čtvrtek 21. října 2021

OŘECHOVÉ SLZIČKY S VLAŠSKÝMI OŘECHY


Ingredience

Krém

  • 1 lžíce kakaa
  • ½ hrnku mléka
  • ¼ kostky másla
  • 3 lžíce jemně mletých vlašských ořechů 
  • 2 lžíce pšeničné polohrubé mouky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce másla

Ořechové těsto

  • 1 hrnek pšeničné hladké mouky
  • 2/3 hrnku mletých vlašských ořechů
  • ½ hrnku moučkového cukru
  • 1/3 kostky másla
  • 1 žloutek
  • sůl

Na ozdobení

  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • ½ balení bílé čokoládové polevy

Postup přípravy ořechových slziček

1

Ořechové těsto: na vál nasypeme mouku, do které přidáme cukr a ořechy. Prstem uděláme do hromádky důlek 

a vyklepneme do něj žloutek. Poté přidáme máslo nebo tuk (rozkrájíme na kousky) 

a osolíme. Směs prokájíme a zároveň ji nožem nahrneme směrem ke středu válu. 

V momentě, kdy se těsto začne lepit, ho doděláme rukama. 

Po zabalení do fólie uložíme na cca hodinu na chladnější místo.

2

V rendlíku rozpustíme máslo a za stálého míchání přisypeme mleté ořechy. 

Směs odstavíme z plotny až ve chvíli, kdy se ořechy začnou lehce barvit dozlatova.

 Přidáme k nim mouku, necháme mírně zchladnout a po prošlehání s mlékem přivedeme do varu 

a po dobu 10 minut vaříme. Že je směs hotová poznáme podle toho, že zhoustne.

3

Z těsta uděláme 2 mm silný plát a vykrájíme do něj slzičky (cca 80), které pak po dobu 6 – 7 minut 

pečeme na plechu s papírem na pečení v troubě předehřáté na 160 °C. 

Až budou hotové, necháme je vychladnout na rovné desce.

4

Ořechovou směs vyrobíme v misce ze změklého másla, cukru a kakaa. 

Ingredience důkladně promícháme a do kakaového másla zapracujeme připravenou ořechovou směs, 

kterou předtím prošleháme. Krém uložíme do chladničky, kde ztuhne.

5

A pak už jen pomocí krému spojíme dvě vykrojené slzičky a necháme je na cca 20 – 30 minut ztuhnout 

v chladničce. Posledním krokem je namočení poloviny cukroví do rozpuštěné čokoládové polevy 

a dozdobení čtvrtkou vlašského ořechu.




 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky