Vánoční mrkvové perníčky jsou výtečnou alternativou k těm klasickým. Nemusíte čekat, až změknou a díky jejich složení je můžete naservírovat i malým dětem.
Vánoční mrkvové perníčky jsou jasným důkazem toho, že v kuchyni se fantazii meze nekladou. Už dávno jsou pryč doby, kdy se na Vánoce servírovalo cukroví výhradně z bílé mouky a rafinovaného cukru. V současnosti máme k dispozici spoustu zdravých alternativ, díky kterým se z vánočního mlsání nestane hřešení.
Máte doma batolící se ratolesti, před kterými musíte cukroví schovávat nebo dávat na místa, kam nedosáhnou. Vánoční mrkvové perníčky jsou ideálním řešením. Vzhledem k tomu, že neobsahují cukr (pokud se je sami nerozhodnete v cukru obalit) a další suroviny nevhodné děti, můžete je dát i úplně malým dětem. Vánoční mrkvové perníčky se dají konzumovat ještě teplé, hned po vytažení z trouby, nebo je můžete nechat pár dní rozležet. Navíc je jejich příprava rychlá a velmi snadná.
Recept na vánoční mrkvové perníčky
Na 20 perníčků:
- 4 středně velké mrkve (čím sladší a šťavnatější, tím lépe)
- 1 banán
- 400 g celozrnné nebo špaldové mouky
- 200 g másla
- ½ pytlíku prášku do pečiva
- na obalení (volitelné) – moučkový, vanilkový nebo skořicový cukr
Postup:
- Ve velké misce rozmačkáme banán a přidáme na jemno nastrouhanou mrkev.
- Ke směsi prosejeme mouku, prášek do pečiva, přidáme změklé máslo a vypracujeme vláčné těsto.
- Těsto vyválíme do tloušťky zhruba 1 cm a formičkami dle gusta vykrajujeme nejrůznější tvary.
- Předehřejeme troubu na 180 °C a vykrájené tvary dáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme zhruba 10 až 15 minut, než perníčky zezlátnou.
Vánoční mrkvové perníčky jsou výborné samy o sobě, ale můžete je obalit v obyčejném či ochuceném cukru.
Žádné komentáře:
Okomentovat