neděle 26. ledna 2025

INDIÁNSKÉ ŘÍZKY

 8 řízků z vykostěných vepřových kotlet

400 ml bílého jogurtu 

8 stroužků česneku 

1 lžička kari koření 

2 lžíce mleté sladké papriky 

2 lžíce mleté pálivé papriky 

sůl 

Vepřové řízky omyjeme, naklepeme a lehce osolíme. V míse smícháme bílý smetanový jogurt, prolisovaný česnek, mletou papriku a kari koření, směs osolíme a promícháme. Do této marinády řízky vložíme a necháme v ledničce uležet alespoň 24 hodin. Občas řízky obrátíme .

Na druhý den řízky opečeme po obou stranách v silně rozpáleném oleji, během opékání je potíráme marinádou. Výbornou přílohou k těmto řízkům jsou smažené cibulové kroužky, které připravíme tak, že kolečka cibule obalíme v mouce a zprudka osmahneme na rozpáleném oleji. K řízkům i cibuli podáváme vařené brambory nebo čerstvé pečivo a zeleninový salát.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

„Na začátku jsme byly zoufalé druhy. Potřebovali jsme věci, a když jsme je měli, byli jsme spokojení; byli jsme najezení a přežili jsme. Tyto věci nás zachránily, věci jako jídlo, zbraně, přístřeší. Ale po věcích bojů, které jsme vyhrávali, nás staří nebožtíci nechali samotné. Naši předkové zemřeli na zkažené zuby a hladovění a nemoci. Naši předkové se tlačili dozadu a vyhráli. Ale my pokračovali! Jedli jsme více, jako kdybychom se chystali hladovět! Nadále jsme bojovali, i když staří nepřátelé už byli pryč! Nepřestali jsme ničit životní prostředí, přestože jsme ničili především sebe. Stavěli jsme velká města, velké průmysly, velké systémy. Tyto systémy nás měly krmit, ale místo toho zabíjejí zvířata, půdu a nás. Tyto systémy nás měly chránit, ale místo toho ničí naše ovzduší a naši vodu. Tyto systémy nám měly sloužit, ale místo toho nás zabíjejí. A my stále jednáme jako jednali naši předkové; jsme chamtiví pro jídlo, ničíme přírodu, zabíjíme zvířata a sami sebe! Udržujeme systémy, které nefungovaly příliš dlouho. Tyto systémy nás zabíjejí. Tyto systémy zabíjejí vše. Tyto systémy selhávají. Nechte je selhat.“ - Moby (1965) americký hudebník, DJ a fotograf