Tak schválně, kolikrát se vám už stalo, že jste se pustili do pečení něčeho dobrého a najednou jste zjistili, že vám chybí jedna či dvě položky z receptu? Až se vám to stane příště, nemusíte zoufat, že opět musíte běžet do obchodu. Ať už vám budou chybět vajíčka, kypřicí prášek nebo třeba podmáslí, se vším si po přečtení těchto řádků poradíte i bez nákupu.
To, že jsem najednou v zásuvce své kuchyně nenašla kypřicí prášek, se mi stalo opravdu mockrát. Zrovna kypřicí prášek lze ale nahradit více způsoby, takže vzhůru do toho.
Prášek do pečiva
Jedlá soda: Pokud vám doma chybí prášek do pečiva, můžete ho nahradit jedlou sodou. Jen si dejte pozor na to, že jedlá soda je zhruba třikrát silnější, takže kypřicí prášek nelze nahradit v poměru 1 : 1. Nahrazujte tedy zhruba v poměru 1 : 3 (1 lžička jedlé sody = 3 lžičky prášku do pečiva). Ideální je ale k jedlé sodě připojit ještě něco kyselého, aby zafungovala dokonale (např. kefír nebo citronovou šťávu).
Vyšlehaný bílek: Jako dobrá náhrada slouží i dobře vyšlehané bílky. Stačí k nim přidat špetku soli a lžíci ledové vody (1 bílek = 1 lžíce vody). Dobře vyšlehaný tuhý sníh funguje skvěle.
TIP:Nikdy nezapomeňte na to, že kypřicí prášek i jedlou sodu je před pečením dezertů důležité důkladně v mouce rozmíchat. Teprve pak vše promíchejte i s ostatními surovinami. Zároveň myslete na to, že po spojení suchých a tekutých ingrediencí je nejlepší na nic nečekat a rovnou péct.
Vejce
Chia semínka: Skvělým pomocníkem při nedostatku vajec jsou i chia semínka. Stačí je rozmixovat s vodou a nechat nabobtnat. Na 10 g semínek přibližně 50 ml vody.
Banán: Rozmačkaný zralý banán může posloužit také jako skvělá alternativa. Já ho nejčastěji používám do lívanců. Zároveň spotřebujete banán, který je třeba už přezrálý.
Škrob: Pokud se chystáte na přípravu lívanců a chybí vám vejce, můžete ho nahradit třeba lžící škrobu (můžete použít kukuřičný, ale i bramborový, záleží na tom, jaký zrovna máte doma). Při přípravě palačinek zase dobře poslouží vanilkový pudink.
Instantní droždí: Když sáček droždí rozmícháte v horké vodě, můžete s ním vejce také nahradit. Počítejte s tím, že musíte na 100 ml vody použít cca půl sáčku instantního droždí.
Mouka
Hladkou mouku můžete nahradit špaldovou hladkou v poměru 1:1. Jinak ale nahrazování mouky není úplně tak jednoduché, záleží na tom, co budete připravovat.
Část mouky se dá nahradit i jemně namletými oříšky. Pamatujte ale na to, že ořechy obsahují hodně tuku, takže není úplně vhodné péct jen z nich, protože by byl dezert hodně hutný. Dobře mohou posloužit i jemně namleté ovesné vločky.
Když potřebujete připravit něco bezlepkového, ideální je mix různých druhů.
Třeba bezlepkovou mouku s trochou rýžové a pohankové, ideálně v poměru 2 : 1 : 1. Určitě ale hodně záleží na druhu dezertu. Případně místo pohankové použijte jemně namletou mandlovou mouku.
Celozrnná mouka potřebuje více tekutin
Celozrnná mouka má mnohem větší savost, takže ji nemůžeme nahrazovat v poměru 1:1. Tzn. že ponecháme ⅔ původní bílé mouky a k tomu použijete ⅓ celozrnné mouky. I tak ale počítejte s tím, že bude těsto o něco hutnější.
Cukr
Cukr je poslední dobou často nahrazován nejen proto, že vám třeba doma chybí. Často se nahrazuje třeba i díky odlišné chuti nebo kvůli změně nutričních hodnot.
Chybí vám doma klasický cukr? Můžete ho v poměru 1 : 1 nahradit cukrem třtinovým. Díky této záměně se můžete těšit na lehce karamelovou chuť. Není to ale jen třtinový cukr, který se teď často při pečení využívá. Do popředí se dostaly i různé sirupy, třeba agávový, javorový nebo čekankový. Chcete-li snížit energetickou hodnotu dezertu, použijte právě ten čekankový.
Když chcete jíst zdravěji můžete cukr nahradit ovocem - například osladit dezert strouhaným jablkem nebo rozmačkaným banánem.
Rychlý přehled dalších tipů
- Podmáslí – rozmíchaný jogurt s mlékem
- Moučkový cukr – v mixéru rozemelte najemno cukr krupici nebo krystal
- Bílý jogurt – můžete ho nahradit zakysanou smetanou nebo podmáslím
- Smetana ke šlehání – do 1 dcl mléka přidejte lžíci rozpuštěného másla
- Čokoláda – smíchejte kvalitní kakao a rozpuštěné máslo (zhruba 3 : 1)
Žádné komentáře:
Okomentovat