neděle 22. prosince 2024

Horký Aperol Spritz / Bombardino



Horký Aperol Spritz, známý jako Hot Aperol, přináší jedinečné spojení chutí. Tento nápoj, který známe podávaný ledově vychlazený, se stává stále populárnějším nejen v létě, ale i v horských střediscích. 

V této zimní variantě si vychutnáte oblíbenou nahořklou chuť likéru Aperol, která vás zahřeje během chladných dnů. Příprava je snadná a zvládnete ji i doma.


Ingredience:   Porcí:4

  • Bílé víno 700 ml
  • Pomeranče 2 ks
  • Pomerančová šťáva 300 ml
  • Voda 150 ml
  • Aperol 100 ml
  • Třtinový cukr 55 g
  • Hřebíček 3 ks
  • Skořice celá 1 ks
  • Badyán celý 2 ks
  • Vanilkový cukr 0,5 lžičky
  • Čerstvá máta

Recept:

Bílé víno, pomerančovou šťávu a vodu nalejte do většího hrnce. Na mírném ohni tuto směs pomalu zahřejte. Dejte pozor, aby nezačala vřít, jinak by se mohl vypařit alkohol.

Jakmile je směs dostatečně horká, přidejte Aperol a cukr. Dobře promíchejte, aby se cukr rozpustil.

Následně do směsi přidejte hřebíček, skořici, badyán a vanilkový cukr. Nechte vše louhovat na mírném ohni asi 10-15 minut, aby se chutě spojily.

Omyjte chemicky neošetřené pomeranče a nakrájejte je na tenké plátky, včetně kůry. Pomeranče dodají nápoji svěžest a atraktivní vzhled.

Když je nápoj dostatečně aromatický, nalijte ho do sklenic. Ozdobte každou sklenici plátkem pomeranče, případně tyčinkou skořice a několika lístky čerstvé máty.

Zajímavé tipy:

Pokud chcete experimentovat, zkuste použít různé druhy džusů (např. jablečný nebo mangový) pro jinou chuť. 

Můžete také přidat další koření podle chuti, například zázvor nebo kardamom.

Pokud máte rádi silnější nápoje, můžete zvýšit množství Aperolu. 

Mějte však na paměti, že horký Aperol je již dost silný, a tak doporučuji zachovat míru.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bombardino je teplý alkoholický nápoj, který vznikl v italském Livignu k zahřátí promrzlých lyžařů. Jeho obliba trvá dodnes, především pak v zimním období. 

A připravit si jej můžete i doma, stačí vám k tomu jen pár ingrediencí.



Ingredience:  Porcí:4

  • Vaječný koňak 4 dl
  • Mléko 1,6 dl
  • Whisky 1,6 dl
  • Šlehačka

Recept:

Vaječný koňak s whisky zahřejeme s mlékem. 

Nesmíme ale překročit teplotní hranici 80 °C, tekutina nesmí vřít.

Nalijeme do hrníčků a ozdobíme šlehačkou.

Zajímavé tipy:

Bombardino můžete vylepšit také špetkou skořice.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

„Na začátku jsme byly zoufalé druhy. Potřebovali jsme věci, a když jsme je měli, byli jsme spokojení; byli jsme najezení a přežili jsme. Tyto věci nás zachránily, věci jako jídlo, zbraně, přístřeší. Ale po věcích bojů, které jsme vyhrávali, nás staří nebožtíci nechali samotné. Naši předkové zemřeli na zkažené zuby a hladovění a nemoci. Naši předkové se tlačili dozadu a vyhráli. Ale my pokračovali! Jedli jsme více, jako kdybychom se chystali hladovět! Nadále jsme bojovali, i když staří nepřátelé už byli pryč! Nepřestali jsme ničit životní prostředí, přestože jsme ničili především sebe. Stavěli jsme velká města, velké průmysly, velké systémy. Tyto systémy nás měly krmit, ale místo toho zabíjejí zvířata, půdu a nás. Tyto systémy nás měly chránit, ale místo toho ničí naše ovzduší a naši vodu. Tyto systémy nám měly sloužit, ale místo toho nás zabíjejí. A my stále jednáme jako jednali naši předkové; jsme chamtiví pro jídlo, ničíme přírodu, zabíjíme zvířata a sami sebe! Udržujeme systémy, které nefungovaly příliš dlouho. Tyto systémy nás zabíjejí. Tyto systémy zabíjejí vše. Tyto systémy selhávají. Nechte je selhat.“ - Moby (1965) americký hudebník, DJ a fotograf