Ingredience
cizrna 500 gramů (vařená)máslo 2 lžíce (přepuštěné)cibule 2 kusypaprika 1 lžíce (sladká nejlépe bio)voda 400 mililitrů (nebo zeleninový vývar)šťáva citronová (pár kapek)hořčice 1/2 lžičky (blohořčice)máslo 30 gramů (nebo smetana na zjemnění,lze vynechat)pórek 1 kus (větší a jen zelená část)sůl mořská 1 lžičkaPostup1. Ve větším hrnci rozpalte přepuštěné máslo a dozlatova na něm orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Osolte, zaprašte paprikou a nechte ji minutku rozvonět. Přilijte vývar nebo vodu, přidejte asi polovinu cizrny a rozmixujte, abyste získali krémovou omáčku. Tu můžete ještě propasírovat přes síto, aby byla dokonale jemná. Do omáčky dejte zbytek cizrny, prohřejte ji a dochuťte solí, pár kapkami citronové šťávy, a pokud chcete, tak i hořčicí (není nutná, použijete-li ji, dejte jí opravdu jen trochu).2. Zelenou část pórku nakrájejte na tenké plátky a uvařte v páře nebo krátce blanšírujte ve vroucí osolené vodě. Pak ho ihned zchlaďte a těsně před podáváním vmíchejte do omáčky. Děti mají většinou raději omáčku čistou, proto pórek podávám zvlášť. Pokud chcete, aby byla omáčka opravdu krémová, můžete ji dochutit pár lžičkami smetany. Já to většinou nedělám, ale přidávám podle chuti lžičku másla.
Žádné komentáře:
Okomentovat