čtvrtek 21. října 2021

Vánoční mrkvové perníčky

 


Vánoční mrkvové perníčky jsou výtečnou alternativou k těm klasickým. Nemusíte čekat, až změknou a díky jejich složení je můžete naservírovat i malým dětem.

Vánoční mrkvové perníčky jsou jasným důkazem toho, že v kuchyni se fantazii meze nekladou. Už dávno jsou pryč doby, kdy se na Vánoce servírovalo cukroví výhradně z bílé mouky a rafinovaného cukru. V současnosti máme k dispozici spoustu zdravých alternativ, díky kterým se z vánočního mlsání nestane hřešení.

Máte doma batolící se ratolesti, před kterými musíte cukroví schovávat nebo dávat na místa, kam nedosáhnou. Vánoční mrkvové perníčky jsou ideálním řešením. Vzhledem k tomu, že neobsahují cukr (pokud se je sami nerozhodnete v cukru obalit) a další suroviny nevhodné děti, můžete je dát i úplně malým dětem. Vánoční mrkvové perníčky se dají konzumovat ještě teplé, hned po vytažení z trouby, nebo je můžete nechat pár dní rozležet. Navíc je jejich příprava rychlá a velmi snadná.

Recept na vánoční mrkvové perníčky

Na 20 perníčků:

  • 4 středně velké mrkve (čím sladší a šťavnatější, tím lépe)
  • 1 banán
  • 400 g celozrnné nebo špaldové mouky
  • 200 g másla
  • ½ pytlíku prášku do pečiva
  • na obalení (volitelné) – moučkový, vanilkový nebo skořicový cukr

Postup:

  1. Ve velké misce rozmačkáme banán a přidáme na jemno nastrouhanou mrkev.
  2. Ke směsi prosejeme mouku, prášek do pečiva, přidáme změklé máslo a vypracujeme vláčné těsto.
  3. Těsto vyválíme do tloušťky zhruba 1 cm a formičkami dle gusta vykrajujeme nejrůznější tvary.
  4. Předehřejeme troubu na 180 °C a vykrájené tvary dáme na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Pečeme zhruba 10 až 15 minut, než perníčky zezlátnou.

Vánoční mrkvové perníčky jsou výborné samy o sobě, ale můžete je obalit v obyčejném či ochuceném cukru.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky