čtvrtek 17. listopadu 2022

Hustá cizrnovo-bramborová polévka / Jak správně uvařit cizrnu? / Rychlé recepty a tipy z cizrny Cizrnovo-zeleninová kaše, cizrnovo-bramborová kaše, prohřívací cizrnová polévka, cizrnová polévka alá gulášovka, cizrnový guláš

  •  3 cibule (nakrájené na měsíčky) 
  • 3 stroužky česneku 
  • 5 lžic olivového oleje 
  • 2 lžičky sladké červené papriky 
  • 1,5 l horké vody 
  • 2 kostky zeleninového bujonu 
  • 0,5 kg uvařené cizrny 
  • 0,5 kg brambor 
  • sůl a pepř 

Osmažte cibulku a česnek na oleji. Přidejte papriku, sůl a pepř, zalijte vodou, přidejte bujon, cizrnu a brambory a vařte do změknutí brambor. Přibližně třetinu uvařené polévky odeberte, rozmixujte na krém a vraťte zpět do polévky. Dozdobte chilli papričkou a pažitkou.


   Cizrna neboli římský hrách, je luštěnina. Má béžovou barvu a tvarem připomíná semena hrachu.Cizrna má zastoupení téměř všech vitamínů a minerálních látek, především vápníku, hořčíku a fosforu. Obsahuje zdravé tuky a vlákninu.

Pomáhá tělu udržet svou správnou obrannou funkci v boji proti civilizačním chorobám. Přispívá k jemné a pevné pleti. Je výborným zdrojem rostlinných bílkovin.

Cizrna patří mezi dobře stravitelné luštěniny, mohou ji i děti i těhotné.

Cizrnu zakoupíte buď v suchém stavu, která potřebuje delší dobu na přípravu (musí se namáčet a pak vařit), nebo již uvařenou a naloženou v nálevu, ve skle nebo v plechovce. Ta je rychle po ruce, kdykoliv potřebujete. Seženete ve zdravé výživě.

Cizrna má jemně oříškovou chuť a můžete ji připravit na sladký i slaný způsob. Můžete ji použít do pomazánek, ale i sladkých koláčů. Na pečení vyzkoušejte již hotovou cizrnovou mouku. Cizrnu můžete i klíčit.

Jak cizrnu připravit. Jak dlouho se vaří cizrna?

Cizrna suchá

Před vařením je potřeba cizrnu namočit minimálně na 8 hodin.

Pokud máte dost času, můžete nechat cizrnu 1-2 dny naklíčit. Zrno se tím oživí a nastartují se veškeré enzymatické procesy. Zlepší se výsledná chuť i stravitelnost. Cizrnu propláchněte, zalijte čistou vodou a nechte v teple bobtnat. Vodu vyměňujte alespoň dvakrát denně. Nakonec vodu slijte, vyberte a vyhoďte tmavá zrna, která neklíčí. Propláchněte a zalijte čistou vodou. Přiveďte k varu. Cizrnu vařte zhruba jednu hodinu, nenechte ji ale vřít jako brambory, jenom lehký var. Sůl přidejte až na konci vaření, stejně jako u ostatních luštěnin. Po hodině cizrnu ochutnejte, pokud se vám zdá ještě příliš tvrdá, klidně ve vaření pokračujte.

Pozor! Cizrna při namáčení až ztrojnásobí svůj objem. Počítejte s tím a namáčejte v dostatečně velkém hrnci.

Jako každá luštěnina i cizrna nadýmá. Pokud máte citlivější trávení je lepší odstranit slupky, které nejvíce nadýmají. Nejlépe to jde právě po uvaření. Uvařenou cizrnu prudce zchlaďte ledovou vodou, tím se nejlépe uvolní slupky, které slijte s vodou. Postup můžete několikrát opakovat. Ty, které nepovolí, zkuste sloupnout ručně. Promněte kuličky lehce v dlaních, nebo oloupejte jako mandle.

Pomoci může také přidání bylinek do vody. Vyzkoušejte přidat bazalku, libeček, tymián, nebo saturejku.

TIPY k přípravě cizrny!

Cizrna se skvěle hodí na zahušťování například polévek, nebo omáček. Hotovou cizrnu rozmixujte dohladka a přidejte například do bramboračky místo jíšky.

Cizrna výborně ladí s citronem, česnekem, koriandrem.

Pokud se chystáte připravovat pomazánku z cizrny, vždy si schovejte trochu vody z vaření. Můžete ji pak použít na zředění pomazánky.

Vzhledem k poměrně dlouhé době přípravy cizrny, si uvařte vždy celý sáček najednou a co nespotřebujete uchovejte v mrazáku. Můžete si uchovat jednotlivé porce, budete tak mít připravenou cizrnu po ruce, kdykoliv na ní dostanete chuť.

              -----------------------------------------

Rychlé recepty a tipy z cizrny

Cizrnovo-zeleninová kaše, cizrnovo-bramborová kaše, prohřívací cizrnová polévka, cizrnová polévka alá gulášovka, cizrnový guláš


Cizrnovo-zeleninová kaše

jako příloha k nedělnímu masu.

Připravte si uvařenou cizrnu, kořenovou zeleninu, cibuli několik stroužků česneku, vývar, sůl a pepř, olivový olej a šťávu z citrónu. Množství přizpůsobte požadovanému množství kaše. V základu použijte poměr 100 g cizrny, 100 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 100 ml vývaru. Česnek, citrónovou šťávu, sůl a pepř přidávejte podle chuti.

Na pánvi a lžíci oleje orestujte kořenovou zeleninu, cibuli a česnek, přisypte cizrnu. Podlijte vývarem a vařte doměkka. Směs rozmixujte. Při mixování přidávejte po troškách olivový olej. Nakonec zakápněte citrónovou šťávou, osolte a opepřete.


Cizrnovo-bramborová kaše

Uvařte cizrnu a slijte. Uvařte brambory, ale uschovejte vodu. Obě suroviny přesuňte do mixéru. Přidejte lžíci másla, sůl podle chuti a rozmixujte. Vodu přilévejte v průběhu mixování do požadované konzistence kaše. Množství cizrny a brambor volte podle chuti, poměr můžete libovolně měnit.


Prohřívací cizrnová polévka

150 g cizrny namáčejte, pak uvařte. Voda by měla sahat asi 10 cm nad cizrnu, občas seberte z povrchu pěnu. Asi po půl hodině přidejte šťávu z poloviny limetky, pokrájenou chilli papričku, olivový olej a na čtvrtky nakrájenou červenou cibuli. Vařte asi 30 minut, ztlumte, osolte a přidejte lžíci miso.


Cizrnová polévka alá gulášovka

Základ cibule, česnek, lžíce sladké papriky, nakrájená kořenová zelenina, zalijte vodou a chvilku povařte, přidejte brambory, případně dolijte vodu a vařte až bude zelenina měkká. Přidejte předem uvařenou cizrnu, osolte, přidejte lahůdkové droždí a prolisovaný česnek. Vyjměte sběračku zeleniny stranou a polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Vraťte zpět kousky zeleniny.


Cizrnový guláš

Recept je stejný jako když připravujete klasický guláš z masa, jen místo masa vsypte sterilovanou, nebo předvařenou cizrnu. Opečte cibuli na oleji, zasypte kořením, přisypte uvařenou, nebo sterilovanou cizrnu. Dobře promíchejte, aby se cizrna obalila tukem a kořením. Zalijte vodou, nebo vývarem a povařte. Před podáváním vyjměte naběračku cizrny stranou, rozmixujte a naběračku vraťte zpět. 

                    

                                     

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky