INGREDIENCE PRO 2 PLECHY
- 210 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 1 lžička perníkového koření
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 špetka kypřicího prášku do pečiva
- 140 g másla
- 2 žloutky
- povidla
- hladká mouka na podsypávání
V míse smíchejte sypké ingredience – mouku, cukr, koření a kypřicí prášek. Přidejte máslo nakrájené na malé kostičky a žloutky a zpracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici alespoň 2 hodiny uležet.
Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tenký plát silný asi 2 mm. Vykrajujte z těsta libovolné tvary, které budete moct po upečení slepovat k sobě, a přendávejte je na plech vyložený pečícím papírem.
Tip: Pokud vykrajujete polovinu tvarů s otvorem uprostřed, dávejte tyto kousky na jiný plech, než jsou plné, protože se pečou o něco kratší dobu.
Vykrájené tvary pečte při 180 °C asi 8 minut. Po upečení nechte vychladnout.
Linecké slepujte povidly a nechte v chladu na tácu zatuhnout. Ideální je promazávat linecké tak týden před Vánoci, kdy se stačí hezky proležet, ale přitom nevysychají.
Tip: Můžete ozdobit čokoládovou polevou. Skladujte v uzavíratelném boxu na chladném a temném místě.
Podle vánoční tradice má být na stole sedm druhů cukroví.
Mezi klasiku patří pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky.
Žádné komentáře:
Okomentovat