdobit čokoládovou polevou. Skladujte v uzavíratelném boxu na chladném a temném místě.


Podle vánoční tradice má být na stole sedm druhů cukroví. 

Mezi klasiku patří pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky