Vegetariánské lasagne
Ingredience (na 4 porce)
9 plátů těstovin na lasagne
500 g žampionů
400 ml mléka
300 g pasírovaných rajčat z konzervy
2 cukety
2 mrkve
1 lilek
1 cibule
2 stroužky česneku
80 g strouhaného sýra (parmazán)
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
2 lžíce mouky
1 lžička citrónové kůry
sůl, pepř, muškátový oříšek
Cukety a lilek důkladně umyjeme a zbavíme konců. Rozpůlíme a nakrájíme na podélné tenké plátky (nejlépe na mandolíně nebo kráječi). Žampiony očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na šikmé tenké plátky. Česnek oloupeme a rozdrtíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
V pánvi si rozehřejeme olej a postupně na něm v několika dávkách osmahneme česnek, mrkev, cuketu, lilek a žampiony dozlatova.
V jiném kastrolu si rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Zasypeme moukou, krátce zasmahneme a zalijeme mlékem a pasírovanými rajčaty. Dochutíme citrónovou kůrou, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Provaříme alespoň 10 minut.
Na dno zapékací misky střídavě vrstvíme omáčku, pláty těstovin a zeleninu s tím, že poslední vrstva je opět omáčka. Nahoře lasagne posypeme sýrem a dáme je péct na 40 minut do trouby rozehřáté na 180 °C. Ještě teplé porcujeme na díly a podáváme.
TIP:Pokud se chceme vyhnout mléku, nahradíme mléko pasírovanými rajčaty a máslo olivovým olejem. V létě neváháme s přidáním bazalky, čerstvého oregana nebo tymiánu.
Oblíbené příspěvky
-
Koláčky vhodné k domácím oslavám nebo na svatební stůl. Ingredience: Cukr 9 kostek Vejce 2 ks Mléko 9 lžic Tuk 250 g Droždí 60 ...
-
800 g květáku, 50 g másla, 3 lžíce hladké mouky, citronová šťáva, zelená petrželka, sůl Květák rozebereme na růžičky, opláchneme a asi 1...
-
Patří mezi dezerty, které si získají srdce svou jednoduchostí i vyváženou chutí. Skvěle se hodí na slavnostní stůl, potěší jako domácí v...
-
1 kuře, kořenová zelenina, cibule, 30 g másla, 1 dl bílého vína, hladká mouka, cukr, ocet, citron, 2 dl smetany, 1 žloutek, muškátov...
-
500 g zadního králičího masa (kýta, hřbet), 200 g žampionů, větší cibule, 1 pórek, 2 mrkve, 4 stroužky česneku, 40 g másla, 40 g oleje...
-
800 g vepřové plece, 2 šlehačky, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, cibule, půl celeru, petržel, mrkev, 3 rajčata, bobkový list, n...
„Na začátku jsme byly zoufalé druhy. Potřebovali jsme věci, a když jsme je měli, byli jsme spokojení; byli jsme najezení a přežili jsme. Tyto věci nás zachránily, věci jako jídlo, zbraně, přístřeší. Ale po věcích bojů, které jsme vyhrávali, nás staří nebožtíci nechali samotné. Naši předkové zemřeli na zkažené zuby a hladovění a nemoci. Naši předkové se tlačili dozadu a vyhráli. Ale my pokračovali! Jedli jsme více, jako kdybychom se chystali hladovět! Nadále jsme bojovali, i když staří nepřátelé už byli pryč! Nepřestali jsme ničit životní prostředí, přestože jsme ničili především sebe. Stavěli jsme velká města, velké průmysly, velké systémy. Tyto systémy nás měly krmit, ale místo toho zabíjejí zvířata, půdu a nás. Tyto systémy nás měly chránit, ale místo toho ničí naše ovzduší a naši vodu. Tyto systémy nám měly sloužit, ale místo toho nás zabíjejí. A my stále jednáme jako jednali naši předkové; jsme chamtiví pro jídlo, ničíme přírodu, zabíjíme zvířata a sami sebe! Udržujeme systémy, které nefungovaly příliš dlouho. Tyto systémy nás zabíjejí. Tyto systémy zabíjejí vše. Tyto systémy selhávají. Nechte je selhat.“
- Moby (1965) americký hudebník, DJ a fotograf
Žádné komentáře:
Okomentovat