úterý 15. listopadu 2022

CUKETOVÉ ŘÍZKY


Cuketa je zdravá a plná vody

Díky vysokému obsahu vody řadí mezi potraviny, které pomáhají s odvodněním organismu. Také obsahuje provitamín A a pomáhá hojit střeva.  Sama o sobě je nízkokalorická, což neplatí, pokud ji připravíme v trojobalu. Smažením některé zdraví prospěšné látky zničíte. Dá se konzumovat na více způsobů, pokud je mladá, tak i za syrova jako součást zeleninových salátů.

Co budete potřebovat

Na cuketové řízky si připravte:

  • 4 vejce
  • 100 g strouhanky
  • 100 g eidamu ( gouda )
  • 50 g hladké mouky
  • Cuketu
  • Pepř, sůl

Volitelně si můžete připravit i lžičku sušené cibule.

Eidam (může být i gouda) nastrouhejte, a vyklepněte do něj vejce. Přidejte pepř, sůl, podle chuti cibuli. Vše důkladně promíchejte. Na jiném talíři smíchejte mouku se strouhankou. Oloupejte cuketu a nakrájejte na plátky. Ty pak osolte a nechte hodinu odstát, aby cuketa pustila vodu. Poté je jeden po druhém usušte, namočte do směsi se sýrem a pak do mouky se strouhankou. Obalte cuketu nadvakrát a smažte z obou stran.  


Foto: Shutterstock

Cuketu můžete i upéct na oleji

Raději byste si dali cuketu v jiné úpravě? Skvěle chutná i pečená s pár kapkami oleje. Jde o dietnější úpravu, než je trojobal. Do diety zase skvěle zapadnou cuketové polévky, nebo ji můžete jíst samotnou se solí a pár kapkami citrónu.

Pozor na hořké cukety

Když zjistíte, že je cuketa hořká, vyhoďte ji. Neměli byste ji používat ani na tepelnou úpravu. Může se v ní vyskytovat jedovatý kukurbitacin, který způsobuje nejen hořkou chuť, ale i zažívací potíže.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky