neděle 10. října 2021

DOMÁCÍ VÁNOČKA


                                                                                                                   














Tip na skvělou domácí vánočku, která vám určitě nestihne ani vychladnout :-)

SUROVINY











Uvedený rozpis je na dvě vánočky (peču je na jednom plechu) - 1/2 kg hladké mouky, 1/2 kg polohrubé mouky, 15 dkg krupicového cukru, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 2 lžíce rumu, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 2 hrsti rozinek, 1 kostka droždí, asi 200 ml mléka, 2 lžíce sádla, 5 dkg tuku na pečení (Hera, Stella apod.), špetka soli, citronová kůra (je k sehnání sušená v sáčku) a 1 vanilkový cukr.


PŘIPRAVÍM KVÁSEK







Do sklenky naliji trochu mléka (asi do poloviny) a ohřeji ho, aby bylo vlažné (ne horké). Potom do něj zamíchám lžičku cukru a rozdrobím kostku droždí. Sklenku nechám stát stranou než vzejde kvásek (směs nabobtná a leze nahoru).


PŘIPRAVÍM TĚSTO












Do velké zadělávací mísy prosiju přes síto mouku a a kypřící prášek a promíchám je. Pak doprostřed nasypu cukr.


PŘIDÁM OMASTEK









Do hrnečku dám rozpusit tuk na pečení a naliji ho na mouku. Pak přidám celá vejce (rozklepnu si je do hrnečku stranou, abych nevyklepla do těsta skořápku.


PŘIDÁM KVÁSEK








Do těsta přidám vzešlý kvásek, přidám olej, rum, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr.

Do hrnečku dám ohřát asi 150 ml mléka a do něj nechám rozpusit sádlo. Mléko přidám do těsta, posypu rozinkami a všechno zamíchám.


ZAMÍCHÁME









Těsto zamíchám a podle potřeby ještě přidám vlažné mléko. Těsto nesmí být suché a musí se spojovat.

HNĚTEME











Těsto se musí dobře zamíchat. Jde to někdy trochu ztuha, proto ráda předávám mísu manželovi. Těsto je potřeba nadzvedávat vařečkou a postupně otáčet mísou.


UHNĚTENÉ TĚSTO









Správně uhnětené těsto se nesmí lepit na stěny mísy a tvoří puchýřky.

Těsto popráším polohrubou moukou a přikryji utěrkou. Mísu nechám na teplém místě asi hodinu kynout.


VÁNOČKY









Vykynulé těsto rozdělím na poloviny a vytvořím vánočky


POTŘEME VEJCEM









Celou vánočku potřu rozšlehaným vejcem a pokud je mám, dozdobím ji loupanými mandlemi, které zapíchám do těsta (na povrchu během pečení ztmavnou a zhořknou).


PEČEME

  Hotové vánočky nechám na plechu ještě půl hodiny kynout, potom je peču v troubě předehřáté na 200 stupňů.


Nejprve si nastavím 15 minut a pak vánočky zakryji alobalem a peču dalších 35 minut. Upečenou vánočku nechám chvilku vychladnout a pak sypu moučkovým cukrem.

                                             Vánočku si dáváme s kafíčkem nebo kakaem.🍵


Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky