úterý 17. května 2022

Vegetariánské lasagne

 


Ingredience (na 4 porce)

9 plátů těstovin na lasagne
500 g žampionů
400 ml mléka
300 g pasírovaných rajčat z konzervy
2 cukety
2 mrkve
1 lilek
1 cibule
2 stroužky česneku
80 g strouhaného sýra (parmazán)
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
2 lžíce mouky
1 lžička citrónové kůry
sůl, pepř, muškátový oříšek

Cukety a lilek důkladně umyjeme a zbavíme konců. Rozpůlíme a nakrájíme na podélné tenké plátky (nejlépe na mandolíně nebo kráječi). Žampiony očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na šikmé tenké plátky. Česnek oloupeme a rozdrtíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.

V pánvi si rozehřejeme olej a postupně na něm v několika dávkách osmahneme česnek, mrkev, cuketu, lilek a žampiony dozlatova.

V jiném kastrolu si rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Zasypeme moukou, krátce zasmahneme a zalijeme mlékem a pasírovanými rajčaty. Dochutíme citrónovou kůrou, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Provaříme alespoň 10 minut.

Na dno zapékací misky střídavě vrstvíme omáčku, pláty těstovin a zeleninu s tím, že poslední vrstva je opět omáčka. Nahoře lasagne posypeme sýrem a dáme je péct na 40 minut do trouby rozehřáté na 180 °C. Ještě teplé porcujeme na díly a podáváme.

TIP:Pokud se chceme vyhnout mléku, nahradíme mléko pasírovanými rajčaty a máslo olivovým olejem. V létě neváháme s přidáním bazalky, čerstvého oregana nebo tymiánu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky